REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Ministrul Rus decapitează conducerea Canalelor Navigabile: administratorii vor fi înlocuiţi, după ce planul de administrare a fost respins

Ministrul Rus decapitează conducerea Canalelor Navigabile: administratorii vor fi înlocuiţi, după ce planul de administrare a fost respins

Replica API 3 octombrie 2014 | 01:40 356

Urmează Portul Constanţa?

Urmează Portul Constanţa?

Daniel Georgescu

Mutare suprinzătoare a ministrului Transporturilor, Ioan Rus, care a decis înlocuirea Consiliului de Administraţie (CA) al Companiei Naţionale Admnistraţia Canalelor Navigabile (CN ACN) SA Constanţa. Informaţia apare în convocatorul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA), stabilită a avea loc pe 27/28 octombrie a.c. Astfel, ultimul punct al convocatorului supus aprobării AGOA prevede „Demararea procedurilor de selectie pentru noii membrii ai Consiliului de Administratie, ca urmare a respingerii Planului de Administrare (revizuit). Foarte interesant este faptul că actualul CA bifa în persoana lui Rus al cincilea ministru consecutiv în mandatul căruia îşi exercita mandatul, deşi trebuia revocat încă din mai 2013, după ce ministrul de atunci al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, a respins planul de administrare al companiei. Potrivit legii, respingerea planului de administrare de către AGA duce automat la înlocuirea Consiliului de Administraţie. Din motive neclare însă, administratorii numiţi în funcţie acum 2 ani, în octombrie 2012, au rămas pe poziţie, profitând de schimbările dese care au intervenit la şefia Ministerului Transporturilor.

Nu mai puţin de cinci miniştri s-au perindat pe la conducerea Transporturilor de la instalarea actualului Consiliu de Administraţie al ACN: Ovidiu Silaghi, Relu Fenechiu, Ramona Mănescu, Dan Şova şi Ioan Rus. În mai 2013, ministrul de atunci, Fenechiu, le-a respins planul de administrare, moment în care mandatul administratorilor înceta de drept, iar aceştia trebuiau înlocuiţi. Miniştrii au continuat însă să se schimbe, iar administratorii ACN au rămas pe baricade, protejaţi de birocraţie. Ultima şedinţă AGA la care trebuia să se constate încetarea mandatelor şi înlocuirea CA-ului a fost în luna martie a acestui an, dar şi atunci respectivul punct de de convocator a fost sărit. Însuşi Daniel Georgescu, director general şi membru al CA, recunoştea atunci că activează clandestin la conducerea ACN, după ce ministrul Fenechiu le-a respins planul de administrare încă din mai 2013, dar n-a mai fost timp, din punct de vedere procedural, să se recurgă la înlocuirea administratorilor pe fondul schimbărilor de la şefia ministerului. Aşa au ajuns administratorii fantomă de la Canale Navigabile să-i bântuie, după Fenechiu, pe Mănescu şi Şova, iar pentru câteva luni bune şi pe Rus, care a decis, în cele din urmă, să reia procedura revocării actualului CA şi numirea unor noi administratori. În acest moment, ACN este condusă de un CA alcătuit din Aurelian Mircea Radu Trifa (preşedinte), Daniel Georgescu (director general), Cornel Panait, Ştefan Alexandru Frangulea, Mugur Popescu, Călin Adrian Meteş şi Florian Frăsineanu. Reamintim că fostul ministru Ramona Mănescu declara anul trecut, în exclusivitate pentru „Replica”, faptul că urma să schimbe întregile structuri de conducere, atât ale Administraţiei Porturilor Maritime, cât şi ale Administraţiei Canalelor Navigabile, dar nu a mai apucat, întrucât USL s-a rupt, iar ea a pierdut mandatul de ministru. În condiţiile în care actualul ministru, Ioan Rus, reia procedurile pentru numirea unor noi administratori la ACN, la un an şi jumătate de când trebuia să se întâmple acest lucru, apare întrebarea dacă nu sunt vizate şi conducerile celorlalte companii constănţene din subordinea Transporturilor şi ne referim aici, în primul rând, la Portul Constanţa. Nu trebuie omis, în acest context, nici anunţul făcut zilele trecute de Rus, potrivit căruia va trimite Corpul de control la Aeroportul Mihail Kogălniceanu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218