REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ministrul Justiției anunță că PUNE PRAG VALORIC la abuzul în serviciu

Ministrul Justiției anunță că PUNE PRAG VALORIC la abuzul în serviciu

Replica API 7 iunie 2017 | 01:32 381

Prin Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.246 din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal şi a constatat că “acestea sunt constituţionale în măsura în care prin sintagma îndeplineşte în mod defectuos din cuprinsul acestora se înţelege îndeplineşte prin încălcarea legii”.

În esenţă, în motivarea deciziei, Curtea a statuat că “neîndeplinirea ori îndeplinirea defectuoasă a unui act trebuie analizată numai prin raportare la atribuţii de serviciu reglementate expres prin legislaţia primară – legi şi ordonanţe ale Guvernului. Aceasta deoarece adoptarea unor acte de reglementare secundară care vin să detalieze legislaţia primară se realizează doar în limitele şi potrivit normelor care le ordonă. Curtea reţine că ilicitul penal este cea mai gravă formă de încălcare a unor valori sociale, iar consecinţele aplicării legii penale sunt dintre cele mai grave, astfel că stabilirea unor garanții împotriva arbitrariului prin reglementarea de către legiuitor a unor norme clare şi predictibile este obligatorie”.

În cauza ce a format obiectul Dosarului nr.1328D/2017, Curtea s-a pronunţat asupra aceloraşi dispoziţii legale, din perspectiva criticilor vizând inexistenţa unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite intensităţi a vătămării rezultate din comiterea faptei.

Potrivit comunicatului de presă al Curţii Constituţionale din data de 6 iunie 2017, respingând ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.297 alin.(1) din Codul penal, Curtea a reţinut că, “dată fiind natura omisiunii legislative relevate, instanța constituțională nu are competența de a complini acest viciu normativ, întrucât și-ar depăși atribuțiile legale, acționând în sfera de competență a legiuitorului primar sau delegat, aceasta fiind singura autoritate care are obligația de a reglementa pragul valoric sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu.”

Potrivit art. 147 alin. (4) din Constituţia Romaniei, “deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.”

Faţă de cele statuate, conţinutul infracţiunii de abuz în serviciu urmează a fi reconfigurat prin consacrarea unui prag valoric.

sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
minim pe economie, te-a prins-afara plus amenda, sare peste minim- puscarie plus recuperarea pagubei
0
0
cucuveaua demisa fara drept de apel si supusa legilor ptr. tot ceeia ce a facut : Se stie cu basescu si restul cretinilor !
0
0
Team votat ,vierme,nu sa ne minti sau sa rizi de noi populatia,Constanta,team votat say te to de toate promisiunile facute,dar seevede CA esti din acelasi aluat din care a fost si Brailoiu,dar Iti vine si tie rindul
1
1
Prag 1 leu. S-au nu v-ati confruntat cu situatia cand un functionar si ma refer la cei din ANAF prin indolenta fata de problemele cetateanului va plimba prin toata Constanta pentru a va face dreptate. Asa vor invata sa ne respecte pe fiecare in parte.
3
1
repede in strada sa aparam binomul
4
2
prag 200000 pentru a nu fi suparat penalul dracnea, doar asa mai poate visa la presedentie, pe care si-o disputat momentan cu firea
3
2
troie este parte din mafie, ce asteptari ati avut de la el?
2
0
iesiti in strada cu mamele , sa le dam la muie , si lor si voua . CRETINILOR , E NORMAL CA O LEGE SA FIE CLARA , VOI CARE SACII GALBENI LA POLARIS DE UNDE PULA MEA SA STITI .
3
2
ASA SE INTAMPLA CAND DORNEANU OMUL PSDului, CONDUCE CCR. SE DORESTE IESIREA MASIVA IN STRADA PENTRU SCHIMBAREA GUVERNULUI.PROBABIL CA VA FI ULTIMA SOLUTIE.
5
4
pentru ce nu acceptati comentarii.
5
0
Ba,daca le-a zis dondonica prodana ca vrea prag valoric,apoi se face!e bine si ptr ea,e bine si ptr fostul sot,e bine ptr toatA galaxia!don ministru,vedeti ce mai doreste doamna!
5
1
D.le Felix Stroe, presedinte al psd, ati promis in campania electorala ca o sa dati legea raspunderii MAGISTRATILOR. Unde e aceasta lege pe care o asteapta o tara intreaga? Unde este ??? V-am votat ca sa distrugeti coruptia, mai ales din randul judecatorilor, procurorilor, avocatilor si notarilor. Credeti ca la urmatoarele alegeri vom mai vota psd? Nuuuuuuuuuu!
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102