Ministrul Mediului, Mircea Fechet, le plânge de milă sinistraților de la Amzacea. Video
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, le plânge de milă sinistraților de la Amzacea. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestMinistrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, se află joi, 5 septembrie, la Constanța, într-o vizită de lucru în contextul inundațiilor din localitatea Amzacea. Cu această ocazie, oficialul va merge și-n sudul litoralului, unde va discuta cu hotelierii, dar va merge și pe plaja din Jupiter, pentru a verifica stadiul lucrărilor de înnisipare.
.
Ministrul Fechet merge, între orele 10:00-11:30, în localitatea Amzacea, afectată recent de inundații.
Silviu Coșa, Ministrul Mircea Fechet
Între orele 12:00 și 13:45 va avea o întâlnire cu hotelierii și operatorii de plajă la Hotel Doina din Neptun.
De asemenea ministrul va face declarații de presă la Hotel Doina din Neptun în intervalul orar 13:45 - 14:14 și va vizita lucrările de înnisipare a plajelor din zona Jupiter-Cap Aurora între orele 14:45 - 15:30.
Oficialul a fost întâmpinat de prefectul Silviu Coșa și de președintele PNL, Bogdan Huțucă, Cristian Radu, primarul orașului Mangalia, dar și Aurel Presură, directorul RAJA.
Video 1:
Video 2:
Video 3:
Video 4:
Localnică: M-am ținut tare până acum. Am zis să nu urlu, și să nu-mi plâng de milă, dar nu mai pot
Ministrul a mers în zonele afectate de inundații, unde locuitorii au rămas fără case, după viitura de săptămâna trecută. Localnicii s-au plâns ministrului că le-a fost distrusă munca de-o viață.
„M-am ținut tare până acum. Am zis să nu urlu, și să nu-mi plâng de milă, dar nu mai pot. 50 de cm a fost apa în casă, între timp, am curățat nămolul, cum ne-am descurcat. De bine de rău, electrocasnicele funcționează. Ușile au început să se umfle, mobila de bucătăria, partea de jos, nu mai e funcțională”, s-a plâns Felomina Velicu.
Video 5:
.
localnica a salvat din casă tot ce s-a putut
Ministrul Mediului a intrat într-una din casele afectate de inundații. Imaginile sunt grăitoare. Noroiul încă este în locuințe, iar pereții au fost distruși.
Video 6:
.
Nici mașina familiei nu mai funcționează, a fost ”înghițită” de ape.
Video 7:
Fechet: Nu vreau să pun o ștampilă pe toate autoritățile publice din România. Unii și au făcut treaba, alții mai puțin
„Trebuia să nu se fi luat în calcul ca vreodată vom avea astfel de precipitații. Dobrogea a avut pe întreaga vara 67 l pe metri pătrați. Într-o singură zi aici au fost 225 litri pe metru pătrat. Nu vreau să pun o ștampilă pe toate autoritățile publice din România. Unii și au făcut treaba, alții mai puțin. Va trebui să identificăm soluții moderne de drenare a apei fluviale. Acolo unde s-a construit ilegal, s-a întâmplat... în proiect legea e respectată, dar nu și practic. Sunt alte instituții care trebuie să evalueze situațiile și să dispună în consecință”, a spus ministrul.
Fechet: Ciclonul care a provocat fenomenul este încă în zonă
„Există o posibilitate semnificativă ca astfel de fenomene să se repete. Ciclonul care a provocat fenomenul este încă în zonă. E posibil din ce în ce mai des cu o intensitate din ce în ce mai mare. Fie că vorbim despre grindină sau alte fenomene meteo extreme le vom avea din ce în ce mai des. Întrebarea e când se va mai întâmpla, nu dacă se va mai întâmpla”, a completat oficialul.
Ministrul Fechet a luat la pas localitatea, merge din casă în casă, în special în cele afectate de inundații, vorbește cu oamenii, le ascultă problemele și le promite soluții.
Video 8:
„Nu ne-am panicat, ne-am gândit la copii. Urlau animalele, urlau oamenii... Așteptam să se lumineze... nu știam ce să facem! Vine cineva să ne salveze... Am avut noroc, că toate prizele sunt jos, am dat siguranțele jos. Am venit obosit de la muncă, preferam să dorm”, au spus alți localnici.
Video 9:
Prefectul Silviu Coșa, prezent la eveniment, a fost întrebat care sunt soluțiile pentru a evita pe viitor alte tragedii, a declarat: „O interogare a tuturor autoritățile, care se face periodic, pentru că atât noi, cât și ABADL, trebuie să facem un acord anual cu privire la modul în care s-au curățat aceste canale. La Amzacea, autoritățile locale trebuie să o facă. A ajuns un utilaj de la ABADL care poate face această curățare. Podețele, și nu doar aici, au fost făcute de localnici sau autoritățile locale. La o viitură nu au cum să facă față”.
Video 10:
Ministrul Fechet a dat mâna și cu salvatorul localității, un bărbat care a sărit în ajutorul localnicilor afectați de viitură.
Video 11:
Video 12:
Video 13:
„Sunt oameni răi. Fiecare am pățit ce am pățit, dar asta nu înseamnă că trebuie să râdă de noi”, s-a plâns o localnică. „Eu de aceea am venit aici, să stau de vorbă cu oamenii, să văd cu ochii mei“, i-a spus ministrul.
Video 14:
.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News