-0.2° Constanța Sâm., 28 Ian. 2023
Anul XX Nr. 6257
-0.2° Constanța Sâmbătă, 28 Ianuarie 2023 Anul XX Nr. 6257

Ministrul Mediului, despre plafonarea prețului la lemnul de foc

Cristina BĂRBUCEANU 24 noiembrie 2022 | 00:00 441

Ordonanţa referitoare la plafonarea preţului la lemnul de foc va fi îmbunătăţită şi sunt convins că o decizie va fi luată în Coaliţie, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

"Sunt convins că, în cel mai şi scurt timp posibil, Coaliţia va lua o decizie şi în Parlament, în Camera Deputaţilor, şi va fi îmbunătăţită ordonanţa. Aştept ca, atât grupurile parlamentare, cât şi conducerea Coaliţiei, să ia această decizie. Au fost foarte multe teme pe agenda Coaliţiei în ultimele zile - atât preţurile la energie, cât şi decizia cu privire la pensii, dar cu siguranţă se va ajunge şi la decizia cu privire la preţul lemnului de foc. Noi monitorizăm tranzacţiile cu lemn, iar acestea nu au scăzut. Numărul de avize creşte de la lună la lună în sistemul SUMAL. Asta înseamnă că monitorizăm cantităţi din ce în ce mai mari de lemn tranzacţionat legal. Situaţia este diferită de la regiune la regiune şi, azi dimineaţă, am primit informaţii cu privire la lemnul de foc vândut pe piaţă liber, la un preţ mai mic de 400 (de lei - n. r.). Sunt regiuni unde, într-adevăr, impactul este altul, pentru că acolo preţurile erau la peste 400 de lei. Deci, încă o dată, în funcţie de zonă, în funcţie de regiune, în funcţie de zona montană sau zona de şes lucrurile stau diferit. În momentul de faţă se poate aplica acea ordonanţă şi nu putem să facem o imagine generală sau să creăm o imagine generală a pieţei, mergând doar la marile supermarketuri sau marile lanţuri de comercializare de lemn tăiat la 30 de centimetri şi spart. Pentru că piaţa lemnului de foc nu este acea piaţă, acele vânzări reprezintă doar câteva procente la nivel naţional", a spus Tanczos.

Demnitarul a menţionat, totodată, că, în continuare, Europa de Est se bazează pe o cantitate semnificativă de lemn de foc, lucru care nu se va schimba în ani sau decenii.

Magnum BET - Ad.
Magnum BET - Ad.

"În acelaşi timp, am spus-o şi ieri la Convenţia Carpatică (...), că Europa de Est în continuare se bazează pe o cantitate semnificativă de lemn de foc din pădure şi acest lucru nu se va schimba în ani, decenii şi acest lucru trebuie tratat ca atare, trebuie înţeles şi la nivelul Comisiei Europene. Vom lua măsuri de reducere a emisiilor de carbon şi de reducere a cantităţilor prin eficientizare, în niciun caz de eliminare", a explicat ministrul de resort.

În data de 5 octombrie, premierul Nicolae Ciucă anunţa că Guvernul va plafona la 400 lei preţul pe metrul cub de lemne de foc şi a menţionat că această măsură este aşteptată de milioane de români.

La distanţă de o lună, acelaşi oficial a declarat se vor lua măsuri pentru a corecta decizia privind plafonarea lemnului de foc la 400 de lei/mc.

"La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Preţul mediu pe care ni l-au comunicat... în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe metru cub la lemn şi am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă", a spus premierul, în cadrul unei conferinţe de presă, conform stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?

COMENTARII

Bagamias PwLa in mata de ungur j***s ati taiat totul fututi MWorti mati loatias familia in pwula si coalitia ta.
1
0
hotule patentat si mwist ? Padurile le vinzi afara iar fraierilor dai lemne de foc ? O sa-ti dea lumea foc hotule ordinar !!! Tie si la toti hotii din parlamentul infractorilor !!!
3
0
Tăiați tot, caci gazul romanesc, petrolul romanesc, cărbunele romanesc și lemnul romanesc nu produc gaze cu efecte de sera in Austria, Polonia, Germania! În Rromanicca nu trebuie sa rămână decat prostii, gunoaiele europene și resturile de îngrășăminte interzise la alții!
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
494234281137
5/49
288635422
joker
44191422011