REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ministrul Dan Şova: Primăria Constanţa va avea 33% din acţiunile Portului

Ministrul Dan Şova: Primăria Constanţa va avea 33% din acţiunile Portului

Replica API 24 martie 2014 | 00:00 137

APC se transformă în companie publică

APC se transformă în companie publică

Noul ministru al Transporturilor, Dan Şova, a anunţat sâmbătă seara, într-o emisiune la Antena 3, că Guvernul intenţionează să mărească numărul acţiunilor deţinute de Primăria Constanţa în administraţia Portului Maritim Constanţa, pentru a ajunge la un procent de 33%. Potrivit planului prezentat de Şova, Ministerul Transporturilor va rămâne la rândul său cu 33%, un pachet de 14% din acţiuni urmând să fie tranzacţionat pe bursă, Portul Constanţa fiind transformat astfel în companie publică, notează HotNews.ro.

În prezent, Ministerul Transporturilor deţine 60 la sută din acţiunile Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, 20 la sută le are Fondul Proprietatea şi 20 la sută Consiliul Local Constanţa. "După protestul de la Ministerul Transporturilor, miercuri am avut o întâlnire cu reprezentanţii celor care au protestat. Le-am spus exact intenţiile pe care le am şi pe care le avem ca Guvern. (...) Intenţia noastră este de a mai da acţiuni către Primăria Constanţei pentru a ajunge la un procent de 33%, din ceea ce rămâne să scoatem pe bursa 14%, în aşa fel încât să avem: Ministerul Transporturilor - 33%, Primăria Constanţa - 33%, 14% scos pe bursă şi 20% Fondul Proprietatea", a explicat Şova. Precizările au venit după ce, miercurea trecută, câteva sute de persoane au protestat în faţa sediului Ministerului Transporturilor. Lucrători afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare Constanţa, susţinuţi de membri ai Blocului Naţional Sindical din alte ramuri economice, au reproşat Guvernului politica incoerentă în domeniul portuar. Mai exact, FNSPC şi BNS au solicitat să se renunţe la la planurile de scoatere a Autorităţii Portuare de sub autoritatea Guvernului pentru a fi trecută în subordinea autorităţilor locale. De asemenea, protestatarii au susţinut că trecerea autorităţii portuare la Consiliul Local Constanţa şi listarea la bursă a acesteia, înseamnă creşterea taxelor şi tarifelor portuare aplicabile navelor care intră în port, creşterea nivelului chiriilor şi redevenţelor operatorilor economici portuari sau creşterea tarifelor de utilizare a infrastructurii şi serviciilor portuare etc.

În replică, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat la TV Neptun: "În spatele acestor acţiuni sunt milionarii din port care plătesc sume derizorii la ora actuală, aceleaşi sume de 24 de ani, pentru folosirea domeniului public al statului, pe care o reglează tot timpul pe la Minister. Pe româneşte, mai cu un ciubucel, cu o intervenţie. Au reglat-o până acum cu cei de la PD pentru că au fost finanţatorii lor, după ce a venit USL-ul la putere şi-au găsit o portiţă deschisă la liberali, iar acum încearcă cu 200 de demonstranţi de la Bucureşti, aduşi de Dumitru Costin, ştim noi foarte bine cum şi care sunt relaţiile şefilor de la sindicate, pe interes. Eu vreau acţiunile, ca profitul de acolo să-l dau constănţenilor, direct în subvenţie, iar ei vor să nu plece acţiunile de la stat pentru că la stat plătesc foarte puţin şi să rămână în continuare zeci de milioane de lei în buzunar şi să cumpere beizadelelor lor, când fac 18 ani, Porsche, Lamborghini, cum ştiu toţi constănţenii că aceşti copii de milionari conduc maşinile cele mai de lux".

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367