REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.3° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ministerul Sănătăţii face anchetă la Hârşova, după ce o gravidă a născut doi gemeni în două spitale diferite

Ministerul Sănătăţii face anchetă la Hârşova, după ce o gravidă a născut doi gemeni în două spitale diferite

Replica API 13 septembrie 2012 | 00:00 649

DSP a amendat managerul cu 20.000 de lei, înainte de incident

DSP a amendat managerul cu 20.000 de lei, înainte de incident

Situaţie incredibilă în sistemul sanitar constănţean! O femeie a născut doi gemeni, la ore diferite, în două spitale din judeţul nostru. Aflată la a cincea sarcină, gravida de 35 de ani, din Hârşova, a ajuns marţi-noapte la unitatea sanitară din localitatea de domiciliu, unde a născut pe cale naturală unul dintre copii, iar al doilea a rămas blocat în uter, iar ulterior l-a adus pe lume la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Deşi medicul de gardă, un cunoscut specialist pediatru, Dorina Tomi, era obligat să transfere pacienta imediat după ce a ajuns în atenţia sa la un spital competent -cel din Hârşova fiind încadrat de către Ministerul Sănătăţii în categoria a IV a, având doar o singură linie de gradă -, a decis să supravegheze femeia fără a lua în considerare faptul că unitatea la care s-a prezentat gravida nu dispune de medic ginecolog sau medic anestezist, dar nici de un punct de transfuzie pentru pacienţii care, din diverse motive, ar putea pierde sânge.

Ajunsă la orele 24.00 la Spitalul din Hârşova, femeia s-a chinuit până la ora 05.20, când a reuşit să nască primul copil, cu ajutorul medicului de gardă. Fiind o sarcină prematură şi două placente diferite, medicii de la Hârşova spun că au solicitat abia miercuri dimineaţa, în jurul orelor 07.00, ajutor ambulanţierilor, pentru transportul femeii la Spitalul Judeţean. Declaraţiile nu coincid însă şi cu cele ale ambulanţierilor. Cert este faptul că în tot acest interval de timp ar fi putut apărea o hemoragie, ar fi putut deceda pacienta, dar şi celălalt copil, spitalul neavând punct de transfuzii pentru administrare de sânge bolnavilor şi nici medici specialişti pentru a interveni chirurgical în caz de nevoie. Cu alte cuvinte, cazul a fost gestionat greşit de către reprezentanţii unităţii sanitare din Hârşova. Ambulanţierii nu au făcut decât să răspundă prompt la solicitare, iar pacienta să ajungă, în travaliu, în jurul orei 10.00, la Spitalul Judeţean. La scurt timp, a sosit şi bebeluşul născut la Hârşova, transportat cu o altă ambulanţă, într-un incubator. Femeia a fost preluată de medicii de la Judeţean, iar la scurt timp a adus pe lume, tot pe cale naturală, şi cel de-al doilea bebeluş. Atât mama cât şi gemenii sunt în afara oricărui pericol, susţine dr. Cătălin Grasa, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. "Marţi, în jurul orei 24.00, a ajuns o gravidă multipară, respectiv la a cincea naştere, la noi, cu suspiciune de sarcină gemelară, nefigurând în evidenţa vreunui medic de familie. Sarcina nu era la termen. Era gravidă în 8 luni. A fost ţinută sub observaţie medicală în mod permanent, iar brusc, după ora 5 dimineaţa, au apărut contracţiile. A avut dilataţie foarte mare şi fiind în expulzie medicul pediatru, aflat de gardă, nu a putut să o trimită la Constanţa, cu copilul între picioare, să-l nască pe drum. Astfel, pacienta a născut primul copil de 2,100 kg, pe cale naturală, iar pentru că în cazul celui de-al doilea copil nu a progresat, fiind blocat în uter, s-a decis transferul la Constanţa. Ambulanţa a fost solicitată în jurul orei 07.00, şi după ora 08.00 a fost transportată la Spitalul Judeţean, cu o moaşă de pe secţia noastră şi personalul de la SAJ, iar după ora 10.00 a născut şi cel de-al doilea copil, de 2,400 kg, cu Apgar 8. Toţi sunt bine. Spitalul nostru nu are sală de operaţii pentru naşteri, avem o singură linie de gardă. Aceasta este competenţa spitalului. Nu este prima gravidă transferată la Judeţean şi nu ne puteam asuma riscul să stăm să vină pe lume şi al doilea copil", a declarat, pentru "Replica", Mihai Andrei, managerul spitalului din Hârşova.

"Medicul de gardă, ministrul Sănătăţii în spital"

Tot acesta ne-a precizat şi faptul că medicul de gardă este "ministrul Sănătăţii într-un spital" şi el decide ce se întâmplă cu pacienţii aflaţi în evidenţă. "Medicul de gardă este ministrul Sănătăţii în spital. Cazul nu era o sarcină la termen şi contracţiile au apărut brusc", ne-a explicat managerul de la Hârşova. Ceea ce, însă, nu ne-a precizat managerul este faptul că în aceeaşi zi a fost amendat de către Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa, cu 20.000 de lei, pentru faptul că unitatea sanitară nu dispune de apă caldă, centrala unităţii fiind defectă încă din 2011, dar şi pentru faptul că nu a înfiinţat punctul de transfuzii sanguine pentru pacienţi. "Discutăm despre un spital de rang IV, iar sarcina gemelară este una complexă, care trebuie rezolvată într-o maternitate de nivel III, cum este cea de la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Sunt de acord cu faptul că medicul de gardă decide ce se întâmplă cu pacientul, dar atâta timp cât ştia că este sarcină gemelară trebuia să o trimită direct la Constanţa şi nu să o ţină la Hârşova", a declarat dr. Constantin Dina, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu. "Unitatea a fost amendată marţi, cu 20.000 de lei, de către Serviciul de Control în Sănătate Publică, pentru că nu a respectat sarcinile din planul de conformare ce i-au fost trasate, respectiv înfiinţarea unui punct de transfuzie. Ce se întâmplă dacă oamenii pierd sânge? Decedează acolo pentru că nu a fost organizat un astfel de punct? Inspectorii au depistat şi faptul că aveau deficienţe la blocul alimentar, dar şi la spălătorie, nu exista apă caldă în spital", ne-a mai explicat dr. Dina. De precizat că, miercuri, după mediatizarea cazului, oficialii Ministerului Sănătăţii au solicitat demararea unei anchete administrative, pentru a se stabili ora la care s-a internat pacienta, la ce oră au apărut contracţiile, ce au făcut medicii de acolo până s-a născut primul copil. Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614