REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° ConstanÈ›a Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.6° ConstanÈ›a Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Ministrul Mircea Dușa a participat la ceremonia de plecare în Afganistan a Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada"

Ministrul Mircea Dușa a participat la ceremonia de plecare în Afganistan a Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada"

Replica API 14 februarie 2015 | 00:31 206

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, însoțit de șeful Statului Major General (SMG), generalul-locotenent Nicolae Ciucă, a participat vineri la ceremonia de plecare într-o nouă misiune în Afganistan a militarilor Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada", desfășurată pe platoul de lângă Biserica Domnească din municipiul Curtea de Argeș.

La începutul ceremoniei a fost făcut apelul, iar în locul celor patru colegi uciși în teatrul de operațiuni din Afganistan în misiunile anterioare, camarazii de arme au răspuns: "Căzut la datorie!". A urmat, apoi, o scurtă slujbă religioasă, iar la final militarii au defilat prin fața familiilor lor și a oficialităților.

Ministrul Mircea Dușa a apreciat rezultatele obținute de militarii argeșeni la precedentele misiuni din Irak și din Afganistan, exprimându-și convingerea că și în noua misiune își vor îndeplini cu succes obiectivele.

"Dacă anul trecut un batalion din garnizoana Craiova încheia misiunea ISAF, iată că batalionului din Curtea de Argeș îi revine onoarea să deschidă noua misiune în teatrul de operații Afganistan, misiunea Resolute Support. (...) Sunteți veterani ai teatrelor de operații (...), sunteți militari foarte bine pregătiți, sunteți profesioniști, aveți comandanți destoinici și sunt convins că în noua misiune veți îndeplini obiectivele ordinului de misiune, așa cum au fost negociate cu partenerii noștri din SUA", le-a spus ministrul militarilor.

Comandantul Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada", locotenent-colonelul Florin Corneliu Șoltuz, a apreciat, la rândul său, prestația militarilor din subordine în timpul misiunilor anterioare din teatrele de operațiuni.

"Este remarcabilă participarea Vânători de Munte "Posada" la patru misiuni în teatrele de operații din Irak și Afganistan (...), umăr la umăr cu militarii americani, demonstrând profesionalismul militarilor români și contribuind la percepția armatei române ca armată compatibilă NATO. Suntem astăzi în pragul unei noi misiuni de sprijin a păcii, pentru protecția bazei militare din Kandahar, iar centrul de greutate al acțiunilor noastre va fi populația locală", a spus locotenent-colonelul Șoltuz.

La ceremonia au asistat membri ai familiilor celor 420 de militari care fac parte din batalionul ce va fi dislocat în Afganistan, dar și numeroase oficialități locale și județene.

Batalionul 33 Vânători de Munte 'Posada' va fi dislocat, în perioada 15 martie—15 septembrie, în teatrul de operații din Afganistan, unde va executa acțiuni de sprijin a păcii pentru protecția bazei militare Kandahar, consilierea forțelor de securitate afgane și realizarea unui climat de securitate necesar stabilității politice și sociale.

Vânătorii de munte din Curtea de Argeș au mai participat la patru misiuni internaționale în teatrele de operații din Irak și Afganistan.

Misiunea în Irak s-a desfășurat în perioada septembrie 2005 — martie 2006, cu un detașament de valoare companie. În Afganistan au avut loc trei misiuni cu detașamente de tip batalion, în perioadele iunie 2007 — ianuarie 2008, ianuarie — august 2010 și iulie 2012 — februarie 2013.

În timpul misiunii din 2010, Batalionul 33 Vânători de Munte "Posada" a pierdut patru militari, sublocotenenții post-mortem Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Dan Ciobotaru și Paul Caracuda. Pe lângă cei patru eroi căzuți la datorie, alți șapte vânători de munte argeșeni au fost răniți, dintre care doi foarte grav.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369