REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Ministrul Muncii se opune impozitării menajerelor: 'O să recomand în Coaliție să nu adoptăm proiectul'

Ministrul Muncii se opune impozitării menajerelor: 'O să recomand în Coaliție să nu adoptăm proiectul'

Replica API 30 noiembrie 2021 | 00:00 630

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi (PSD), a declarat luni că va recomanda coaliției de guvernare ca Executivul să nu adopte proiectul liberalilor de impozitare a „activităților casnice” precum curățenie, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie, babbysitting, scrie stiripesurse.ro.

Marius Budăi

Fostul Guvern interimar a elaborat un proiect de „Lege privind reglementarea activităţii prestatorului casnic”. Proiectul se referă la munca „la negru” pe care o efectuază, ocazional, persoanele chemate de proprietari să le facă de mâncare, curățenie, să le tundă gazonul, să aibă grijă de copil sau de animalele din casă.

Noutatea este că persoanele care desfășoară activități casnice fără forme legale de muncă nu vor fi plătite direct cu bani, ci vor primi pentru munca depusă „tichete de activităţi casnice”.

Astfel, dacă vrei să chemi o femeie la curățenie în casă, cumperi de la ANOFM „tichete de activități casnice”, pe care i le oferi persoanei respective. Persoana care ți-a făcut curățenie se duce cu acele tichete primite la ANOFM și ANOFM îi dă banii, dar statul retrage contribuțiile și impozitul aferente. Cu alte cuvinte, persoana care a muncit rămâne cu mai puțini bani în mână, pentru că va plăti taxe statului.

„Eu personal nu susțin proiectul, dar nu am luat încă o decizie în coaliție. Faptul că e pus în transparență nu înseamnă că e și adoptat. Asta e marea evaziune fiscală din România? Gata, am rezolvat totul și am ajuns la săracii oameni care își mai completează și ei veniturile cu 50 de lei că se duc să facă curat? Suntem hilari, eu nu susțin așa ceva! Nu am luat o decizie în coaliție dar eu o să le recomand să nu. Nu asta e urgența numărul 1”, a declarat noul ministru al Muncii, Marius Budăi, pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Explicațiile fostului guvern

În expunerea de motive a proiectului, ministerul Muncii condus până de curând de Raluca Turcan (PNL) a descris astfel fenomenul „economiei informale” pe care vrea să o scoată la lumină, adică să o taxeze:

„În ultimii ani s-a remarcat o cerere de forță de muncă pentru activități gospodărești, precum cele de menaj casnic, prepararea hranei, grădinărit, îngrijirea animalelor de companie și alte activități care au legătură strictă cu gospodăria unei familii sau unei persoane singure. Astfel, s-a constatat existența unei nevoi de a contracta pe perioade atipice, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, diferite categorii de lucrători casnici pentru care , în acest moment, nu este reglementată forma de desfășurare a activității. De asemenea, din motive care țin de discreție, fidelitate și pentru a evita prezența unui intermediar, apare reticența de a apela la firme specializate care pot oferi această resursă umană.

Totuși, s-a constatat că în viața de zi cu zi sunt persoane care efectuează astfel de activități, fără a avea forme legale de muncă. Astfel, în întreaga lume, o mare parte din lucrătorii casnici rămân în economia informală. Diferite țări și regiuni au instituit scheme de tichete care ajută lucrătorii casnici să își desfășoare activitatea în condiții de legalitate, înlesnind şi reducând sarcinile administrative asupra cetățenilor care doresc să îi angajeze.

Munca nedeclarată, desfăşurată în afara cadrului legal, nu este evidenţiată scriptic, fiscalizată, protejată, asigurată sau asistată social, lucrătorul aflându-se la discreţia celui în folosul căruia prestează activitatea casnică. Principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obținut atât de beneficiar, cât şi de persoana care desfăşoară activitatea la acel beneficiar, generat de sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale către bugetul de stat.

Astfel, munca nedeclarată implică un loc de muncă nesigur, cu perspective pe termen scurt, fără posibilități de progres profesional, cu venituri mai mici decât cele de pe piața muncii, fără protecție socială. Efectele negative pentru cei care prestează activitate nedeclarată se manifestă inclusiv în poziția economico-socială precară în comparație cu persoanele angajate cu forme legale. Persoanele fizice, beneficiare ale acestor servicii informale, plătesc remunerații mici, de multe ori sub nivelul salariului minim pe economie și sub nivelul cuvenit pentru vechimea, pregătirea și timpul lucrat de cel în cauză”

Legea prevede că la schimb cu impozitarea muncii casnice, persoana care a muncit va dobândi calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, iar calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor de sănătate se obține în situația în care prestatorul casnic preschimbă în numerar un număr de cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică, începând cu luna următoare lunii în care a fost virată contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, estima că peste 1 milion de persoane ar putea să fie vizate de aceste schimbări.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920