REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia: „Copiii internaţi în spitale au nevoie de părinţii lor”

Ministerul Sănătăţii atrage atenţia: „Copiii internaţi în spitale au nevoie de părinţii lor”

Replica API 25 mai 2016 | 00:01 151

La Constanţa, mămicile şi tăticii ajută personalul medical

La Constanţa, mămicile şi tăticii ajută personalul medical

Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice atrag atenţia că internarea în spitale a copiilor mai mici de 14 ani, împreună cu unul dintre părinţi, dacă se solicită acest lucru, este un drept şi nu un privilegiu. De acest lucru, cadrele medicale de la Secţia de Pediatrie din Spitalul Judeţean Constanţa ţin foarte mare cont. Medicii spun că cei mici sunt în permanenţă însoţiţi de părinţi pe timpul spitalizării şi că acest lucru îi ajută extrem de mult în procesul de vindecare.

Să fii internat într-o unitate sanitară poate fi un lucru înfricoşător pentru copii. Tocmai de aceea cadrele medicale spun că este extrem de important ca cei mici să fie vizitaţi tot mai des de părinţi, ba mai mult, să stea cu ei în spital pe toată durata tratamentului şi să ajute la procedurile pe care le efectuează specialiştii. Pentru că o vorbă blândă a mamei şi o îmbrăţişare poate să le risipească orice temeri celor mici, mai ales că sunt destul de speriaţi de anumite intervenţii medicale prin care sunt nevoiţi să treacă.

Dacă pe timpuri, părinţii erau îngrijoraţi de starea micuţilor pentru că nu li se dădea voie să-i viziteze, din 2012, Ministerul Sănătăţii a emis un ordin care prevede că vizita părintelui în spital şi însoţirea copilului pe timp de noapte este un drept de care cetăţenii nu pot fi privaţi sub nici o formă. Şefa Secţiei de Pediatrie de la Spitalul Judeţean Constanţa, Cristina Mihai, susţine că pacienţii internaţi pe secţie sunt în permanenţă însoţiţi de părinţi, cazurile în care cei mici nu-i văd pe aceştia fiind foarte rare.

„Toţi copiii au câte un părinte însoţitor care stă în spital. Ei stau în permanenţă cu cei mici. Sunt foarte rare cazurile în care copiii nu sunt însoţiţi de părinţi. Asta e o practică obişnuită la noi. Nici un părinte nu îşi lasă copilul singur în spital, decât cine ştie în ce cazuri, mai ales dacă pacientul e destul de mare să stea singur”, a declarat Cristina Mihai, şefa Secţiei de Pediatrie din cadrul Spitalului Judeţean. Specialistul atrage atenţia asupra faptului că este extrem de important ca părinţii să fie alături de copii cât timp sunt internaţi în spital, pentru a-i ajuta să treacă mai uşor de perioada de spitalizare. „E foarte important să fie părintele lângă copil. El te ajută, vorbeşte cu copilul, îl linişteşte, îl supraveghează, asistă la tratament şi la investigsţii. E altceva când e copilul internat cu părintele”, a adăugat medicul.

Astfel, se pare că prezența părintelui în unitatea spitalicească ajută nu doar copiluil, ci și personalul medical prin faptul că îl supraveghează pe cel mic și îl ajută să rămână calm și să se simtă în siguranță pe toată durata tratamentului.

Vizitele în spital, reglementate clar prin lege

Ordinul ministrului Sănătății nr. 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice prevede la articolul 5 că: ”(1)În cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre părinți, dacă se solicită acest lucru”; ”(2)În cazul copiilor până la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru”; ”(3)În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/ compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/ coordonatorului de compartiment”. În consecință, încălcarea Ordinului 1284/2012 se pedepsește conform legii.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367