REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

"Ministerul Sanatatii sa-si ia inapoi spitalul daca ne impune sa dam bani"

"Ministerul Sanatatii sa-si ia inapoi spitalul daca ne impune sa dam bani"

Replica API 12 ianuarie 2011 | 00:00 171

Marian Iordache, primarul Medgidiei:

Marian Iordache, primarul Medgidiei:

După reforma educaţiei, greu de digerat pentru profesori, alte scandaluri încep să răbufnească - de data aceasta din cauza sistemului sanitar. Peste noapte, într-un moment în care spitalele sunt asaltate de bolnavi, Ministerul Sănătăţii reduce numărul de paturi, ceea ce va duce la micşorarea valorii contractelor pe care unităţile sanitare le vor semna cu oficialii Casei de Asigurări de Sănătate, disponibilizează oamenii din sistem şi intenţionează să desfiinţeze mai multe unităţi sanitare. Ba mai mult decât atât, ministerul Attila Cseke, invocând lipsa fondurilor, solicită autorităţilor locale să repartizeze minim 3% din bugetul local pentru unităţile sanitare pe care le-au preluat anul trecut în administrare întrucât, susţine acesta, este timpul ca autorităţile să se implice nu doar administrativ ci şi financiar.

"Descentralizarea înseamnă nu numai fonduri de la Bucureşti, ci şi fonduri de la nivel local", susţine ministrul Attila Cseke. Numai că primarii constănţeni nici nu vor să audă de solicitările ministrului, menţionând că din bugetele locale ciuntite de Guvernul Boc nu vor putea menţine unităţile sanitare pe o linie de plutire. Marian Iordache, primarul Municipiului Medgidia, susţine că sub nici o formă nu va putea repartiza spitalului 3% din bugetul local şi, deşi a semnat un protocol de preluare a spitalului în administrare cu noile condiţii impuse de minister, acesta se vede nevoit să renunţe la angajamentul în cauză.

"Este o absurditate ceea ce vrea Ministerul Sănătăţii. Cred că e o glumă proastă"

"Ar însemna ca lunar să aloc din bugetul local 650 de milioane lei vechi, ori noi avem rate la bănci de 7 miliarde lei vechi, reprezentând datoriile istorice preluate de la vechea conducere. Dacă am aloca spitalului 3% din bugetul local ar însemna să nu mai asigurăm salariile angajaţilor sau alte plăţi către utilităţi. Descentralea spitalului trebuia făcută cu bani. Ministerul să-şi ia înapoi spitalul, de mâine, dacă ne impune să-i alocăm 3% din bugetul local. Au descentralizat spitalele doar ca alţii să plătească în locul ministerului? Asta nu se numeşte descentralizare, ci este vorba de pasarea responsabilităţii. Cât despre fonduri, consider că problema ţine de Casa Judeţeană de Sănătate şi nu de minister. Cred că este o glumă proastă şi în situaţia aceasta procesul ar trebui reluat în sensul invers adică ministerul să-şi preia spitalul şi să facă cu el ce vrea", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, primarul Medgidiei, Marian Iordache.

"Nu putem susţine financiar Spitalul Medgidia, riscăm să ducem unitatea la faliment"

Edilul mai spune că a fost de acord cu descentralizarea spitalului, dar că nu spera să se ajungă în această situaţie. "La capitolul investiţii este corect să contribuim, dar nu am cum să aloc 3% din bugetul local pentru că este un spital care deserveşte zeci de localităţi din judeţul Constanţa. Din ceea ce susţine ministrul ar însemna ca toţi primarii din judeţ să renunţe la 3% din bugetul local pentru asigurarea funcţionării unităţilor sanitare. Este o absurditate ceea ce vrea Ministerul Sănătăţii pentru că fondurile pentru acoperirea serviciilor medicale sunt acoperite prin contractele Casei de Asigurări de Sănătate şi nici decum de la minister. În condiţiile în care ne va impune acest lucru, nu putem susţine financiar Spitalul Medgidia, riscăm să ducem unitatea la faliment. Practic, se va ajunge într-o situaţie de nefinanţare şi nefuncţionare şi ar fi păcat să se întâmple lucrul acesta în condiţiile în care spitalul este bine pus la punct, a prestat servicii peste valoarea impusă în contract de reprezentanţii Casei de Asigurări. Poate că ministerul face o testare de piaţă în sensul că vrea să vadă dacă suntem dispuşi să acordăm 3% din bugetul local pentru spitale", susţine Iordache.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218