REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
18.6° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Ministrul Muncii susține că metoda de creștere a salariilor pe fiecare clasă va fi stabilită cu partenerii sociali

Ministrul Muncii susține că metoda de creștere a salariilor pe fiecare clasă va fi stabilită cu partenerii sociali

Replica API 23 aprilie 2016 | 00:00 255

Noua Ordonanță de Urgență a salarizării va pleca de la un salariu de referință de 1.250 de lei, iar pasul de creștere va fi stabilit cu partenerii sociali, pas fix sau procent, a spus ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, după discuțiile din Consiliul Național Tripartit.

"Noi discutăm de păstrarea concepției Legii 284, legea cadru. Deci această Ordonanță nu va mai înlocui legea cadru. Vă gândiți în modul următor: un salariu de referință este 1.250 de lei. Începând cu 1.250 de lei noi vom intra în principiile grilei Legii 284 care are coeficienții aceia de echivalare și vom lua de la bază în sus, vom ridica, printr-o metodă pe care urmează să o stabilim împreună cu partenerii sociali, care poate fi cu pas fix, dar deocamdată metoda consacrată este cu procent, deci 2,5% între clase, deci vom ridica până acolo, unde ne permitem. Acesta este principiul", a declarat Dragoș Pîslaru.

Ministrul Muncii susține că se va lucra pe cifrele care vor fi furnizate de la Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor Publice, fiecare dintre ministerele sau autoritățile care dispun de cifre de salarizare în familiile lor ocupaționale, dar și pe cifrele de la sindicate.

"Discutăm de 500-600 de numere, anume salarii pe diverse încadrări, pe diverse vechimi, care trebuie verificate cu grijă fiecare. De aceea, discuțiile tehnice vor fi atât generale, pentru a vedea modul de lucru, dar vor fi după aceea și pe fiecare familie ocupațională, pentru ca fiecare dintre acele cifre să poată fi verificată", a afirmat Dragoș Pîslaru.

Vineri, la Guvern, a avut loc o nouă ședință a Consiliului Național Tripartit, destinată discutării principiilor care vor sta la baza noii Ordonanțe.

La finalul discuțiilor, ministrul Muncii a anunțat că noua Ordonanță privind salariile bugetarilor ar putea fi elaborată, împreună cu partenerii sociali, până pe 15 mai, lansată timp de două săptămâni în dezbatere publică și adoptată de Executiv la 1 iunie.

"Noi vom avea o ordonanță de corecție adusă la salarizarea personalului din zona bugetară. Prin urmare, sporurile și indemnizațiile și orice măsură specifică oricărei familii ocupaționale vor rămâne așa cum sunt ele în momentul actual. (...) Nu este vorba de înghețare. Sporturile și indemnizațiile au mersul lor. Noi ce încercăm să facem acum este să ne concentrăm pe salariile de bază", a explicat ministrul Muncii.

Acesta a adăugat că de creșteri salariale ar putea beneficia între 300.000 și 500.000 de bugetari.

Liderii federațiilor sindicale din România au declarat însă că sunt nemulțumiți de noua abordare a proiectului de Ordonanța de Urgență privind salarizarea din sistemul bugetar și au avertizat că inechitățile se vor muta la un alt nivel.

"Eu cred că în final acest proiect de ordonanță va crea nemulțumiri. Este foarte clar în documentul pe care ni l-au prezentat, dar nu suntem obligați să acceptăm. A spus și prim-ministrul că este posibil ca această ordonanță să pice, dacă se va ajunge la concluzia că va crea nemulțumiri", a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu

La rândul său, Marius Sepi, prim-vicepreședinte al Sanitas, consideră că nu se poate accepta o abordare "pe bucăți" în condițiile în care doar pentru unii se vor face corecții. În schimb, Marius Sepi a afirmat că trebuie căutate soluții de finanțare în așa fel încât pe această ordonanță de urgență să intre toate categoriile de personal.

În context, cei doi lideri sindicali au anunțat că sindicatele din domeniu ar putea recurge la proteste în perioada următoare.

Vicepreședintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, a atras atenția că prin noul proiect inechitățile din sectorul bugetar se vor muta într-o zonă ceva mai sus "la un alt nivel".

"Suntem de acord că există constrângeri bugetare, dar nu suntem de acord cu faptul că ei nu pot acopere și să adune mai mulți bani. Era treaba Guvernului să facă acest lucru. Ca și confederație care acoperă întregul sistemul bugetar, Cartel Alfa a spus următorul lucru: că vom muta inechitățile din zona de foarte de jos a salariilor într-o zonă ceva mai sus, la un alt nivel", a subliniat Apostoiu.

De asemenea, președintele BNS, Dumitru Costin, a arătat că este nevoie de o analiză pe fiecare sector în parte.

"Astăzi am prezentat premierului și celorlalți membri ai CNT-ului faptul că va trebui să luăm în evaluare salariile în plată, veniturile pe care le încasează indivizii. Am sesizat astăzi pe cifre efective diferențe uriașe la aceeași meserie și aceeași calificare. Începând de la nivel de rang de secretar de stat, de la 4.200 de lei net și până la 7.600 de lei, pe aceeași funcțiune, dar în ministere diferite", a afirmat Dumitru Costin, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218