REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ministrul Cristian David a lansat de la Mangalia comunitatea virtuală online "Românii de pretutindeni"

Ministrul Cristian David a lansat de la Mangalia comunitatea virtuală online "Românii de pretutindeni"

Replica API 21 august 2013 | 00:00 148

În cea de-a doua zi a Săptămânii mediului asociativ şi mass-mediei de expresie românească din afara graniţelor ţării, organizată la Mangalia de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) în cadrul evenimentului ''Diaspora Estival'', marţi a fost lansată platformă inovativă de comunicare în mediul online - Comunitatea ''Românii de pretutindeni''.

Evenimentul a avut loc în prezenţa ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, iniţiatorul şi susţinătorul acestui proiect realizat cu sprijinul platformei Google + Hangouts.

Prima conectare cu liderii asociaţilor şi organizaţiilor româneşti din Roma, Castellon şi Nrnberg şi implicit inaugurarea comunităţii virtuale a avut loc marţi după-amiază, chiar în cadrul workshopului ''Asociativitate'' ai cărui moderatori au fost ministrul Cristian David, secretarul de stat Stejărel Olaru şi directorul general al DPRRP - Alina Hagima.

''Mă bucur că folosind tehnologia modernă avem posibilitatea să interacţionăm oriunde ne-am afla, oriunde se află un român şi vrea să obţină o opinie, să-şi spună cuvântul sau să ceară sprijin pentru punerea în valoare a unei idei generoase pentru comunitatea lui sau pentru comunităţile din diaspora. Acesta este momentul din care începem să construim o comunitate activă şi participativă - 'Românii de pretutindeni''', a spus ministrul.

În cadrul seminariilor succesive, derulate marţi, cu temele: ''Priorităţi în relaţia cu românii de pretutindeni'' şi ''Plan de acţiuni DPRRP'' au fost reafirmate, de către reprezentanţii diasporei, necesităţile organizaţiilor pe care le reprezintă pentru a realiza un militantism identitar eficient, cele mai multe aspecte referindu-se la sistemul deficitar de finanţare a proiectelor şi sincopele în relaţia cu autorităţile tutelare din România.

În replică, ministrul Cristian David a argumentat că se caută cea mai bună soluţie pentru bugetarea proiectelor ce se adresează şi sunt în sprijinul comunităţilor româneşti de peste hotare.

''Noi nu discutăm despre un minister de sine stătător. Avem o situaţie de tranziţie. Un ministru delegat şi o structură departamentală în cadrul MAE, un secretar de stat şi o arhitectură organizaţională care modelează şi coordonează strategia interinstituţională de susţinere a comunităţilor româneşti din diaspora prin integrarea a 18 instituţii de stat. Acum lucrăm să punem la punct un buget pentru 2014 şi s-ar putea să vedem că de la cele 2 milioane de euro, anul viitor să avem 5,5 sau 10 milioane de euro, prin disponibilitatea altor instituţii implicate, să susţină proiecte. Dacă am spus că vom face o convergenţă bugetară, o vom face şi tot aşa sper că într-un timp rezonabil, poate chiar la anul, vom organiza Congresul Mondial al Românilor de Pretutindeni. Vom rezolva problema la nivel naţional de reprezentativitate şi la nivel internaţional, iar consiliile naţionale vor fi parteneri de dialog ai ambasadelor'', a subliniat Cristian David.

Ministrul a mai spus că în viitoarea schemă de bugetare a proiectelor comunitare va susţine aplicarea regulii paritare de 60% pentru comunităţile româneşti istorice din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova şi 40% pentru comunităţile din Occident.

La evenimentul ''Diaspora Estival'' participă peste 120 de reprezentanţi ai organizaţiilor româneşti din diaspora, activişti sociali, ziarişti, oameni de cultură şi lideri de opinie din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Italia, Spania, Olanda, Turcia, Canada, SUA, Australia, Cipru şi Israel.

sursa: Agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614