REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
24.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Ministrul Duşa, prezent în Portul Militar Constanţa: Cele două fregate ale Marinei Militare vor fi modernizate

Ministrul Duşa, prezent în Portul Militar Constanţa: Cele două fregate ale Marinei Militare vor fi modernizate

Replica API 8 august 2015 | 00:02 207

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a vizitat sâmbătă mai multe bastimente din Portul Militar Constanța cu prilejul Zilei Porților Deschise, eveniment tradițional ce prefațează în fiecare an Ziua Marinei Române, festivitatea fiind organizată de Statul Major al Forțelor Navale.

La finalul vizitei, Mircea Dușa a declarat că anul acesta sărbătorirea Zilei Marinei Române are loc în contextul aniversării a 155 de ani de la crearea Marinei Militare Române moderne de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în anul 1860.

În același context, ministrul Apărării Naționale a reamintit că în curând vor fi organizate licitațiile pentru modernizarea celor două fregate Tip 22, Regele Ferdinand și Regina Maria și înzestrarea cu echipamente electronice și armament de ultimă generație. "Acordăm o atenţie deosebită modernizării flotei militare. În primul rând, în această toamnă, vor intra în procesul de modernizare, etapa a doua, cele două fregate, modernizarea însemnând dotarea cu aparatură electronică de ultimă generaraţie, cu aparatură de război electronică de ultimă generaţie şi dotarea cu armament de ultimă generaţie. Ne străduim să obținem alocația bugetară și pentru repararea și modernizarea submarinului Delfinul, dar și pentru achiziționarea noilor corvete ce vor intra în dotarea Forțelor Navale Române", a declarat Dușa.

Ministrul a precizat că pe lângă fregate vor fi modernizate şi alte nave militare, dar vor fi achiziţionate şi câteva corvete şi remorchere.

“În acelaşi timp, avem un program pe o perioadă mai lungă care se referă atât la modernizarea altor nave din dotarea Forţelor Navale, dar şi la achiziţia de nave noi, mai ales a navelor de tip corvetă, care sunt foarte necesare Forţelor Navale. De asemenea, probabil chiar din acest an va urma achiziţionarea a două remorchere care să ne permită să manevrăm vasele noastre militare aici în port la dane pentru a nu mai solicita închirierea unor remorchere de la Marina Civilă”, a explicat ministrul Apărării.

Întrebat la cât se ridică fondurile pentru modernizarea fregatelor, Mircea Duşa a răspuns: “Am alocat deja banii pentru a putea declanşa procedurile de licitaţie, valoarea investiţiei va rezulta în urma licitaţiei”.

De asemenea, ministrul a fost întrebat şi dacă submarinul Delfinul, care nu mai este funcţional din 1996, va fi repus în funcţiune, Duşa spunând că şi acesta se află pe lista de modernizare a flotei militare.

“În ultimii ani, am beneficiat de un buget mai mare. Sperăm să avem acel doi la sută din PIB aşa cum au semnat partidele acel acord. În momentul de faţă, am ajuns la 1,51 la sută din PIB. Pe programul de modernizare a flotei noastre este pe o poziţie în funcţie de asigurarea fondurilor şi submarinul Delfinul. Dar trebuie să precizez că anul trecut şi în acest an şi Marina Militară a beneficiat de fonduri mult mai multe decât în anii anteriori, lucru ce a făcut posibil să demarăm procesele de modernizare, şi nu doar procesele de modernizare şi înzestrare, ci şi mărirea numărului de exerciţii de pregătire şi instruire în comun cu militarii din NATO”, a mai spus Mircea Duşa.

Ministrul a precizat că a propus preşedintelui României decorarea drapelului de luptă al Forţelor Navale, dar şi a unor militari din această structură.

“Am propus preşedintelui României să decoreze drapelul de luptă al Forţelor Navale. Eu voi decora drapelul de luptă al Forţelor Navale cu cea mai mare distincţie a Armatei, Emblema de Onoare. De asemenea, am propus decorarea a mai multor comandanţi începând de la amirali până la subofiţeri şi maiştri militari, preşedintelui României şi aşa după cum ştiţi preşedintele a semnat decretul de oferire a decoraţiilor militarilor de la Forţele Navale”, a menţionat Mircea Duşa.

Ministrul Apărării a declarat că în acest an se împlinesc 155 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare.

“Anul acesta sărbătorim şi 155 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare. În 1860, imediat după Unirea Principatelor, domnitorul Cuza a semnat decretul de unificare a celor două corpuri de armată şi în acelaşi timp de înfiinţare a Marinei Militare. De altfel, anul 1860 este apreciat ca anul de naştere al Marinei Militare româneşti”, a explicat Mircea Duşa.

El a menţionat că Marina Militară a avut o importanţă deosebită în istorie.

Cu acest prilej, între orele 09.00 şi 17.00, au putut fi vizitate navele militare şi au fost organizate expoziţii de tehnică (torpile, rachete, bombe antisubmarin, mine şi sisteme de comunicaţii etc.), precum şi o expoziţie de pictură cu tematică marină.

De asemenea, a fost prezentată oferta educaţională a Forţelor Navale Române prin organizarea de ateliere interactive şi standuri de prezentare ale instituţiilor militare de învăţământ, iar Muzica Militară a Forţelor Navale a susţinut un spectacol.

Organizată pentru prima dată, în mod oficial, pe 15 august 1902, la Constanța, Ziua Marinei Române a fost concepută ca o serbare națională, oficiată chiar de Praznicul Sfintei Maria, atrăgând atenția în mod deosebit, la vremea respectivă, prin programul atractiv și deopotrivă pitoresc, potrivit unui documentar arhivistic realizat de cercetătorii Muzeului Marinei Române.

Ziua Marinei a constituit întotdeauna un spectacol ieșit din comun, atât prin momentele sobre, precum ceremonialul militar al întâmpinării oficialităților, arborarea pavilionului și a marelui pavoaz, în acordurile Imnului Național și pe fundalul celor 21 salve de salut, serviciul religios, parada navală și aviatică, defilarea Gărzii de onoare, cât și prin elementele pitorești, specifice vieții și tradițiilor marinărești.

Competițiile, jocurile și surprizele marinarilor, regizate și puse în scenă pe apă și pe uscat, spre deliciul spectatorilor, au fost nelipsite din programele alcătuite din timp de organizatori, pentru a da farmec și culoare unei sărbători care este, deopotrivă, a Marinei, a orașelor-porturi și a țării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369