REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ministerul Energiei a deblocat a doua tranșă din ajutorul de salvare pentru Compania Națională a Uraniului

Ministerul Energiei a deblocat a doua tranșă din ajutorul de salvare pentru Compania Națională a Uraniului

Replica API 1 aprilie 2017 | 00:00 273

Toma Petcu

Ministerul Energiei a deblocat a doua tranșă din ajutorul de salvare pentru Compania Națională a Uraniului (CNU), în sumă de 13,1 milioane de lei, iar corpul de control al premierului va analiza cauzele situației dificile în care a ajuns societatea.

Potrivit unui comunicat al instituției, conform AGERPRES, Ministerul Energiei a deblocat situația CNU, virând, în data de 30 martie 2017, în conturile companiei, suma de 13,1 milioane de lei, reprezentând cea de-a două tranșă din ajutorul de salvare aprobat de Guvern. Fondurile sunt destinate plății salariilor angajaților CNU, dar și susținerii cheltuielilor activității curente a companiei.

Deblocarea celei de a două tranșe din ajutorul de salvare a fost aprobată inclusiv de Comisia Europeană și Consiliul Concurenței.

"La preluarea mandatului am găsit CNU aproape de colaps. Ministerul Energiei se găsea în imposibilitatea eliberării celei de a doua tranșe din ajutorul de salvare în lipsa unei garanții a companiei, așa cum prevedea legea. Pe de altă parte, comisia de la nivelul ministerului, special constituită în 2016 să gestioneze această situație, era extrem de întârziată în elaborarea documentațiilor care să fundamenteze accesarea tranșei secunde din ajutorul de salvare", a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu.

El a arătat că a urgentat, alături de specialiștii ministerului, întregul proces pe toate palierele.

"În primul rând, am venit cu soluția reevaluării stocurilor de octoxid de uraniu, pe care am parcurs-o într-un timp foarte scurt și care s-a constituit drept garanție pentru cele 13,1 milioane de lei virate în conturile CNU. În paralel, comisia de la nivelul ministerului a analizat și modul în care au fost cheltuite fondurile aferente primei tranșe, de 47,2 milioane de lei. În mod normal, această activitate ar fi trebuit realizată de comisie la finalul fiecărei luni din momentul în care prima tranșă a ajuns în conturile CNU', a continuat Petcu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614