REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ministrul Daea: „Sistemul de irigații a fost PARALIZAT. Vrem să ajungem la capacitatea dinainte de 1989”

Ministrul Daea: „Sistemul de irigații a fost PARALIZAT. Vrem să ajungem la capacitatea dinainte de 1989”

Replica API 12 iulie 2019 | 00:18 751

Constanța ar urma să aibă, până în 2020, aproximativ 40.000 de hectare de teren agricol irigat, iar la nivelul României suprafața ar urma să se ridice la peste 3 milioane de hectare. Acesta este planul Ministerul Agriculturii și al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, după cum a afirmat ministrul Petre Daea, aflat joi, 11 iulie a.c., în vizită la Stația de irigații Carasu – Galeșu. „Adică, să atingem capacitățile irigate pe care le aveam înainte de 1989”, a arătat ministrul.

În ultimele decenii, sistemul de irigații a fost distrus. Lipsa banilor necesari pentru întreținerea bazelor de pompare cât și a conductelor, pentru realizarea de investiții și-au spus cuvântul. Majoritatea stațiilor de irigații au fost închise, distruse, furate bucată cu bucată. Astfel că, în prezent, este nevoie să se investească bani buni pentru refacerea acestor stații și a sistemelor de irigații. La nivelul țării, în ultimele luni au fost deschise 57 de șantiere pentru refacerea stațiilor de irigații. În toate se lucrează de zor, astfel încât fermierii să-și poată iriga culturile.

Joi, 11 iulie a.c., ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aflat în vizită la Stația de irigații Carasu – Galeșu. O stație care, în trecut, asigura apa pentru toate culturile din zonă, dar care la puțin timp după 2000 a început să se dărâme. În ultimii ani a fost închisă și dezafectată, după ce o perioadă bună a fost nefuncțională asigurându-se doar paza unității.

În prezent, stația de irigații a fost refăcută, modernizată și repusă în funcțiune. Totul în cadrul programului național de reabilitare a sistemului de irigații, derulat prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. De asemenea, la proiect s-au alăturat și asociațiile de fermieri din zonă. Drept pentru care, în stația de irigații au fost investite peste 6,1 milioane de lei, iar în prezent asigură irigarea a aproximativ 4.700 de hectare de culturi agricole. Totodată, ANIF derulează un proiect și pentru reabilitarea canalelor C1 și C2, pentru ca sistemul de irigații să nu mai aibă pierderi de apă.

„Lucrările au început în 2018, dar în aprilie anul trecut oamenii au cerut apă, așa că le-am sistat. Au fost reluate în octombrie 2018, iar în șapte luni am reabilitat stația de bază, am schimbat toate agregatele, consumul de energie a scăzut cu 40%, totul este modernizat. Iat în mai anul curent am început să dăm apă la oameni”, au arătat reprezentanții ANIF, joi, în cadrul vizitei ministrului Petre Daea.

Totodată, de menționat că lucrările de reabilitare au fost realizate și cu deținuți de la Penitenciarul Poarta Albă, care au fost angajați de firma care a realizat lucrările. „Este vorba despre 30 de muncitori de la penitenciar, care au fost încântați de faptul că mai fac un ban, să aibă ce să trimită acasă la familii”, au arătat reprezentanții ANIF.

Ministrul Petre Daea, însoțit de subprefectul Ali Șenol, dar și de Felix Stroe, directorul general RAJA și președinte al PSD Constanța, a vizitat stația de irigații, a vorbit cu angajații, dar și cu fermierii aflați la eveniment. La final, s-a arătat mulțumit de „transformare”.

„Unul din obiectivele importante în agricultură a fost, este și va rămâne acela de a reabilita sistemul de iritații din România. Și mai cu seamă în condițiile actuale, știindu-se că aceste schimbări climatice sunt o realitate. În Constanța, cu atât mai mult, pentru că și anul acesta în Constanța am avut situații deosebite, mă gândesc la lipsa de precipitații și la suferința plantelor.

În acest obiectiv de guvernare noi am stabilit și am pus în pagina bugetară pentru a ajunge în 2020 la cele 2 milioane de hectare irigate.

Urmărim fiecare punct de lucru, fiecare zonă, indiferent unde se află. Am fost cu câteva zile în urmă în Covasna, și acolo avem nevoie de irigații pe marginea Oltului.

Iată, acum sunt la Galeșu, la această stație la care puteți vedea ce s-a întâmplat. Ați putut vedea cum a fost această stație, care era nefuncțională, dezafectată. Astăzi pornește la buton pentru că cei care au câștigat lucrarea și-au făcut datoria cu multă grijă și cu mult respect. Iată că ne aflăm la acest obiectiv pus în funcțiune cu un an de zile mai devreme.

De-a lungul vremii, din 2004 încoace, în sistemul de irigații nu s-a lucrat deloc. Au fost lăsate în paragină, asemenea multor obiective pe care le-am avut în structura agriculturii românești. Noi ne-am luat angajamentul de a reface aceste sisteme de care țara are nevoie.

Sistemul de irigații a fost paralizat peste tot. Puține stații au mai rămas în picioare. Majoritatea au fost distruse. Dar cum să nu fie profitabile irigațiile, când este vorba de agricultură, de hrana populației? Am mai văzut interpretări în fel și chip, care nu au de-a face cu analiza profundă. Hrana este cea care ne dă posibilitatea să fim în picioare și să trăm ca oameni.

Cealaltă investiție, undeva la 13 milioane de lei, canalul C1 și C2, 6 kilometri și 13 kilometri de canal, impermealizare, pentru a nu avea pierderi de apă. Acum deja avem agregate cu consum mai mic de energie, urmărim ca apa să nu se piardă pe traseu, inclusiv racordurile sunt de altă calitate, de alt material, care are o viață mai îndelungată, de 80 de ani, față de conducetele ce erau până acum, care aveau durabilitate de 40 de ani”, a afirmat ministrul Petre Daea.

Totodată, acesta a subliniat că planul este să se ajungă la irigarea unei suprafețe cel puțin egală cu ceea ce avea România înainte de 1989. „Adică, să atingem capacitățile irigate pe care le aveam înainte de 1989”, a precizat ministrul.

Stația de pompare Galeșu a fost retehnologizată și utilizează apă din Canalul Poarta Albă – Midia, ce este pompată într-un canal de irigații care ajunge până la Ovidiu. Canalul de irigații deservește aproximativ 5000 de hectare.

Stația de pompare Bază Galeșu a fost reabilitată printr-un proiect al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, filiala Dobrogea, valoarea lucrărilor fiind de peste 6,2 milioane de lei, cu TVA inclus. Pe lângă reabilitarea stației de pompare, în proiect este inclusă și reabilitarea a 530 de metri liniari de conducetă de refulare, cu diametrul de 1.200 mm.

Investiţia „Reabilitarea si modernizarea staţiei de pompare Bază Galeşu“ a fost suportată din fonduri de la bugetul de stat şi din alte fonduri legal constituite.

Staţia de pompare este amplasată la km 20+800, pe malul drept al canalului navigabil Poarta Albă - Midia - Năvodari, având următoarele vecinătăţi: la sud - localitatea Poarta Albă; la est - staţia de alimentare cu apă potabilă a municipiului Constanţa; la vest - staţia de tratare Poarta Albă; la nord - localitatea Poarta Albă.

Amenajarea de irigaţii din zona Galeșu are o vechime de aproape cinci decenii și ajunsese într-o stare avansată de degradare, atât utilajele de pompare, cât și instalațiile auxiliare, dar și cele hidromecanice și electrice, conductele și armăturile nu mai prezentau siguranță în exploatare. În consecință costurile de întreținere și exploatare erau din ce în ce mai mari și erau necesare reparații frecvente.

De asemenea, și clădirea stației de pompare ajunsese într-o stare avansată de degradare din cauza infiltrațiilor de apă și a lipsei de investiții.

Prin investiția realizată, ANIF Dobrogea și-a propus: îndeplinirea rolului funcţional proiectat, îmbunătăţirea randamentelor agregatelor de pompare, ceea ce conduce la un regim normal de exploatare, reducerea pagubelor pe terenurile agricole amenajate cu lucrări de irigaţii şi asigură reducerea cheltuielilor de exploatare şi a tarifelor de livrare a apei de irigaţii. În consecință, au fost realizate următoarele lucrări: înlocuirea grupurilor de pompare, înlocuirea armăturilor de pe liniile tehnologice de aspirație și refulare, montarea unui debitmetru pe conducta de refulare, înlocuirea instalaţiilor hidromecanice auxiliare, înlocuirea căruciorului cu electropalan; înlocuirea instalaţiei de amorsare, înlocuirea instalaţiei de epuisment, înlocuire instalaţii electrice şi automatizarea staţiei; realizarea instalaţiei de împământare, realizarea unui sistem de securitate format din sistem antiefracţie perimetral, înlocuirea celor şapte conducte de aspiraţie cu diametrul de 800 mm, înlocuirea conductei de refulare existente cu o conductă cu diametrul de 1.200 mm din poliester armat cu fibră de sticlă şi inserţie de nisip. Totodată, a fost reabilitat și bazinul de refulare.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vizită în Constanța: a fost inaugurat un proiect de 8,2 milioane de lei

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E bine ca s-a facut aceasta investitie dar e prea putin ! Ca sa nu se mai distruga puneti jandarmii sa pazeasca , sa le incarcati activitatea !
0
0
Inghite ca pelicanul bani de la stat toata familia ciobanului asta, contranaturii ajuns ministtru! Are pensie special, are pensie de stat si salariu de ministru!!! Pe fica-sa a angajat-o la ministerul lui, Are fisa cateva sute de ha de luciu de apa si d;asta o tot tine langa cu cormoranii, nevasta-sa angajata la APIA..Astai Romania PSD-ista!
3
0
Cand citesti o mare parte a comentariilor iti dai seama la ce nivel de degradare a ajuns societetea romaneasca,e plina de analfabeti functionali comentariile lor neavand nicio legatura cu articolul.
3
1
esti mai prost ca noaptea!
3
1
Cine a tras sforile aici ?sistemul a cazut voit de cei ce azi investesc din hotie .veniti ca salvatori .!!!
3
1
Ajung la sistemul lui Ceausescu nici peste 100 de ani , pana acum de nu sa facut ? Totusi au trecut 30 de ani .
4
1
Si hotii, prostii, evazionistii, coruptii sunt niste avortoni carati de musca in duda....
6
1
Stiti doar sa blamati si sa va dati cu presupusul. Daca ar mai fi existat selectia naturala voi nu ati mai fi existat. Sunteti niste erori umane.
1
7
Ha ha ha Era beat visa de a declarat astfel de prostii
7
2
statul a facut irigatii, oamenii au furat tot, au tipat ca nu merge cu agricultura ca navem apa irigatii samd, l-au vandut toti, l-au luat jmecherii si l-au dat mai departe la straini, acum vor si irigatii pe banii cui? pe banii nostrii f corect. probleme?
9
1
Da, e adevarat, guvernarea PSD & ALDE distruge tara asta, dar CCR-ul e unealta ticaloasa cu care face asta. Si trebuie neaparat schimbata Constitutia, atunci cand o sa ne revenim ca natie dupa betia cumplita din 2016, prin care am dat conducerea tarii unor talhari dovediti.
10
4
Din banii cui reablitati irigatiile ? Irigatiile au fost facute de STATUL COMUNIST pt. pamantul statului, acum pamantul apartine oamenilor care l au mostenit sau l au cumparat. Ce obligatie are statul sa faca irigatii propietarilor de pamant ? Ce lege ii permite Cormoranului Daiea sa faca irigatii din banii celor care nu sunt proprietari de pamant ? Irigatiile facute de comunisti erau niste aberatii care nu puteau fi suportate financiar de actualii prprietari de pamant.
5
4
Spuneti si cine l-a paralizat: hoardele de romi fara numar, fara numar....
12
3
Domn ministru sa inteleg ca doriti sa aduceti in functiune IRIGATIILE ?Asa ceva nu se va mai intimpla totul a fost distrus si dus la fier vechi cu buna stiinta .DA INTELEGEM CA SE APROPIE ALEGERILE SI PSD VREA IAR CIOLANU DAR NU SE POATE ,PACAT CUM A SPUS RAPOSATU ,,NU O SA FITI IN STARE SA VARUITI CE AM CONSTRUIT EU"
11
1
Bai ce vorba a zis de savant cum s a gandit la asta?E greu tare sa te gandesti la asa ceva si sa pronunti atatea cuvinte ?Eu nu stiu cum reuseste se antreneaza cu creionul in gura si citeste mult de pe etichetele de la gelul de dus,se simte asta in dictie in topica ...ce sa mai ...in toata intelgienta caracteristica politicianului roman,PSD ist in cazul de fata,Alde si Alte personaje de porba la Barna lui Barna in unde tine bolul cu praf de talc poate poate le da LCK nota 10 sa i urce si pe ei in caruta
1
5
Sistemul de irigatii pazit de armata.Este de interes strategic national.Cum adica roaga, distrugerea incadrata la terorism si sabotarea economiei nationale. ce atitea menajamente. Democratia este pentru oameni civilizati.
12
0
faceti mai multe piscine pt cormorani
5
0
mai e ceva de furat, a mai ramas ceva? trebuie sa pornim toata munca bunicilor nostrii de la zero.
9
1
Ceva cormorani la noul sistem de irigatii???
6
1
Oaie..tot circ, tot circ?!?
7
2
Nici nu mai aveti ce distruge...tarziu v-ati trezit d-ule ministru
9
1
O veste buna ca cineva se gandeste si la irigatiile distruse. Probabil unele au fost inlocuite cu ceva dar cele mai multe terenuri au ramas in voia Domnului.
11
0
Buna dimineata se pare ca va ti trezit un pic cam tarziu....dar decat niciodata
13
1
Conducta scoasa fraudulos de pe raza com. Independenta , este la fier vechi...nu !?! Nea gascan stie ceva !alo dna ul
13
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614