REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
19.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ministrul Energiei: România se bate pentru resursele energetice; companiile româneşti trebuie să pătrundă pe piaţa internaţională

Ministrul Energiei: România se bate pentru resursele energetice; companiile româneşti trebuie să pătrundă pe piaţa internaţională

Replica API 26 iunie 2018 | 00:00 270

Anton Anton

România se bate pentru resursele energetice şi pentru eficienţă energetică, iar firmele româneşti doresc să pătrundă cât mai mult şi mai repede pe piaţa internaţională, a afirmat, luni, în cadrul evenimentului "Săptămâna Diplomaţiei Comerciale", ministrul Energiei, Anton Anton, scrie Agerpres.

"Eu sunt inginer, să fie limpede, nu sunt absolvent de ASE, dar de fiecare dată vin cu mare plăcere în această aulă. Am venit aici cu multe ocazii, de fiecare dată cu o chestiune nouă, incitantă. România este o ţară binecuvântată de Dumnezeu, are energie din aproape toate sursele posibile. Producem energie din cărbune, din hidrocarburi, din surse nucleare, eoliană, solară, din biomasă şi o groază de energie din hidro. Atunci, de ce să discutăm noi despre energie dacă stăm aşa bine? Trebuie să discutăm despre energie, pentru că România nu mai este o feudă aşa cum a dorit-o cineva odată, ci este o ţară membră a Comunităţii Internaţionale. România este o ţară care are vecini şi, în afară de asta, are firme puternice în acest domeniu şi nu trebuie să vă spun ce puternică este Hidroelectrica, ce puternică este Transgaz, Electrica sau Transelectrica. Aceste firme sunt cele care trebuie să-şi extindă activitatea şi trebuie să depăşească graniţele României. România se bate pentru resursele energetice şi pentru eficienţă energetică şi firmele româneşti doresc să pătrundă cât mai mult şi repede pe piaţa internaţională", a menţionat Anton.

Potrivit oficialului, România este, de trei ani, campioana Europei la producţia de energie din surse regenerabile şi, în acelaşi timp, un pilon de securitate în zona Europei.

"România a mai făcut ceva, şi anume este campioană la energie verde. Mie îmi pare tare rău că nu se spune acest lucru: România este ţara care şi-a îndeplinit încă de acum trei ani ţintele de energie verde, ţinte stabilite pentru 2020. Suntem campionii Europei în domeniul energiei regenerabile şi de aici încolo vom acţiona din ce în ce mai tare. Este evident că în politicile pe care le avem, cele două extreme - producţia de energie şi utilizarea eficientă a energiei - sunt pilonii pe care ne bazăm. Din toate povestioarele pe care vi le-am spus, ar trebui să concluzionez cu două lucruri: România a început să fie un pilon de securitate în zona Europei şi în al doilea rând, având în vedere că toate ţările din jurul nostru se laudă că vor să devină hub, noi am făcut o socoteală simplă. Prima condiţie ca să fi hub de gaze este să ai resurse, iar noi avem. Nu numai că avem resurse, dar am descoperit o resursă importantă la Caragele, avem resurse în Marea Neagră şi începem să discutăm despre poziţia României în Europa ca producător de gaze, adică începem să avem un cuvânt de spus aici", a afirmat ministrul Energiei.

Acesta a adăugat că un alt punct important pe agenda politicilor şi care s-a finalizat cu succes a fost liberalizarea pieţei de energie.

"România este o ţară care reuşeşte să fie independentă şi să producă, în ultimii ani, mai multă energie electrică decât consumă. În plus, ne asigurăm că acest lucru se va întâmpla şi pe viitor. Zilele trecute am adoptat un Memorandum cu privire la Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Am reuşit şi am accelerat procesul şi sperăm să înceapă construcţia reactoarelor cât se poate de repede. România a trecut printr-un foarte complex proces în ceea ce priveşte liberalizarea pieţelor de energie şi gaze, şi care s-a finalizat cu succes. Noi astăzi tranzacţionăm energie electrică pe bursă şi 70% pe bursa de gaze. Avem proiecte europene importante în dezvoltarea reţelelor de gaze cu alte ţări. Probabil că aţi auzit de BRUA, un proiect care să permită şi tranzitarea gazelor care vin în Bulgaria din diverse surse", a spus Anton Anton.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) organizează, în perioada 25-29 iunie, la Bucureşti, evenimentul "Săptămâna Diplomaţiei Comerciale", reuniune a principalilor actori din sfera economică şi comercială.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acesti neica nimeni treziti ministrii spun exact ce incanta si crede un asisistat social ce se bucura de gratuitatea unui mic si a unei beri. Nu au facut nimic, au vandut si vand tot ce mai misca in tara asta. Nu am auzit de vreun catapultat ministru sa recunoasca faptul ca este depasit si nu accepta, dar banul, dezumanizeaza
3
0
Totul este fix un mare cacat,pe care nici cei din fundul curtii,cum se spune,nu-l mai cred! Toti stiu ca resursele romanesti sunt de fapt ale altora,ca noi incasam niste firimituri ,ca avem preturi ca si cum de fapt nu am avea resurse. Stim asta,asa ca lasati dracului articolele astea de cacat! Stim ca suntem furati,batjocoriti dar si ca suntem lasi ca melcii dupa ploaie si ca ne meritam soarta de sclavi tical,osi !Stim ca vem mereu sefi tradatori de neam si-i aplaudam ca dobitocii,de frica sa nu pierdem salariile de cacat!Popor de lasi,cu multi eroi antici.
4
0
ROMANIA PUTERNICA , DAR A VANDUT PETROM.
4
0
in 30 de ani nu ati construit nici o hidrocentrala
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218