REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ministrul Haşotti anunţă un amfiteatru antic la Histria, în parteneriat cu Groove Hours

Ministrul Haşotti anunţă un amfiteatru antic la Histria, în parteneriat cu Groove Hours

Replica API 2 iulie 2012 | 00:00 91

Construcţia va începe la anul şi va fi gata până la finele mandatului

Construcţia va începe la anul şi va fi gata până la finele mandatului

Puiu Haşotti a ales ca prima sa deplasare în calitate de ministru al Culturii să fie acasă, la Constanţa. Scopul vizitei sale de duminică a vizat Cetatea Histria, implicit, construcţia unui Teatru Antic, a unei Arene, care să devină atracţii turistice pe viitor. "Voi face un gest simbolic, ca ministru, ca om care a călcat cu mult timp în urmă pe aceste meleaguri, ca şi constănţean, dar şi ca arheolog, şi anume să includ în bugetul de anul viitor proiectul unui amfiteatru antic. Sunt câteva etape de parcurs. Un exemplar al acestui proiect trebuie să ajungă la minister, apoi trebuie să promovăm o hotărâre de guvern pentru a oficializa acest proiect, apoi plata proiectului, care sper să fie una rapidă", a declarat Puiu Haşotti.

"Prioritar pentru România este conservarea şi restaurarea monumentelor istorice existente", a mai continuat el. Construcţia amfiteatrului antic va începe la anul şi va fi gata până la finele mandatului, iar el va fi poziţionat în imediata apropiere a Muzeului Arheologic Histria. Suma investiţiei va fi de peste un milion de euro, însă nu este reconfirmată, ea a fost calculată acum 5 ani, când a fost gândit proiectul, a spus Haşotti, ministrul Culturii. Reprezentantul firmei Groove Hours, Dan Frigioiu, a declarat că amfiteatrul va ocupa o suprafaţă de 4.500 metri pătraţi cu o rază a semicrecului de 25 de metri şi va dispune de 800 de locuri, dispuse pe 23 de gradene. Amfiteatrul va fi inclus într-un circuit cultural şi turistic în colaborare cu autorităţile judeţene şi companiile de turism, aici urmând a fi organizate mari evenimente culturale, festivaluri antice, spectacole şi puneri în scenă a unor secvenţe de viaţă cotidiană, tradiţii şi obiceiuri din cetatea antică la care vor putea să participe activ şi turiştii. Teatrul va fi compus din 5 secţiuni: secţiunea teatru, secţiunea utilităţi, iar aici este inclus şi proiectul de reabilitare a drumului de acces DJ 226 - Cetatea Histria şi drum legătura sat Istria - Cetatea Histria, dar şi parcare pentru 800 persoane concomitent, prin 200 maşini, secţiunea facilităţi pentru vizitatori şi participanţi evenimente, secţiunea facilităţi de integrare în zona de Rezervaţie BDD şi Rezervaţia Arheologică Histria şi promovarea iniţială. Preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir, a răsuflat uşurat pentru că, în sfârşit, proiectul propus de el şi echipa lui în urmă cu cinci ani, prinde aripi. "Acest moment este unul deosebit, pentru că este un proiect gândit cu foarte mulţi ani în urmă. În 2008 s-a început acest proiect, însă s-a blocat după ce s-a schimbat guvernarea, iar demersurile noastre au rămas fără răspuns. Acum, această construcţie sper să se termine până al sfârşitul mandatului", a declarat, optimist, deputatul Gheorghe Dragomir. Referitor la Groove Hour SRL, amintim că este firma care s-a ocupat şi de reabilitarea şi modernizarea edificiul roman cu mozaic situat în Zona Peninsulară din Constanţa.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218