rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 1 martie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Ministrul Aurescu pledează pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o discuţie online cu reprezentanţii conducerii Comitetului Evreiesc American (AJC), context în care a pledat pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România şi a solicitat sprijinul AJC pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Bogdan Aurescu

Potrivit unui comunicat MAE, în cadrul discuţiei, ministrul Aurescu a abordat priorităţile de politică externă ale României, perspectivele Parteneriatului Strategic România - SUA, relaţiile cu caracter strategic România - Israel, relaţiile UE - Israel, precum şi angajamentul ţării noastre faţă de combaterea antisemitismului, xenofobiei şi discriminării şi pentru păstrarea memoriei Holocaustului, scrie Agerpres.

Ministrul de Externe a făcut referire la importanţa Iniţiativei celor Trei Mări, care are ca obiectiv reducerea decalajelor dintre Estul şi Vestul Europei şi care reprezintă o contribuţie valoroasă la creşterea coeziunii UE şi la consolidarea cooperării transatlantice, aspect pe care România l-a promovat substanţial şi constant în ultimii trei ani. El a evidenţiat importanţa realizării proiectului feroviar Constanţa - Gdansk (Rail2Sea) şi a celui rutier Via Carpathia, proiecte transnaţionale cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii celor Trei Mări, dar şi cu implicaţii strategice.

"Ministrul român de Externe a pledat, în acest context, pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România şi în regiune, care să dubleze prezenţa militară. În acest cadru, a subliniat importanţa creşterii prezenţei militare americane în România în contextul provocărilor de securitate de la Marea Neagră. De asemenea, a solicitat sprijinul AJC pentru includerea României în programul Visa Waiver", arată MAE.

MAE menţionează că ministrul Aurescu a salutat activitatea AJC în sprijinul valorilor democratice fundamentale, acesta fiind un obiectiv prioritar al României, inclusiv în calitate de partener strategic al SUA, promotor ferm al relaţiei transatlantice şi de prieten al Israelului, cu care împărtăşeşte o relaţie cu valenţe strategice.

Aurescu a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte asumarea trecutului şi respingerea şi sancţionarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, precum şi condamnarea negării şi distorsionării Holocaustului. În acest sens, ministrul a informat că Guvernul României este în etapa finală a aprobării primei Strategii Naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură şi a Planului de acţiune pentru implementarea acestei Strategii.

Totodată, a asigurat că România va continua şi eforturile la nivelul UE, inclusiv în ce priveşte elaborarea primei Strategii a UE pentru combaterea antisemitismului.

Ministrul Aurescu a subliniat şi îngrijorarea României faţă de creşterea, la nivel mondial, a discursului antisemit şi extremist în contextul crizei pandemice, mai ales în mediul online, şi a reiterat condamnarea fermă de către România a acestor evoluţii.

Conform MAE, preşedintele executiv al AJC, David Harris, a exprimat aprecierea organizaţiei pentru România, care este un partener strategic valoros al SUA şi una dintre cele mai puternice voci pro-transatlantice şi pro-americane din interiorul UE.

El a adresat mulţumiri pentru poziţionările echilibrate şi principiale ale României la nivel european, pentru susţinerea relaţiilor UE-Israel şi pentru leadership-ul României în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului.

David Harris a amintit, în acest context, de preşedinţia de succes a României a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), din perioada 2016 - 2017, şi de adoptarea, pe durata exercitării mandatului României, a definiţiei de lucru a antisemitismului.

El a evocat şi personalitatea diplomatului român Mihnea Constantinescu, care a avut un rol crucial în exercitarea acestei preşedinţii.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să promoveze definiţia de lucru a antisemitismului, fiind una dintre primele ţări care a introdus în legislaţie această definiţie, iar preşedintele executiv al AJC a încurajat autorităţile române să continue să acorde o atenţie sporită educaţiei tinerei generaţii pe tema holocaustului şi efectelor nocive ale regimurilor extremiste sau nedemocratice.

În ceea ce priveşte priorităţile de politică externe ale României pentru perioada următoare, şeful diplomaţiei române a evidenţiat că acestea vor continua, predictibil şi coerent, pe pilonii fundamentali de până acum - creşterea rolului şi profilului României în cadrul Uniunii Europene şi respectiv al NATO, întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, ataşamentul profund pentru multilateralism şi respectarea şi promovarea dreptului internaţional şi valorilor democratice.

Cu privire la dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România are convingerea că, alături de noua Administraţie a SUA, relaţia bilaterală va continuă să fie aprofundată şi diversificată, în toate domeniile de interes comun.

Ministrul a evocat şi importanţa anului 2021 pentru relaţia bilaterală cu SUA, când se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale.

El a asigurat că, în interiorul UE şi al NATO, precum şi în alte foruri relevante, România va continua să fie un susţinător puternic al consolidării legăturii transatlantice, subliniind că Europa şi SUA fac parte din aceeaşi comunitate de valori şi securitate.

De asemenea, ministrul Aurescu a exprimat apreciere deosebită pentru relaţiile privilegiate dintre România şi Statul Israel, dialogul la nivel înalt din ultima perioadă fiind unul substanţial.

În acest sens, el a amintit vizita oficială a prim-ministrului român în Statul Israel, din noiembrie 2020, precum şi vizita şefului diplomaţiei române, din septembrie 2020, discuţiile avute cu aceste ocazii relevând aprofundarea dialogului politic, intensificarea cooperării economice, precum şi cooperarea consolidată în domeniile apărării şi securităţii.

El a mai amintit şi crearea Grupului de lucru bilateral dedicat consolidării cooperării economice în domenii de interes comun - agricultură şi managementul apei, sănătate, înaltă tehnologie şi inteligenţă artificială. În context, a exprimat dezideratul ambelor părţi de a organiza a treia reuniune a celor două guverne, în cursul acestui an.

Ministrul Aurescu a reiterat disponibilitatea ţării noastre pentru consolidarea cooperării UE cu Israel, reconfirmând susţinerea României pentru reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere UE - Israel.

MAE arată că ministrul Aurescu s-a referit şi la stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, reiterând cu acest prilej susţinerea României pentru o rezolvare durabilă şi cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian. MAE aminteşte că România susţine această reglementare a diferendului menţionat în baza dreptului internaţional şi a soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să convieţuiască unul lângă altul, în pace şi securitate, aceasta fiind singura opţiune viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi.

Aurescu a menţionat că România va continua să susţină, în mod concret, angajarea celor două părţi implicate într-un dialog constructiv, în vederea reluării negocierilor directe între cele două părţi, pentru identificarea unei soluţii durabile. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea părţii române privind normalizarea relaţiilor dintre Statul Israel şi o serie de state arabe, precum şi rolul relevant al Statelor Unite ale Americii în acest proces. El a exprimat încrederea că normalizarea relaţiilor va putea contribui la stabilitatea şi securitatea Orientului Mijlociu şi la creşterea nivelului de încredere la nivelul actorilor din regiune.

Ministrul Bogdan Aurescu a trecut în revistă şi oportunităţile şi provocările majore cu care se confruntă România, UE şi comunitatea internaţională în perioada următoare, precum dezvoltarea şi implementarea planurilor de redresare post-criză, situaţia de securitate din regiune Mării Negre, precum şi din regiunea Orientului Mijlociu, dezbaterile şi reflecţiile strategice privind viitorul şi profilul Uniunii Europene (Conferinţa privind Viitorul Europei) şi al NATO (NATO 2030), precum şi importanţa promovării relaţiilor bilaterale şi a formatelor de cooperare cu acele ţări care împărtăşesc aceleaşi seturi de valori democratice. În discuţie au fost de asemenea abordate perspectivele dosarului nuclear iranian.

Conducerea AJC - una dintre cele mai prestigioase şi importante organizaţii dedicate combaterii antisemitismului la nivel global - a fost reprezentată la dialogul online cu ministrul Bogdan Aurescu de către preşedintele Harriet Schleifer, preşedintele executiv David Harris şi preşedintele de onoare John Shapiro.

sâmbătă, 23 ianuarie 2021667
Comentarii

02Titi(24 ian 18:07)
Sunt perfect cu toto ce s-acomentat aici! Aurescule unde ai vazut tu sa castige cineva din afaceri cu evreii? Asta ca sa ma exprim elegant!
04LOL(23 ian 23:47)
americanii ne jupoaie de bani din toate pozitiile si prostu asta ne vinde noua gogosi
14Dan(23 ian 12:00)
Prezenta americana? Bai frate in ce sa investeasca?Poate in firmele care fac afaceri cu statul?Du te ba si fierbieti nasul dobi......cule.
17dan(23 ian 08:38)
Se ne arda ca Bechtel. Mortii matii de prost
mai mult...Politică
1 mar 00:00PoliticăProtest AUR împotriva vânzării Portului Constanța. Co-președintele AUR: Nu putem ceda acest port!

NU vom ceda principala poartă de intrare în România și în Uniunea Europeană în mâna străinilor! Este mesajul...410

1 mar 00:00PoliticăFlorin Cîțu, mesaj de Ziua Protecției Civile: Structurile de situații de urgență au evoluat vizibil269
1 mar 00:00PoliticăRareș Bogdan îl ATACĂ pe Dan Barna, după episodul cu ochelarii: Gesturile mici trădează caractere345
1 mar 00:00PoliticăMarcel Ciolacu prezintă imagini spectaculoase: Aici e moștenirea noastră pentru cei ce vor veni

Imagini spectaculoase din Ținutul Buzăului, care ar putea fi declarat de UNESCO geoparc global, au fost prezentate,...385

1 mar 00:00PoliticăAlexandru Rafila desfiinţează ideile lui Vlad Voiculescu despre mărţişoare: 'N-am înțeles care este utilitatea mănușilor'276
1 mar 00:00PoliticăClotilde Armand a dat-o în judecată pe Oana Lovin și cere 50.000 de euro despăgubiri411
1 mar 00:00PoliticăRaluca Turcan TOARNĂ gaz pe foc: Există salarii care au SPOR de 85%

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat duminică, la emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv, că sunt...381

1 mar 00:00PoliticăEuroparlamentarul Cristian Terhes a IZBUCNIT: prețul energiei electrice VA EXPLODA în România394
1 mar 16:20PoliticăDan Voiculescu: Am convingerea că actualul guvern nu va repeta abuzurile regimului Băsescu244
1 mar 16:22PoliticăCodrin Ștefănescu atacă diaspora

Codrin Ștefănescu, fost secretar al PSD, atacă diaspora. Acesta spune că românii plecați peste granițe merită...450

1 mar 16:23PoliticăArafat a anunțat când revenim la o viață cât de cât normală1464
1 mar 16:22PoliticăMinistrul Educaţiei vrea să importe modelul francez: Elevii să fie testaţi în şcoli cu teste bazate pe salivă596
Vremea
4.1°4.1° - 4.8° luni, 1 martie 2021
ConstanțaUmiditate: 93%
Vânt: 5.78 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/494045639914
5/40221628111530
joker34452037218
Horoscop
mai mult...SPSportRT
1 mar 00:00SportBotoșani - FCSB 0-2. Oaspeții au rezolvat meciul în 11 minute. Au cerut și două penalty-uri

FCSB a câștigat cu 2-0 pe terenul lui FC Botoșani, în etapa a 25-a, și rămâne lider în Liga 1. Tănase și Olaru...303

1 mar 00:00SportMircea Lucescu, victorie fără emoții în Ucraina! Dinamo Kiev a profitat de pasul greșit făcut de Șahtior

Dinamo Kiev, echipa pregătită de Mircea Lucescu, a bifat o nouă victorie în campionatul Ucrainei, scor 4-1...426

1 mar 00:00SportInter Milano - Genoa 3-0. Echipa lui Conte, avans liniștitor în fruntea clasamentului din Serie A

Inter Milano a câștigat fără emoții pe teren propriu cu Genoa, scor 3-0, și s-a distanțat la șapte puncte în...278

1 mar 22:13SportVeste proastă pentru Cosmin Olăroiu! Ce se întâmplă cu milioanele de euro pe care le avea de încasat de la chinezi

Cosmin Olăroiu este victima unei situații neașteptate - după ce fosta sa echipă, Jiangsu Suning (redenumită recent...787

Local
19 feb 10:12LocalCursuri GRATUITE de TEATRU la Căminul Cultural din LUMINA

Profesorii și actorii Teatrului de Stat Constanța, Liliana Cazan și Andrei Cantaragiu caută persoane talentate care...145

1 mar 00:09LocalMINORĂ DIPĂRUTĂ! Dacă ați văzut-o, sunați la 112!

O tânără de 17 ani a fost dată dispărută de către familie după ce, vineri, ar fi plecat de la școală și nu ar...1300

1 mar 00:09LocalACCIDENT rutier GRAV: 5 persoane RĂNITE!

La iesire din municipiul Urziceni către Buzău s-a produs, duminică, în jurul orei 20.00, un accident de circulație,...2846

1 mar 11:27LocalVREME CALDĂ la început de MARTIE, la Constanța

Specialiștii din cadrul Centrului Regional de Meteorologie Dobrogea vin cu vești bune, la început de primăvară!...639

1 mar 00:10LocalConsiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea de a merge la şcoală în scenariul roşu cei din clasele terminale

Consiliul Naţional al Elevilor a anunţat că dezaprobă ideea ca tinerii din clasele terminale să meargă la şcoală...471

1 mar 00:10LocalUn copil de 6 luni şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier, pe DN13A

974

Politică
1 mar 00:00PoliticăRaluca Turcan TOARNĂ gaz pe foc: Există salarii care au SPOR de 85%

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat duminică, la emisiunea Insider Politic difuzată de Prima Tv, că sunt...381

1 mar 00:00PoliticăEuroparlamentarul Cristian Terhes a IZBUCNIT: prețul energiei electrice VA EXPLODA în România

Europarlamentarul Cristian Terhes avertizează că prețul energiei electrice va crește în România, din cauza noilor...394

1 mar 16:20PoliticăDan Voiculescu: Am convingerea că actualul guvern nu va repeta abuzurile regimului Băsescu

244

1 mar 16:22PoliticăCodrin Ștefănescu atacă diaspora

Codrin Ștefănescu, fost secretar al PSD, atacă diaspora. Acesta spune că românii plecați peste granițe merită...450

1 mar 16:23PoliticăArafat a anunțat când revenim la o viață cât de cât normală

Revenirea la o viață cât de cât normală s-ar putea produce spre finalul acestui an, în condițiile în care...1464

1 mar 16:22PoliticăMinistrul Educaţiei vrea să importe modelul francez: Elevii să fie testaţi în şcoli cu teste bazate pe salivă

596

Interviuri
26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1491

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Încă de când a preluat conducerea RAEDP Constanța, directorul Teo Hira și-a propus să aducă Regia la un alt...2624

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

3317

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...4171

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...2946

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

3009

Monden
1 mar 00:00MondenEi sunt marii câștigători ai sezonul doi Mireasa. Au plecat acasă cu 40.000 de euro

Sezonul doi al uneia dintre cele mai urmărite emisiuni de la Antena 1, ”Mireasa”, a ajuns ș=la final, iar Simona...340

1 mar 19:34MondenCum arată bărbatul perfect pentru Dana Budeanu! Vedeta a dezvăluit când și-a început viața sexuală

Dana Budeanu a fost invitată la podcastul lui Damian Drăghici, unde a vorbit deschis despre ea și despre subiecte de...644

1 mar 00:00MondenAdevăratul motiv pentru care Carmen Șerban se mută din România

374

1 mar 00:00MondenLora, gest de dragoste din partea iubitului! Cum a surprins-o Ghenu pe artistă! „Romantism nivel 100”

Lora a fost surprinsă de iubitul ei cu un gest din dragoste, care impresionează orice femeie. Ghenu și-a arătat...291

1 mar 00:00MondenCe le-a spus Speak fanilor despre ruptura care s-a produs între el și Flick

Încă o prietenie din showbiz-ul autohton a ajuns la final. De data aceasta vorbim despre legătura dintre Speak și...353

1 mar 00:00MondenCe schimbări majore au avut loc în viața soției lui Mihai Constantinescu, după moartea artistului: „Am luat tot de la zero”

335

Mapamond
1 mar 00:00MapamondRusia lansează primul său satelit de monitorizare climatică a Arcticii

O rachetă Soyuz a decolat duminică de la Cosmodromul Baikonur din Kazahstan având la bord primul satelit rusesc de...240

1 mar 00:00MapamondViktor Orban s-a imunizat împotriva COVID-19 - Ce vaccin a folosit liderul de la Budapesta

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, s-a vaccinat duminică împotriva coronavirusului cu produsul companiei chineze...274

1 mar 00:00MapamondUn artist turc în vârstă de 77 de ani riscă închisoarea pentru că l-ar fi insultat pe Erdogan

259

1 mar 00:00MapamondBaie de sânge în Myanmar! Cea mai sângeroasă reprimare a protestelor: cel puțin 18 oameni au murit

Poliţia birmană a deschis focul împotriva unor manifestanţi, duminică, atât în fosta capitală Yangon, cât şi...250

1 mar 21:05MapamondFacebook vrea să îngroape TikTok: S-a lansat aplicaţia care le face concurenţă chinezilor

Facebook a lansat aplicaţia Bars pentru rapperii aspiranţi. La fel ca TikTok, aceasta le dă ocazia utilizatorilor să...633

1 mar 21:05MapamondSONDAJ: Tot mai mulți moldoveni vor unirea cu România

512

Sănătate
1 mar 00:00SănătatePATRU sfaturi pentru îngrijirea bărbii

Îngrijirea bărbii poate fi o alegere stilistică avantajoasă, dar presupune angajament, perseverență, atenție și...241

1 mar 00:00SănătateRemedii naturale pentru onicomicoză

Onicomicoza este o infecție fungică a unității unghiei care poate duce la distrofie. Acesta afectează mai frecvent...301

1 mar 00:00SănătateCiupercile, importante într-un regim alimentar echilibrat

235

1 mar 00:00SănătateCalculii biliari: când e nevoie de operație?

Calculii biliari sunt pietre mici, de obicei, compuse din colesterol, care se formează în vezica biliară. Deși în...270

1 mar 00:00SănătateTărâțele de Psyllium: ce sunt și ce beneficii au

Psyllium reprezintă un tip de fibre, care sunt cel mai adesea folosite ca tratament laxativ, având o acțiune...268

1 mar 00:00SănătateBusuiocul – arma secretă în lupta cu colesterolul mărit

Busuiocul este o plantă ierboasă, originară din Asia, care are capacitatea de a reduce colesterolul, dar are și...350

1 mar 21:27SănătateO NOUĂ TRANȘĂ: Peste 214.000 de doze de vaccin anticoronavirus ajung luni în România

Mâine, 01 martie, sosește în România o nouă tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech care constă în 214.110 doze....534

1 mar 21:26SănătateValul trei al pandemiei ar putea fi chiar mai rău!

Medicul Cătălin Apostolescu, directorul medical de la „Matei Balș”, atrage atenția asupra valului 3 de pandemie....1370

1 mar 21:26SănătatePandemia e AFACEREA ANULUI pentru producătorii de medicamente

515

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT