REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ministrul mediului recomandă înlocuirea sobelor cu centralele pe lemne!

Ministrul mediului recomandă înlocuirea sobelor cu centralele pe lemne!

Replica API 28 ianuarie 2022 | 14:18 1156

Sobele reprezintă un real factor de risc în cazul poluării, dar din cauza situației materiale, românii nu pot apela la alte metode de încălzire. Ministrul Mediului a declarat marți, 25 ianuarie a.c., că recomandă centralele pe lemne și că guvernul ar putea ajuta și românii care se încălzesc pe lemne. Prețul unei centrale pe lemne poate ajunge până la 11.000 lei.

Tánczos Barna

Tot mai mulți români se lovesc iarna de problema încălzirii. În secolul XXI, atât în mediul rural cât și în mediul urban, există locuințe ce folosesc sobe ca rețele de încălzire. Un studiu făcut de cercetători arată că sobele pe lemne sunt mai cancerigene decât fumul produs de autovehicule.

Într-una din declarațiile sale, Ministrul Mediului, Tánczos Barna, specifică faptul că lemnul rămâne o sursă importantă de încălzire pentru populaţie, nu doar în România, ci şi în alte state europene. Acesta recomandă centralele pe lemn, chiar dacă a existat o tendinţă pe piaţa mondială de creştere a preţului, iar lemnul de foc s-a scumpit.

Ministrul Mediului afirmă că folosirea lemnului pentru încălzirea locuinţelor este esenţial și că guvernul ar putea ajuta și românii care se încălzesc cu lemne.

”Cantităţile de lemn ilegal se reduc semnificativ, a existat şi o tendinţă pe piaţa mondială de creştere a preţului, din păcate, şi lemnul de foc s-a scumpit. Dar trebuie să existe la nivel naţional un program social pentru lemn, trebuie să existe acest sprijin din partea statului pentru lemnul de foc, trebuie să existe o reţea bine dezvoltată de valorificare a lemnului astfel încât să nu fie foarte mulţi intermediari şi trebuie să investim foarte mult în eficienţa centralelor termice pe lemn. Trebuie să venim cu un program naţional pe acest domeniu. Pe piaţa lemnului, datorită SUMAL 2 s-a redus semnificativ marja de manevră a celor care făceau tăieri ilegale”, a declarat Tánczos Barna, Ministrul Mediului.

Cât costă o centrală pe lemne

Prețul unei centrale pe lemne poate începe de la 5.600 de lei și poate ajunge și până la 11.000 lei. În cazul centralelor mixte, atât pe lemne cât și pe paleți, prețul pornește de la 12.500 de lei.

Ce spun oamenii din mediul rural de centrala pe lemne

Românii din mediul rural declară că sunt conștienți de riscurile poluării din cauza sobelor, dar problema banilor îi împiedică pe aceștia să renunțe la ele.

”Știm că sobele poluează pentru că noi nu băgăm doar lemne pe foc, băgăm și noi ce găsim, dar ce să facem? Lemnele s-au scumpit, nu avem bani să ne aprovizionăm pentru toată iarna cu lemne, mai ales să cumpărăm central”, declară o locatară a unui sat din județul Constanța.

M.O.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Merge sa inlocuim si centralele pe gaz cu centrale pe lemne, ca doar n-o sa stam in frig cand taie rusii gazele.
1
0
propunerea dvs. este perfect laudabila...Dle. minstru...de unde bani pentru o centrala termica pe lemne???cine are astazi peste una suta miloane ptr. centrala???mai sunt necesare..caloriferele...pompele de recirculare apa calda...vasul de expansiune...supapele de siguranta...manometre...termometre.....si sa nu uitam de ...LEMNE...de unde...LEMNE...????dle ministru..sa ne ajutati cu hot.de guvern...rate...etc..
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218