REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ministrul Arafat vindecă spitalele de "boala" aparaturii la suprapreţ

Ministrul Arafat vindecă spitalele de "boala" aparaturii la suprapreţ

Replica API 19 noiembrie 2012 | 00:00 108

Firmele care vor contracte cu statul, obligate să semneze un Cod de Etică

Firmele care vor contracte cu statul, obligate să semneze un Cod de Etică

Raed Arafat, ministrul Sănătăţii, anunţă schimbarea la faţă a sistemului medical de achiziţii, pentru a pune capăt achiziţiilor la suprapreţ a aparaturii din spitale. Mai mult, ministrul Raed Arafat susţine că firmele care vor participa la licitaţii pentru contracte cu statul vor fi obligate să semneze un cod de etică, pe modelul existent deja în Statele Unite.

"La medicamentele oncologice, am întâlnit următoarea situaţie: firmele încheie un contract cu spitalul, dar apoi nu livrează, lăsând spitalul descoperit, fără posibilitatea de a dovedi că firma este de rea credinţă", a explicat Arafat. Acesta a dat exemplul Statelor Unite, acolo unde firmele sunt obligate să semneze un Cod de Etică, iar în cazul în care nu-l respectă ad literam, le este interzisă participarea la licitaţii timp de 3-4 ani. Guvernul urmează să adopte săptămâna viitoare o hotărâre prin care licitaţiile pentru echipamente, aparatură şi medicamente vor fi realizate doar de către Ministerul Sănătăţii, printr-un acord cadru de lungă durată şi nu de fiecare spital în parte cum se întâmpla până în prezent. Măsura este menită să reducă fraudele şi cheltuielile din sistemul sanitar, a declarat Raed Arafat, ministrul de resort. "Intră acum hotărârea de guvern care o să stabilească că ministerul este unitate de achiziţie centrală pentru sistemul sanitar şi poate achiziţiona sau achiziţionează pe acorduri cadru pe durată mai lungă materialele, medicamentele şi aparatură pentru sistemul sanitar cu sursă de finanţare din fondurile publice. Bineînţeles, vorbim de spitalele Ministerului Sănătăţii şi spitalele descentralizate împreună", a declarat Arafat. Ministrul susţine că hotărârea aşteaptă în prezent avizul a trei instituţii şi ar putea intra pe ordinea de zi în şedinţa de marţi a Guvernului. "Din momentul emiterii ei (a ordonanţei -n.r.), putem să începem organizarea unor licitaţii. Achiziţia centralizată pe mai multe echipamente înseamnă, cu certitudine, preţuri mai mici. Va fi o competiţie mult mai mare şi mult mai serioasă între companii ca să câştige anumite licitaţii", a precizat Arafat.

Buşu: Îl felicit pe ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, că vrea să aibă control asupra licitaţiilor

Managerul Spitalului Municipal Medgidia, dr. Stere Buşu, îl felicită pe ministrul Sănătăţii, pentru proiectul privind controlul licitaţiilor. "Noi suntem în plin proces de reparaţii şi investiţii şi sper ca până pe 10 decembrie să finalizăm lucrările. Spitalul din Medgidia este un adevărat şantier. Îl felicit pe ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, că vrea să aibă control asupra licitaţiilor. Iniţiativa este extraordinară. În acest fel, directorii de spitale vor ieşi din izvorul de discuţii inutile că irosesc banii statului", a declarat dr. Stere Buşu, managerul Spitalului Medgidia. Un astfel de sistem este folosit deja la urgenţe, unde, spre exemplu, preţul de achiziţie pentru ambulanţe a scăzut cu aproximativ 15% în ultimii cinci ani, păstrând însă calitatea, a subliniat ministrul Sănătăţii. Arafat a arătat că, în multe cazuri, chiar dacă licitaţia este organizată în conformitate cu legislaţia în vigoare, unele spitale ajung să plătească chiar şi de două ori mai mult pentru aceleaşi echipamente din cauza absenţei competiţiei.Ministrul Sănătăţii susţine că o altă iniţiativă pe care speră să o implementeze până la încheierea mandatului este introducerea unui cod de etică pentru companiile care lucrează cu statul, ale căror practici creează uneori probleme, dar care continuă să participe la licitaţiile din sistemul sanitar. "Eu vreau să previn practica incorectă, influenţele chiar şi corupţia, iar cine este descoperit să ştie că este eliminat cel puţin pe trei sau patru ani, cum se întâmplă în alte state", a declarat Arafat.

Arafat nu vrea să fie ministru şi în viitorul Guvern

Tot el a precizat şi faptul că nu vrea să fie ministru în viitorul Guvern, pentru că presupune o funcţie politică, iar dacă ocupă această poziţie, va fi extrem de rigid, neflexibil şi nedoritor să înţeleagă anumite lucruri. "Ministrul trebuie să fie un om politic, este normal. Nu este o perioadă scurtă, ci una lungă. Orice decizie va avea multe aspecte şi influenţe politice. Dacă stau, voi fi o persoană extrem de rigidă, neflexibilă şi nedoritoare să înţeleagă anumite lucruri. Prefer poziţia de mai jos. Prefer partea pur tehnică, să mi se dea să fac asta, asta şi alte chestii decât urgenţa ca până acum, dar nu la o poziţie politică", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218