REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.7° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.7° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Ministrul Muncii: Salariile nu pot scădea strict din cauza transferului contribuţiilor

Ministrul Muncii: Salariile nu pot scădea strict din cauza transferului contribuţiilor

Replica API 8 februarie 2018 | 15:56 367

Lia-Olguţa Vasilescu

Salariile nu pot scădea strict din cauza transferului contribuţiilor, însă la managerii publici vor exista scăderi la toate instituţiile, a declarat, marţi, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia-Olguţa Vasilescu, într-o conferinţă de presă, scrie Agerpres.

"În momentul în care s-a lucrat la Codul Fiscal, au fost luate în calcul mai multe variante de lucru, una dintre ele se referea la o scădere a contribuţiilor de la 39,25 la 35%, măsură regândită ca urmare a negocierii cu sindicatele, care au solicitat ca şi angajatorul să rămână cu o contribuţie reprezentând fondul de garantare a creanţelor salariale, concediile medicale şi pentru accidentele de muncă, aceasta fiind una dintre cauzele care a dus la faptul că netul angajaţilor din mediul privat nu creşte atât cât estimasem noi. Semnalăm că acolo unde statul are puterea de a interveni la salariul minim, fără nicio oprelişte, a făcut-o, astfel încât netul angajatului pe salariul minim a crescut cu 9,1%, iar brutul cu 31%. Ca o concluzie, strict din cauza transferului contribuţiilor, salariile nu pot scădea", a spus Vasilescu.

În ceea ce priveşte salariile grefierilor, Vasilescu a precizat că transferul contribuţiilor nu afectează salariile acestora deoarece sunt între bugetarii care au o majorare de 25%, de la 1 ianuarie 2018 , respectiv una "acoperitoare pentru procentul de 22,5%".

"Grila din Legea 153/ 2017 pentru grefieri s-a elaborat având la bază datele transmise de Ministerul Justiţiei, în data de 22 februarie 2017, în format electronic. În plus, trei reprezentaţi ai CSM au participat la elaborarea legii salarizării înainte de apariţia ei, pe partea de salarizare a capitolului Justiţie. Creşterile care se înregistrează pe legea salarizării pentru grefieri, până în anul 2022, faţă de salariile actuale transmise de MJ, sunt cuprinse între 23% şi 99%. Întrucât salariile grefierilor, cu tot cu creşteri, nu depăşeau grila stabilită în 2022, rezultă că nu ar trebui să înregistreze nicio pierdere. Nici transferul contribuţiilor nu afectează salariile grefierilor deoarece sunt între bugetarii care au o majorare de 25%, de la 1 ianuarie a.c., adică acoperitoare pentru procentul de 22,5%", a spus ministrul Muncii.

Cu toate acestea, ministrul Muncii nu exclude o posibilă scădere în cazul în care a fost modificat cuantumul salariilor prin hotărâri judecătoreşti, după apariţia legii.

"Menţionăm că, deocamdată, Regulamentul de sporuri pentru Justiţie nu este finalizat de către ministerul de resort, regulament care ar urma să fie aplicat în situaţia în care salariile majorate cu 25% depăşesc nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022. E valabil nu doar pentru grefieri, ci şi pentru criminalişti şi alţi angajaţi ai instituţiilor din capitolul Justiţie. În ultimele 6 luni, niciun reprezentant al grefierilor nu s-a adresat MMJS. Abia ieri, ulterior invitaţiei publice a MMJS la dialog, ne-au transmis şi nouă comunicatul de presă remis dumneavoastră. Le adresăm, din nou, invitaţia la dialog, pentru miercuri, ora 9:00, pentru a constata dacă nu este vorba de o modalitate eronată de calcul. De altfel, în ultimele luni, am constatat mai multe greşeli de aplicare a legii. Caz concret în Asistenţa socială, unde sindicatele invocau pierderea unui spor. Le-am demonstrat că nu s-a pierdut niciun spor în 2018 şi aplicau greşit legea. Este motivul pentru care, luna trecută, am postat pe site-ul MMJS, un ghid agreat şi de Curtea de Conturi, în care explicăm cum se aplică legea în cazurile pentru care am primit mai multe sesizări. E posibil să fie şi cazul grefierilor. Ieri, specialiştii MMJS au făcut o simulare pe fluturaşul din decembrie al unui grefier şi nu se înregistrează nicio scădere", a explicat ministrul Muncii.

În ceea ce priveşte salariile poliţiştilor, Lia Olguţa Vasilescu susţine că, deşi în aplicarea legii salarizării bugetarilor nu există scăderi de salarii, pentru această categorie apare un alt efect, respectiv încetarea unui spor care era doar pentru anul 2017.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce freza de dusa cu capu are . ha ha saraca
1
0
Au scazut din cauza lucratorilor de la RU si a lacomiei celeo din privat care au furat angajatii, pentru a le creste acestora profitul! Hahahahahaha!
0
0
Ministrul Muncii: Salariile nu pot scadea strict din cauza transferului contributiilor. Teodorovici: IT-stii vor beneficia de un mecanism pentru compensarea pierderilor in urma transferului contributiilor!
1
0
Saraca n-o duce capul mai mult
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614