REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
27.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Miniștrii de Finanțe din zona euro speră că în iunie vor ajunge la un acord pentru salvarea Greciei

Miniștrii de Finanțe din zona euro speră că în iunie vor ajunge la un acord pentru salvarea Greciei

Replica API 24 mai 2017 | 00:00 245

Miniștrii de Finanțe din zona euro nu au reușit să ajungă luni seara la un acord cu Fondul Monetar Internațional privind o restructurare a datoriei Greciei și nici nu au eliberat o nouă tranșă de împrumut pentru autoritățile de la Atena, dar subliniază că au făcut progrese și speră să ajungă la un acord la următoarea lor reuniune, care va avea loc peste trei săptămâni, transmite Reuters.

"Eurogrupul a avut o discuție aprofundată cu privire la sustenabilitatea datoriei publice a Greciei dar nu a ajuns la un acord general. Lucrările vor continua în săptămânile următoare în vederea ajungerii la o concluzie definitivă la următoarea reuniune a Eurogrupului", au anunțat miniștrii de Finanțe din zona euro într-un comunicat.

Grecia are nevoie disperată de noi fonduri pentru a evita intrarea în incapacitate de plată în luna iulie, când are de rambursat creanțe mai vechi în valoare de aproximativ 7,3 miliarde de euro. Pentru a obține acești bani, Guvernul de stânga condus de Alexis Tsipras a trecut prin Parlament noi măsuri de austeritate în valoare de 4,9 miliarde de euro, în pofida grevelor și manifestațiilor de protest.

Însă înainte de eliberarea unor noi tranșe Grecia trebuie să implementeze un număr de aproximativ 140 de acțiuni convenite anterior. Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a apreciat că părțile au făcut progrese pentru ca deblocarea unei noi tranșe să aibă loc "înaintea verii".

Celălalt motiv pentru care luni nu au fost eliberată o nouă tranșă de împrumut pentru Grecia a fost lipsa unui acord între zona euro și FMI cu privire la restructurarea datoriei Greciei. Mai multe guverne din zona euro, în special Germania, nu vor să acorde noi împrumuturi Greciei până când FMI nu se va implica financiar în ultimul program de asistență. La rândul său, FMI subliniază că va face acest lucru doar atunci când va obține mai multe clarificări din partea zonei euro cu privire la tipul de restructurare a datoriei pe care europenii sunt dispuși să îl ofere Greciei. Însă statele din zona euro nu vor să facă astfel de promisiuni acum și insistă că toate deciziile definitive vor fi adoptate doar la finalul actualului program, în 2018.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369