REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ministrul Muncii: Majorarea salariului minim pentru cei cu 15 ani vechime ar fi afectat mediul de afaceri

Ministrul Muncii: Majorarea salariului minim pentru cei cu 15 ani vechime ar fi afectat mediul de afaceri

Replica API 8 decembrie 2018 | 00:00 333

Marius Budăi

Decizia de a nu mai pune în aplicare majorarea salariului minim la 2.350 lei pentru cei cu peste 15 ani vechime a fost agreată inclusiv cu sindicatele în cadrul Consiliului Economic şi Social, iar o astfel de măsură ar fi afectat foarte mult mediul de afaceri, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Marius Budăi, după şedinţa de Guvern.

"Aceste măsuri se iau în discuţie cu patronatele, şi cu sindicatele. În şedinţa de ieri (a Consiliului Economic şi Social - n.r.), patronatele şi sindicatele au căzut de acord asupra acestor măsuri, iar de la 1 ianuarie vor beneficia de o creştere la 2.080 de lei cei cu studii medii, iar cei cu studii superioare, doar cei cu un an vechime... (salariul minim în cazul lor va creşte la 2.350 lei - n.r.)", a spus Budăi.

El a subliniat că ideea de a majora salariul minim şi pentru cei cu 15 ani la 2.350 de lei fost pusă în discuţie la propunerea sindicatelor, însă, în final, nici sindicatele nu au mai votat-o.

"Nu am dat un pas înapoi. Atunci când iei o măsură, discuţi cu ambele părţi, şi cu sindicatele, şi cu patronatele, iar patronatele au spus, mai ales cele din textile, să există posibilitatea ca această măsură, pe termen scurt, să le afecteze exerciţiul financiar şi atunci am ajuns la această concluzie şi facem această majorare diferenţiată între studii medii şi studii superioare", a susţinut oficialul guvernamental.

Budăi a subliniat că, de altfel, programul de guvernare prevedea diferenţierea în funcţie de studii, nu şi de vechime.

"În programul de guvernare am spus foarte clar că vor fi aceste trepte pentru cei cu studii medii şi superioare. Am discutat această abordare la solicitarea sindicatelor. S-a ajuns la soluţia aprobată astăzi în Guvern. Ieri, la CES, nu a fost niciun vot împotrivă. (...) Deocamdată aprobarea este cu data de intrare în vigoare 1 ianuarie, ce va fi după vom vedea", a completat el.

Budăi a mai spus că majorarea salariului minim va însemna un plus de venituri la bugetul de stat şi nu crede că mai sunt bugetari plătiţi cu salariul minim.

Întrebat câţi angajaţi din România sunt plătiţi cu salariul minim şi câţi dintre ei au studii superioare, ministrul Muncii a răspuns că nu ştie, întrucât nu are cifrele în faţă, dar, dacă există anumite cifre în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre, înseamnă că acele cifre sunt corecte.

"Nu am de această dată cifrele în faţă şi nu pot să fac aproximări. (...) Eu nu am aceste date, dar, dacă au fost trecute acolo, înseamnă că sunt corecte", a susţinut ministrul.

Nota de fundamentare a proiectului indică existenţa a 1,37 milioane de persoane plătite cu salariul minim, din care 350.000 cu studii superioare.

Budăi a mai spus că banii pe care i-a solicitat în plus pentru bugetul de pensii vor proveni din fondul de rezervă al Guvernului.

"În ultima şedinţă de Guvern am prevăzut această situaţie, deoarece nu aveam gata situaţia calculelor pentru decembrie, şi am solicitat Guvernului atunci posibilitatea ca într-o şedinţă ulterioară de Guvern, în măsura necesităţilor, să avem împuternicire şi aprobare să putem, din fondul de rezervă al Guvernului, să solicităm aceşti bani. Este o situaţie normală pentru sfârşit de an, deoarece, în dinamica activităţilor caselor judeţene de pensii, se schimbă foarte mult recalculările pensiilor. Nu putem estima de la început exact câţi oameni vor opta pentru ce tip de pensie", a explicat el.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu domnukle, voi- ciuma rosie- aveti un discurs tabu, de la care nu deraiati- nu acest salariu minim creaza probleme ci, si voi nemernicilor stiti f bine, salariile si pensiile voastre nesimtite. Zilnic facem cunostinte cu '';COCIOABELE'' in care locuiti, am vazut a lui badalau, ciordache, ciorbea, puscariasul draknea si multe altele. O simpla intrebare : cate generatii trebuie sa munceasca CINSTIT- ptr astfel de cocioabe?
2
0
Majoritatea asa zisilor oameni de afaceri isi bazeaza activitatile pe fraierirea clientilor finali si pe plata salariatilor la limita cea mai joasa posibila. De asta nici nu avem o evolutie sanatoasa in economie,ca sa nu mai spunem ca ,,afaceri'' inseamna pentru multi a lua marfa cu un pret si a vinde apoi cu un pret mai mare,nicidecum sa faci ceva,sa transformi materie prima in produs cu valoare adaugata. Bisnitaraie cu taxe platite inseamna afaceri,si normal ca din asta nu poti plati salarii decente. Care pana mea sunt patronii astia, si cum sunt cei din afara,ca doar si aia vor sa castige ?
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102