REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

MINISTRUL ANISIE provoacă un nou SCANDAL: l-a DEMIS pe cel mai prestigios cercetător român

MINISTRUL ANISIE provoacă un nou SCANDAL: l-a DEMIS pe cel mai prestigios cercetător român

Replica API 16 august 2020 | 00:05 2985

Controversatul ministru al Educației, Monica Anisie, a provocat, vineri seara, un nou scandal, hotărând să îl demită din funcție pe cel mai titrat cercetător român, „părintele” Laserului de la Măgurele, Nicolae Zamfir. Acesta conducea, din 2004, din funcția de director, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Demiterea lui a fost anunțață de Edupedu, care a scris de asemenea că Anisie l-a numit în funcția de director pe sindicalistul Nicolae Mărginean, care a purtat în ultima lună o campanie virulentă împotriva lui Zamfir.

Nicolae Zamfir s-a întors în România în 2004, de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004.

Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.

“Sunt oameni de știință foarte, foarte buni – oameni ca Nicolae Zamfir, care e fantastic prin ceea ce a făcut, construind această platformă. Din punctul meu de vedere, platforma din România oferă o combinație unică de lasere de înaltă intensitate și fizică nucleară. Aceasta va ridica probleme pe care doar România le poate rezolva”, declara în urmă cu doi ani Gérard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru fizică și părintele științific al laserului de la Măgurele.

Într-un interviu acordat în exclusivitate Edupedu.ro, Mourou spunea că laserul din România “are o contribuție unică” la Nobelul pe care tocmai îl primise. “Ceea ce a făcut România este spectaculos”, afirma Gérard Mourou.

Care a fost miza demiterii?

Concret, în 2018, Zamfir a reziliat un contract de 66 de milioane de euro încheiat pentru un sistem fascicul Gamma cu un consorțiu din care făceau parte italieni dar și influenții francezi de la Centru Național de cercetare științifică din Franța.

“Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalități de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalități de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face. Este una dintre clauzele contractuale că ei trebuie să pună în funcțiune Sistemul gamma și, dacă nu îl pun în funcțiune, contractul se reziliază de la sine”, declara Zamfir, în octombrie 2018, pentru Edupedu.ro.

De atunci, italienii au intentat în total 38 de procese părții române, dintre care institutul român a câștigat 24, celelalte fiind în derulare, potrivit surselor Edupedu.ro. În octombrie 2019, compania americană Lyncean Technologies a câștigat licitația pentru construirea celui de-al doilea mare echipament de cercetare din proiectul laserului de la Măgurele: Sistemul Gama de Energie Variabilă. Centrul ELI-NP de la Măgurele anunța atunci că a semnat contractul, în valoare totală de 49 milioane euro. Potrivit surselor Edupedu.ro, francezii, membri influenți ai ELI Delivery Consortium – asociație fondată în 2013 cu scopul de a susține implementarea coordonată a celor 3 instalații de cercetare din România, Cehia și Ungaria – le-au cerut celor 3 state ca fondurile europene atrase pentru cele 3 lasere să nu mai fie gestionate național, ci la nivelul consorțiului.

Răspunsul României a fost vehement împotriva renunțării la gestionarea de către administrația guvernamentală a fondurilor europene atrase tocmai pentru cercetarea la ELI-NP. Alte surse au precizat pentru Edupedu.ro că răspunsul tranșat al lui Zamfir ar fi iritat partea franceză.

În mai 2020, Ungaria și Cehia, alături de care România a primit în 2012 finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au depus la Bruxelles proiectul formării unui Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC). România a fost exclusă de francezi din proiect.

Secretarul de stat pentru Cercetare, Dragoș Ciuparu, a declarat pentru Edupedu.ro că este surprins de faptul că “ELI Delivery Consortium nu a contactat partea română pentru discuții în vederea constituirii ERIC”. “Mă aștept ca la Comisia Europeană acest proiect de ERIC să fie respins, întrucât contravine flagrant deciziei de aprobare a proiectelor ELI. Pentru că aceasta decizie [din 2012 prin care executivul european a aprobat construirea celor 3 facilități de cercetare ELI – N.Red.] spune că toți cei 3 pillars [pilonii din România, Cehia și Ungaria care formează proiectul paneuropean de cercetare ELI], la sfârșitul fazei de construcție a infrastructurii, trebui să constituie un European Research Infrastructure Consortium, adică un ERIC. Ori doar 2 dintre aceste pillars nu pot constitui ERIC-ul fără cel de-al treilea”, a afirmat Ciuparu, pentru Edupedu.ro, potrivit digi24.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce aveti cu biata Anisie ? Ce Universitate a facut si cine au fost profesorii care i-au dat Diploma de absolvire ?Acolo-i BUBA ptr.toata romania !
6
2
Daca era bine in America, acest 'cercetator' nu ar fi venit acasa dupa 7 ani! Cred ca a lucrat ca muncitor calificat! In alte tari nu te dai grozav ca ai diploma de facultate si incalci legea, asa cum fac smecherii de la noi!
3
6
de ce ministrii numiti sunt adevarate zdrente,...la cat de prosti sunt nici nu poti sa le reprosezi pt gafele facute.Aceasta decizie nu a luat-o ministrul ,ea doar e in fata de paravan,smecherii sunt cei de la butoane,din spatele ei
6
3
Ministra invatamantului ar trebui sa desfiinteze idioteniile ei: analfabetism online, secretizarea numelui elevilor caci asa au ramas elevi buni fara repartitie in liceu, admitere la facultate cu medie bac, romana ca limba straina la bac!
6
2
Pe asta care la pus cu pepsiglas
1
1
Asa procedeaza intotdeauna ciuma galbena, da afara oamenii valorosi sa le faca loc politrucilor hoti si incompetenti. Ce, e primul caz, si atunci cum sa nu mearga prost tot ce e in tara asta. Cand defilezi cu omu Selfie- alias Catu, cu Bau, cu Orban, cu Grinda, tatal hotilor, ala de la agricultura, hotul ala de la Mediu. Imprumuti tu tara cu mii de euro pe minut, pe 3 generatii.
6
6
nu sa facut nici un experiment la eli-np ,s au bagat bani intr o gaura neagra,asta e sport national in romania
4
4
Si Henri Coanda a patit la fel in Romania si a plecat in strainatate revenind la batranete in tara.
12
2
A furat banii si a ratat si finantarea europeana. Podeaua a turnat-o stramb, laserul in sine nu il are ca nu s-a inteles la parandarat, dupa ce a semnat un pre contract, s-a razgandit, iar banii si timpul pierduti ii platim de la bugetul de stat, ca si salariul acestei secaturi de tip mencinicopschi.
11
11
Interese straine Romaniei. Numai un personaj slab si impostor ca anisie putea sa faca asta. Tara condusa trist spre nicaieri.
19
5
MUIE MALARIA GALBENA SI TUTUROR VOTANTILOR SI SIMPATIZANTILOR SAI
12
8
Ministrul: pepsiglas.
20
3
...acesti liberali care acum se cred miezul. In loc sa tina si cu dintii de aceste somitati in ale stiintei...aleg sa ii demita in favoarea unor neica nimeni..lider de sindicat...va dati seama ce cunostiinte are individul asta despre fizica nucleara...lasere..dar totul in jurul banului se invarte. Din pacate au dreptate fracezi cand spun la tv cum fac romanii.. cum stau la mana intinsa. Cand sunt transanti asa cum a fost Nicolae Zanfir..i s-a luat maul...culmea...tot de romani...rusine
27
8
Cine i-a ascultat vreodata discursul monicai anisie stie ca e o impostoare analfabeta care nu e in stare sa lege o fraza in mod coerent si fara greseli de gramatica.
35
4

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108