REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ministerul Economiei: Nu există nici o intenţie de privatizare a Societăţii Naţionale a Apelor Minerale

Ministerul Economiei: Nu există nici o intenţie de privatizare a Societăţii Naţionale a Apelor Minerale

Replica API 3 februarie 2018 | 00:00 260

Dănuţ Andruşcă

Societatea Naţională a Apelor Minerale (SNAM) va rămâne companie cu capital integral de stat şi va avea un rol definitoriu în exploatarea sustenabilă a apelor minerale, ca resurse naturale strategice, informează Ministerul Economiei printr-un comunicat, precizând că nu există nici o intenţie de privatizare a societăţii.

"Nu am luat nici un moment în calcul privatizarea Societăţii Naţionale a Apelor Minerale. Resping cu fermitate această ipoteză. Apele minerale sunt o resursă strategică a României şi, ca ministru al Economiei, voi folosi toate pârghiile legale pentru a pune cât mai mult în valoare acest sector şi a reda Societăţii Naţionale a Apelor Minerale rolul pe care îl merită", a precizat ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă.

Conform Programului de guvernare, Guvernul României, prin Ministerul Economiei, şi-a asumat protejarea resurselor naturale şi exploatarea lor în condiţii sustenabile, inclusiv prin intermediul SNAM, ca societate cu capital integral de stat, se mai menţionează în comunicat.

Aceste precizări vin după ce Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) a anunţat, printr-un comunicat, că se opune ferm privatizării Societăţii Naţionale a Apelor Minerale şi că solicită statului să apere interesele minerale ale României.

"România este considerată a fi cea mai bogată ţară în industria apelor minerale, cu un procent de 60% din totalul apelor minerale din Europa, iar scenariul privatizării conduce către pierderea de către statul român a ultimelor resurse proprii după înstrăinarea majorităţii resurselor minerale. O altă consecinţă a privatizării o constituie vulnerabilizarea majoră a securităţii naţionale a statului, în contextul aderării României la Uniunea Europeană, dacă statul român nu ia decizia de a bloca concesionarea terenurilor bogate în resurse minerale, dar şi în izvoare de apă minerală, generând astfel oportunitatea statelor vecine de a face presiuni asupra României în contextul privatizării şi concesionării", se menţiona în comunicat.

Reprezentanţii CNMR subliniau că acestea sunt doar câteva dintre consecinţele acestui proces şi, de aceea, solicitau statului român "să apere resursele minerale ale poporului său".

''Statul român şi-a bătut joc de resursele naturale ale României. O ţară bogată în toate tipurile de resurse s-a trezit fără control şi profit substanţial din înstrăinarea energiei, resurselor naturale în general. CNMR se opune ferm privatizării SNAM, indiferent de cine se află în spatele acestui proces şi a intereselor personale sau de ce grup se află în spatele acestei acţiuni", a declarat Alexandru Cumpănaşu, preşedintele CNMR

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102