REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ministerul Sănătăţii, acuzat de lipsa din farmacii a unui medicament esenţial pentru femeile cu cancer mamar

Ministerul Sănătăţii, acuzat de lipsa din farmacii a unui medicament esenţial pentru femeile cu cancer mamar

Replica API 20 mai 2020 | 00:00 855

Ministerul Sănătăţii a fost acuzat de Alianţa Pacienţilor Cronici din România că este vinovat de lipsa din farmacii a unui medicament esenţial care ajută femeile ce suferă de cancer mamar să îşi ţină boala sub control, relatează Digi24.

Mai multe asociaţii de pacienţi au declarat că acest medicament de care au nevoie pacientele cu cancer mamar după operaţie, şi care nu poate fi înlocuit cu alt tratament, lipseşte din farmacii de mai bine de două luni.

În plus, în ciuda faptului că femeile diagnosticate cu această formă de cancer şi care şi-au tratat boala riscă recidiva, autorităţile nu au venit până în acest moment cu un punct de vedere oficial în privinţa lipsei medicamentului.

Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, a declarat pentru Digi24 că, în prezent, există peste 300.000 de femei cu cancer mamar care urmează un tratament pe baza acestui medicament.

De altfel, Irimia a acuzat Ministerul Sănătăţii pentru întreaga situaţie şi a precizat că, în aceste condiţii, se încearcă achiziţionarea medicamentului din Bulgaria, Serbia, Ungaria, Republica Moldova şi Ucraina.

Remarcile lui Cezar Irimia vin în contextul în care, recent, Ministerul Sănătăţii şi Guvernul Orban au fost acuzaţi de complicitate la generarea situaţiei dezastruoase legate de medicamentul Euthyrox pentru pacienţii cu boli tiroidiene, care nu se găseşte în farmacii, deşi pe stocul distribuitorului s-ar afla peste 1,2 milioane de comprimate.

De asemenea, un alt fapt îngrijorător pentru pacienţi este acela că, potrivit listei actualizate a Agenţiei Naţionale a Medicamentului cu medicamentele care vor dispărea din farmacii la iniţiativa producătorilor, numărul acestora a depăşit 600.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614