REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ministrul Finanţelor: Cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I, cu siguranţă nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani

Ministrul Finanţelor: Cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I, cu siguranţă nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani

Replica API 14 decembrie 2019 | 01:42 433

Florin Cîţu

În România cu siguranţă nu se vor putea plăti pensii peste 20 de ani în cazul în care pensiile administrate de stat prin Pilonul 1 vor rămâne dominante în sistem, a apreciat vineri ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

"Sistemul de pensii trebuie reformat, e clar, şi trebuie să luăm în calcul două lucruri: este o generaţie mare care iese la pensie, şi din spate resursele care vin nu mai sunt la fel de mari, pentru că tinerii care vin decid să nu rămână în România, şi atunci e greu să susţii acest sistem, dar nu este doar o problemă pe care o are România, este o problemă pe care am văzut-o şi alte ţări, dar acolo au găsit soluţii. Vom găsi şi noi soluţii. Soluţia pe care o văd eu este un sistem mai cu contribuţii mai mari către un sistem administrat privat, cu o mai mare distribuire a resurselor către acea parte, căci acolo şi un randament mai mare şi poţi să ai o pensie asigurată. Dacă rămânem cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I cu siguranţă nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani, asta este opinia mea", a declarat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor nu a răspuns clar întrebărilor referitoare la intenţia Guvernului de majorare a contribuţiilor la Pilonul 2.

"Aici este o discuţie cu Ministerul Muncii, încă nu ştiu exact ce s-a decis. Nu pot să vă spun acum cum va arăta un sistem de pensii nou. Eu vă spun că între cele două, dacă vrem să avem un sistem sustenabil, este preferat ca dominantă să fie partea administrată privat, şi nu cea de la stat", a afirmat Florin Cîţu.

Ministrul Finanţelor Publice a mai declarat că sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva şocuri negative, iar Guvernul va încerca să corecteze vineri o mare parte dintre inechităţi, iar restul în cursul anului următor.

"Sistemul de pensii administrate privat a suferit în ultimii ani câteva şocuri negative. Eliminarea acestor şocuri negative din sistem nu se va întâmpla peste noapte, dar vom încerca să corectăm chiar astăzi o mare parte dintre inechităţi şi restul anul următor. Sunt costuri de tranziţie pe care nu ni le putem asuma", a spus ministrul Finanţelor.

Potrivit acestuia, vineri, în şedinţa de Guvern, se va da o primă citire ordonanţei cu modificările aduse OUG 114, iar cerinţele de capital pentru Pilonul II introduse prin acest act normativ vor fi eliminate.

"Vestea bună este că astăzi, în şedinţa de Guvern de la ora 17:00, se va da o primă citire a ordonanţei cu elementele pe care le vom schimba din Ordonanţa 114 şi cerinţele de capital pentru sistemul Pilon II pentru pensii introduse prin Ordonanţa 114 vor fi eliminate. Şi acea opţiune de a trece de la Pilonul II la Pilonul I, la care au aderat doar 504 persoane, va fi eliminată. Restul vor fi pe parcursul anului viitor'', a dat asigurări Cîţu. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
... nu ati facut nimic ! La 1907 tot PNL-ul a dat ordin sa se traga in tarani ! Se pare ca istoria se repeta : ne ciuruiti !
1
0
Era mai bine cu curvarul de Teodorovici, erau bani la buget, dl Catu nu mai are timp nici sa se barbereasca, darmite sa mai aduca bani la buget. E greu taica, e greu, din vorbe faci orice, ca idiotul de Orban, cand ti se dau butoanele, iti tremura mainile. v-ati ingalbenit de tot la putere !
3
0
bai tampitule dupa cum vezi problema tu nu o sa ai bani sa platesti pensiile in 20 20 cum azis veorica
4
0
arata ca prietenul meu eminescu la socola!
5
0
Mars acasa baaaaaaaaaaaa , distrusule!! Dute draqu de unde ai venit cu fata asta de drogat , chiar nu.l vedeti cum arata asta ??
6
0
Unde l-agasit pe asta ca nu gindeste nici cit un copil de clasa o-zero
5
1
nea ministrul asta e la a doua abatere in tot atatea saptamani. Deja e mai science fiction decat Asimov. Prietene, daca cauti un job la Hollywood pentru scenarii, te recomandam, daca incerci sa guvernezi o tara, vezi ca te-ai murdarit la gura de slobox de multinationalisti.
6
1
Mai Catule, cu un specialist in finante ca tine, cred ca din din 2020 nu veti mai putea plati pensiile.
6
1
Ia da-mi inapoi tot ce am platit pana acum la stat si daca vreua eu sa cotizez la privat cotizez, daca nu nu! Si stai linistit ca nu cer nimic de la statul asta mafiot!
8
0
Asta urmariti voi PNL-ul sa devenim slugile si la cheremul multinationalelor straine ! Vreti sa administrati voi fondul de pensii sa puteti sa scoateti banii din tata , tradatorilor !
11
3
Ramburseaza-mi toi banii cotizati la pensie , scoate obligativitatea cotizarii si fiecare face ce vrea cu banu' propriu! Vrei pensie cotizezi VOLUNTAR la fond privat, nu vrei pensie? Ciocu' mic si descurca-te!
6
3
Asta nu stie ce face miine si vorbeste de 20 de ani.Pleca ,bai, cit mai e timp, ca vei plati toate oalele sparte de Orban si ai lui.
6
2
Cum veniti voi , pdl si alte scursuri nu sunt bani . Tara asta ragaie de bani ba , hotilor ! TVA.ul incasat de 7-8 ori pe un produs incepand de la constructia lui pana la vanzare in magazine , tot soiul de abonamente , care ne ajuta sa platim statului si hotilor bani , chiar si atunci cand suntem plecati de acasa si nu consumam nimic . Tot soiul de accize si taxe la diverse produse , ca sa nu mai vb de 60% din pretul carburantului . Daca tragem o linie , in momentul in care pib.ul este distribuit catre ministere , mai mult de 35% nu se cheltuie . Unde.s restul ?Sictir ordinarilor !!
9
2
ESTE IMPERIOS NECESAR DESFIINTAREA PILONULUI 2 DE PENSII. A RAMAS DOAR IN ROMANIA ACEST SISTEM, POLONIA A RENUNTAT.STOLOJAN CAP PATRAT A FACUT. ASA CEVA.
9
1
Face preziceri pe 20 de ani. Daca le facea PSD pe chiar mai putini ani se hlizeau de nu mai puteau domnii PNL si USR. Astia de acum au voie pentru ca sunt mai "luminati". Vedem noi.
10
1
Tembelul asta ne lasa si fara pensii, ce sa faci cu tampeniile lui de pilon 2 private. O sa le pape tot felul de privati oculti, cine o sa raspunda pt. asta. Romanilor treziti-va, nu va lasati spalati pe creier de papagalii astia care azi spun ca elimina supraacciza , peste 3 zile spun ca n-au stiut de directiva europeana, ce mai urlau cu pensiile speciale, acum se de cele 1000 cu sume de cca. 4.000 lei dar de cele ale magistratilor de 20.000-30.000 lei nu se iau de ele. Si cate minciuni , cu nemiluita.
14
2
si pe laga pensia infima sau chiar deloc primita la pilonul II scade si pensia de la stat proportional cu banii trimisi la pilonul II. Ce nu spune limbricul asta este ca peste 20 de ani nu vor mai trebui platite atatea pensii pentru ca foarte multi care vor iesi atunci inclusiv diaspora, au muncit la negru sau la gri toata viata si de unde pensie? mai mult, varsta de pensionare va ajunge la 68 de ani!! Vor ramane majoritari doar specialii care iau mult si ies devreme la pensie!!!
14
1
NOI VREM : Anularea tuturor pensiilor speciale. Eliminarea functionarilor publici pensionari. Reducerea numarului de functionari publici. Reducerea salariilor si pensiilor exagerat de mari. Reducerea numarului de parlamentari. Parlament unicameral.
10
4
Singura problema a Romaniei este pensiile si mai ales alra speciale. Astia se folosesc de sibiect sa poata face altele mult mai grave
11
2
Pe bune????? Modificati urgent mizeria de lege a salarizarii, care este DISCRIMINATORIE. Profesiile de medici si asistenti, nu sunt unice, mai exista multe alte categorii....
8
2
Sa umflam pilonul II, sa umplem buzunarele fondurilor private adica sa exportam in continuare profitul acestor fonduri private straine. Acest individ arogant a sustinut tot timpul interesele multinantionalelor! Nimenbi nu spune cat inseamna pensia pe care o va primi un contributor la pilonul II! de ce nu spune nimeni? Pentru ca reprezinta foarte putin! De bine de rau statul e obligat sa acorde pensii conform contributiei fiecaruia, garantat! Pensiile private cine le garanteaza daca da faliment fondul respectiv de pensii? Manipularea asta ordinara cu pilonul II este pe bani FFFFF MULTI! interes
15
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920