REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Miniştrii de Finanţe din G7 sprijină prelungirea moratoriului plăţii datoriilor ţărilor sărace

Miniştrii de Finanţe din G7 sprijină prelungirea moratoriului plăţii datoriilor ţărilor sărace

Replica API 28 septembrie 2020 | 00:00 689

Miniştrii de Finanţe din G7 şi-au exprimat vineri sprijinul pentru extinderea iniţiativei G20 privind suspendarea plăţilor aferente serviciului datoriei celor mai sărace ţări din lume, dar au precizat că acordul trebuie revizuit pentru a rezolva deficienţele care afectează implementarea sa, transmite Reuters, citată de Agerpres.

G20 este grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente, în timp ce G7 grupează economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.

Într-o declaraţie comună, miniştrii de Finanţe din G7 şi-au exprimat "regretul profund" că unele ţări au evitat participarea la iniţiativă clasificând instituţiilor lor deţinute de stat ca bănci comerciale. Doi oficiali au declarat pentru Reuters că referinţa s-a făcut clar la adresa Chinei, care, în cadrul negocierilor cu ţările sărace, a refuzat să includă creditele de la banca de stat China Development Bank şi de la alte entităţi controlate de Guvern în suma totală a datoriilor bilaterale oficiale.

"Toată lumea a fost dezamăgită de lipsa de transparenţă a Chinei", a explicat un oficial.

La o reuniune online găzduită de secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, miniştrii de Finanţe din G7 au subliniat angajamentul de a lucra împreună pentru a sprijini cele mai vulnerabile şi cele mai sărace ţări, care au fost puternic afectate de pandemia de coronavirus (COVID-19). Ei au arătat că iniţiativa privind îngheţarea plăţilor aferente serviciului datoriei de către toţi creditorii bilaterali oficiali (DSSI), aprobată în aprilie de G20, inclusiv China, a ajutat 43 de state să amâne plăţi aferente serviciului datoriei în valoare de cinci miliarde de dolari, eliberând astfel bani pentru a răspunde efectelor pandemiei.

Oficialii G7 au dat asigurări că iniţiativa va fi îmbunătăţită şi va fi extinsă "în contextul solicitării finanţării de la FMI", avertizând că absenţa participării sectorului privat a limitat potenţialei beneficii pentru unele ţări.

De asemenea, oficialii G7 au recunoscut că unele state vor avea nevoie în continuare de atenuarea poverii datoriilor, şi au cerut G20 şi creditorilor din Clubul de la Paris să fie de acord cu condiţiile ce urmează să fie stabilite la reuniunea de luna viitoare a miniştrilor de Finanţe din G20.

Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au pledat în favoarea prelungirii cu un an, până în 2021, a termenului limită pentru programul de suspendare a plăţii datoriilor.

Potrivit unui program, denumit Debt Service Suspension Initiative (DSSI), marile economii ale lumii din G20 au convenit în luna aprilie să ofere un moratoriu la plata datoriilor pentru 73 din cele mai sărace ţări ale lumii până la finele anului. Recent preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass a apreciat că deşi iniţiativa G20 este un bun punct de plecare, este nevoie de soluţii mai ample şi de durată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367