REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ministrul Aurescu pledează pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România

Ministrul Aurescu pledează pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România

Replica API 23 ianuarie 2021 | 00:00 988

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut o discuţie online cu reprezentanţii conducerii Comitetului Evreiesc American (AJC), context în care a pledat pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România şi a solicitat sprijinul AJC pentru includerea României în programul Visa Waiver.

Bogdan Aurescu

Potrivit unui comunicat MAE, în cadrul discuţiei, ministrul Aurescu a abordat priorităţile de politică externă ale României, perspectivele Parteneriatului Strategic România - SUA, relaţiile cu caracter strategic România - Israel, relaţiile UE - Israel, precum şi angajamentul ţării noastre faţă de combaterea antisemitismului, xenofobiei şi discriminării şi pentru păstrarea memoriei Holocaustului, scrie Agerpres.

Ministrul de Externe a făcut referire la importanţa Iniţiativei celor Trei Mări, care are ca obiectiv reducerea decalajelor dintre Estul şi Vestul Europei şi care reprezintă o contribuţie valoroasă la creşterea coeziunii UE şi la consolidarea cooperării transatlantice, aspect pe care România l-a promovat substanţial şi constant în ultimii trei ani. El a evidenţiat importanţa realizării proiectului feroviar Constanţa - Gdansk (Rail2Sea) şi a celui rutier Via Carpathia, proiecte transnaţionale cu impact strategic asupra dezvoltării economice a regiunii celor Trei Mări, dar şi cu implicaţii strategice.

"Ministrul român de Externe a pledat, în acest context, pentru o prezenţă economică americană cât mai consistentă în România şi în regiune, care să dubleze prezenţa militară. În acest cadru, a subliniat importanţa creşterii prezenţei militare americane în România în contextul provocărilor de securitate de la Marea Neagră. De asemenea, a solicitat sprijinul AJC pentru includerea României în programul Visa Waiver", arată MAE.

MAE menţionează că ministrul Aurescu a salutat activitatea AJC în sprijinul valorilor democratice fundamentale, acesta fiind un obiectiv prioritar al României, inclusiv în calitate de partener strategic al SUA, promotor ferm al relaţiei transatlantice şi de prieten al Israelului, cu care împărtăşeşte o relaţie cu valenţe strategice.

Aurescu a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte asumarea trecutului şi respingerea şi sancţionarea oricărei forme de manifestare a antisemitismului, precum şi condamnarea negării şi distorsionării Holocaustului. În acest sens, ministrul a informat că Guvernul României este în etapa finală a aprobării primei Strategii Naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură şi a Planului de acţiune pentru implementarea acestei Strategii.

Totodată, a asigurat că România va continua şi eforturile la nivelul UE, inclusiv în ce priveşte elaborarea primei Strategii a UE pentru combaterea antisemitismului.

Ministrul Aurescu a subliniat şi îngrijorarea României faţă de creşterea, la nivel mondial, a discursului antisemit şi extremist în contextul crizei pandemice, mai ales în mediul online, şi a reiterat condamnarea fermă de către România a acestor evoluţii.

Conform MAE, preşedintele executiv al AJC, David Harris, a exprimat aprecierea organizaţiei pentru România, care este un partener strategic valoros al SUA şi una dintre cele mai puternice voci pro-transatlantice şi pro-americane din interiorul UE.

El a adresat mulţumiri pentru poziţionările echilibrate şi principiale ale României la nivel european, pentru susţinerea relaţiilor UE-Israel şi pentru leadership-ul României în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului.

David Harris a amintit, în acest context, de preşedinţia de succes a României a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), din perioada 2016 - 2017, şi de adoptarea, pe durata exercitării mandatului României, a definiţiei de lucru a antisemitismului.

El a evocat şi personalitatea diplomatului român Mihnea Constantinescu, care a avut un rol crucial în exercitarea acestei preşedinţii.

Ministrul Bogdan Aurescu a asigurat că România va continua să promoveze definiţia de lucru a antisemitismului, fiind una dintre primele ţări care a introdus în legislaţie această definiţie, iar preşedintele executiv al AJC a încurajat autorităţile române să continue să acorde o atenţie sporită educaţiei tinerei generaţii pe tema holocaustului şi efectelor nocive ale regimurilor extremiste sau nedemocratice.

În ceea ce priveşte priorităţile de politică externe ale României pentru perioada următoare, şeful diplomaţiei române a evidenţiat că acestea vor continua, predictibil şi coerent, pe pilonii fundamentali de până acum - creşterea rolului şi profilului României în cadrul Uniunii Europene şi respectiv al NATO, întărirea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, ataşamentul profund pentru multilateralism şi respectarea şi promovarea dreptului internaţional şi valorilor democratice.

Cu privire la dezvoltarea Parteneriatului Strategic cu SUA, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România are convingerea că, alături de noua Administraţie a SUA, relaţia bilaterală va continuă să fie aprofundată şi diversificată, în toate domeniile de interes comun.

Ministrul a evocat şi importanţa anului 2021 pentru relaţia bilaterală cu SUA, când se împlinesc 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii şi de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea şi aprofundarea relaţiei bilaterale.

El a asigurat că, în interiorul UE şi al NATO, precum şi în alte foruri relevante, România va continua să fie un susţinător puternic al consolidării legăturii transatlantice, subliniind că Europa şi SUA fac parte din aceeaşi comunitate de valori şi securitate.

De asemenea, ministrul Aurescu a exprimat apreciere deosebită pentru relaţiile privilegiate dintre România şi Statul Israel, dialogul la nivel înalt din ultima perioadă fiind unul substanţial.

În acest sens, el a amintit vizita oficială a prim-ministrului român în Statul Israel, din noiembrie 2020, precum şi vizita şefului diplomaţiei române, din septembrie 2020, discuţiile avute cu aceste ocazii relevând aprofundarea dialogului politic, intensificarea cooperării economice, precum şi cooperarea consolidată în domeniile apărării şi securităţii.

El a mai amintit şi crearea Grupului de lucru bilateral dedicat consolidării cooperării economice în domenii de interes comun - agricultură şi managementul apei, sănătate, înaltă tehnologie şi inteligenţă artificială. În context, a exprimat dezideratul ambelor părţi de a organiza a treia reuniune a celor două guverne, în cursul acestui an.

Ministrul Aurescu a reiterat disponibilitatea ţării noastre pentru consolidarea cooperării UE cu Israel, reconfirmând susţinerea României pentru reluarea reuniunilor Consiliului de Asociere UE - Israel.

MAE arată că ministrul Aurescu s-a referit şi la stadiul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, reiterând cu acest prilej susţinerea României pentru o rezolvare durabilă şi cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian. MAE aminteşte că România susţine această reglementare a diferendului menţionat în baza dreptului internaţional şi a soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să convieţuiască unul lângă altul, în pace şi securitate, aceasta fiind singura opţiune viabilă care răspunde aspiraţiilor ambelor părţi.

Aurescu a menţionat că România va continua să susţină, în mod concret, angajarea celor două părţi implicate într-un dialog constructiv, în vederea reluării negocierilor directe între cele două părţi, pentru identificarea unei soluţii durabile. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat aprecierea părţii române privind normalizarea relaţiilor dintre Statul Israel şi o serie de state arabe, precum şi rolul relevant al Statelor Unite ale Americii în acest proces. El a exprimat încrederea că normalizarea relaţiilor va putea contribui la stabilitatea şi securitatea Orientului Mijlociu şi la creşterea nivelului de încredere la nivelul actorilor din regiune.

Ministrul Bogdan Aurescu a trecut în revistă şi oportunităţile şi provocările majore cu care se confruntă România, UE şi comunitatea internaţională în perioada următoare, precum dezvoltarea şi implementarea planurilor de redresare post-criză, situaţia de securitate din regiune Mării Negre, precum şi din regiunea Orientului Mijlociu, dezbaterile şi reflecţiile strategice privind viitorul şi profilul Uniunii Europene (Conferinţa privind Viitorul Europei) şi al NATO (NATO 2030), precum şi importanţa promovării relaţiilor bilaterale şi a formatelor de cooperare cu acele ţări care împărtăşesc aceleaşi seturi de valori democratice. În discuţie au fost de asemenea abordate perspectivele dosarului nuclear iranian.

Conducerea AJC - una dintre cele mai prestigioase şi importante organizaţii dedicate combaterii antisemitismului la nivel global - a fost reprezentată la dialogul online cu ministrul Bogdan Aurescu de către preşedintele Harriet Schleifer, preşedintele executiv David Harris şi preşedintele de onoare John Shapiro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sunt perfect cu toto ce s-acomentat aici! Aurescule unde ai vazut tu sa castige cineva din afaceri cu evreii? Asta ca sa ma exprim elegant!
2
0
americanii ne jupoaie de bani din toate pozitiile si prostu asta ne vinde noua gogosi
4
0
Prezenta americana? Bai frate in ce sa investeasca?Poate in firmele care fac afaceri cu statul?Du te ba si fierbieti nasul dobi......cule.
4
1
Se ne arda ca Bechtel. Mortii matii de prost
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920