REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ministrul Justiţiei: Ancheta privind OUG 13 continuă pe infracţiuni, dar nu poate continua pe oportunitate şi legalitate

Ministrul Justiţiei: Ancheta privind OUG 13 continuă pe infracţiuni, dar nu poate continua pe oportunitate şi legalitate

Replica API 13 martie 2017 | 00:14 358

Ancheta în cazul Ordonanţei 13 continuă în legătură cu comiterea de infracţiuni, dar nu poate continua asupra aspectelor de oportunitate şi legalitate, a declarat, sâmbătă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la Digi 24, referindu-se la motivarea CCR privind conflictul juridic dintre DNA şi Guvern. Ministrul a precizat că a prezentat Comisiei de la Veneţia, al cărei membru titular este, un raport privind evoluţiile constituţionale şi legislative recente din România, scrie News.ro.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că procurorii îşi vor continua ancheta pentru a finaliza dosarul privind OUG 13.

"Ancheta continuă pe infracţiuni, pe fapte prevăzute în Codul penal sau într-o lege specială, dar nu poate continua pe oportunitate, circumstanţe, împrejurări, legalitate, constituţionalitate", a spus Toader.

El a adăugat că participă, în aceste zile, la cea de a 110-a sesiune plenară a Comisiei de la Veneţia, în cadrul căreia a prezentat un raport privind OUG 13, OUG 14 şi protestele din România.

"Am participat şi particip în calitate de membru titular. În plus, preşedintele Comisiei de la Veneţia mi-a adresat invitaţia de a face o prezentare în plenul Comisiei priind evoluţiile constituţionale, legislative, recente din România. Am făcut această prezentare, acest raport. Despre ce puteam să vorbesc? OUG 13 cu legea de respingere, OUG 14 cu legea de aprobare, despre atitudinea civică, protestele care au însoţit aceste evenimente legislative, despre decizia CCR care a fost publicată ieri (vineri, n.r.) în Monitorul Oficial. Aşadar, am prezentat conţinutul actelor normative, efectele juridice pe care acestea le-au produs sau le produc încă şi consecinţele sociale pe care le-au generat. (...) De ce consider că raportul este util şi era necesar? Pentru o bună informare a Comisiei Europene, a Consiliului Europei, a Comisiei de la Veneţia, pentru că numai comunicând corect şi la timp conţinutul şi evoluţiile la care m-am referit şi evaluările noastre pot fi obiective în acord cu realităţile sociale şi juridice. Să nu uităm că avem MCV, România trebuia să răspundă la nişte standarde, la nişte condiţionalităţi, iar prezenţa mea aici o consider utilă, benefică din aceasta perspectivă”, a mai spus Tudorel Toader.

Curtea Constituţională a arătat în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - DNA şi Guvern, că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.

”În ceea ce priveşte Ministerul Public, conduita conformă Constituţiei transpare din (…) abţinerea de la orice acţiune care ar avea ca efect subrogarea în atribuţiile altei autorităţi publice. Prin urmare, Ministerul Public nu are competența de a desfășura activități de cercetare penală cu privire la legalitatea și oportunitatea unui act normativ adoptat de legiuitor”, scrie în motivarea deciziei CCR, dată publicităţii vineri.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pentru sfatosul de la 11 mar 22:40, esti doar un interesat de gratiere si masurile PSD. nu e vorba de nici o tele-justitie aici, ci doar de justitie asa cum ar trebui sa fie, coruptul e corupt, in Franta ar primi 10 ani cu executare, in Romania ar trebui gratiat . Pe bune? Alte state gen Spania de curand au inasprit legislatia anti coruptie, in Romania apar executanti de genul Iordache si acum Toader, ministrii de carton, asa ca hai siktir, ma pis pe sfaturile tale.
1
0
Un slugoi de a lui Dragnea.
2
3
Nu ma intereseaza cateii politici macar dna sa i bage in puscarie pe caracatita constanteana care a distrus litoralul romanesc cu o gramada de hotele facute ruine ca mai apoi sa le cumpere pe nimic toti borfasii lui Mazare daca nu ar fi fost Kodruta niciodata nu aflam cu ce se ocupa lichelele statului pe unde se distrau si carau banii din tara daca eu as fi in locul ei v as da oedepse triple sa va iasa prin ochi banii munciti de bietii romani.
1
0
Garbovanca parca e un shemale
0
1
Cand te gandesti ca mafiotul asta a fost la CCR te lamuresti ca toti hoti. Sunt in stare de orice. Pupa in cur rapid PSD -ul. Va da si asta la toti ca de aia i-ati votat.
2
4
Pai cum mai dorele...o contrazici pe madam de la asociatia magistratilor inchipuiti...bravo mai dorele te pui rau cu lessbienele batrane girbovan baltagu
3
6
Natie de hoti imputiti care vor sa fure legal.
4
4
Daca ai avea putina cultura juridica, ai intelege mai bine ce s-a intamplat, dar tu vezi lucrurile prin prisma 'tele-justitiei' oferite cu generozitate de personaje care au ca scop distrugerea imaginii Romaniei. Tu, alaturi de alti nestiutori, nu ati depasit momentul primar al vietilor voastre si sunteti incantati doar atunci cand aveti 'paine si circ' insa, pentru ca o societate sa evolueze, are nevoie de oameni inteligenti, seriosi si cinstiti. Si crede-ma, sunt foarte multi oameni cu aceste calitati, dar le este scarba de unii ca tine si prefera sa-si vada de treaba lor!
6
6
ptr fanii PSD ...ghinion mai baieti ... curand cacatul asta infect va exploda... si odata cu el PSD si guvernul asta cu masuri SF se va imprastia ... nimic nu e sustenabil, guvernarea asta nu face decat eforturi de a albi dosarele si cazierele penalilor de la butoane... hai cu puscaria ptr toti si confiscarea averilor !!!
10
9
toti protestatarii au inghitit minciunile cucuvelei si au iasit ca prostii pentru un ceai si un covrig! cucuveaua este o buna jurista, la fel cum este si prietena ei, monica! si acum, de ce cucuveaua nu raspunde pentru abuz in serviciu? la ea nu se pune?
12
6
Pentru mine este groaznic ce juristi timpiti sunt cei ce s-au luat de guvern si au inceput anchetarea guvernului si a ministrului pe tema oportunitatii OG 13 Sunt de nota 4 Bine ca le-a spus-o Curtea Constitutionala De nota 4 ar fi si cei din strada care strigau "SA VINA DNA SA VA IA" Adica pentru ceva PERFECT LEGAL sa te ia DNA ????? Acesti mediocri sunt de inteles caci ei strigau de dragul strigatelor ,urmind ca oile pe cei platiti din afara sa tulbuire ROMANIA
13
7
pana nu demite-ti cucuveaua si pe domnu ce face doar rau populatie, Se stie ....nu ve-ti avea zile bune nici voi ! Chiar nu vede-ti ca astia as fasc de cap de zici ca ei sant stapanii inelelor chiar si cei din SRI !
14
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614