REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Minoră de 16 ani, răpită de la Şcoala nr. 11. Directoarea unităţii nu a anunţat Inspectoratul Şcolar

Minoră de 16 ani, răpită de la Şcoala nr. 11. Directoarea unităţii nu a anunţat Inspectoratul Şcolar

Replica API 18 noiembrie 2011 | 00:00 265

"Răpirea din Serai", pe raza Secţiei 3

"Răpirea din Serai", pe raza Secţiei 3

O minoră de 16 ani, elevă a Şcolii nr. 11 din Constanţa, a fost răpită, zilele trecute, însă directoarea instituţiei, Anefi Icbal, s-a ferit ca cineva să afle acest incident. Fata de etnie romă a fost răpită, pe 15 noiembrie, şi obligată să urce într-o maşină cu numere de Bulgaria. Din câte se pare, autoturismul era condus de prietenul fetei, cu care era rudă prin alianţă. Se pare că băiatul a ţinut-o pe minoră "sechestrată" în locuinţa sa, până ieri, când rudele fetei ar fi reuşit să dea de ea.

"În cazul persoanelor de etnie romă se practică acest obicei, de a fura fata sau de a o cumpăra", susţin surse din cadrul Poliţiei. "A fost o adevărată răpire din Serai. Tânărul are 20 de ani şi a luat-o în vederea căsătoriei, dar între timp s-a rezolvat. Acestuia i s-a întocmit dosar penal pentru lipsire de libertate, întrucât Codul penal românesc încriminează acest gen de fapte", a declarat, pentru "Replica", şeful Secţiei 3 Poliţie, Mircea Vizitiu. În schimb, directoarea şcolii, la care învaţă eleva, s-a declarat deranjată de faptul că trebuie să răspundă pentru acest gen de incidente. Contactată telefonic, aceasta a precizat că nu este nimic grav în acest caz, întrucât ar fi vorba despre obiceiurile de nuntă a unor cetăţeni din altă etnie, chiar dacă acest lucru contravine legislaţiei în vigoare.

Directoarea şcolii spune că nu e nimic grav

"Este vorba despre o fată care se îndrepta spre şcoală. Nişte colegi ai ei au venit şi ne-au anunţat că a fost luată într-o maşină, dar ştiţi cum sunt copiii, ei spun o mie de variante şi au darul de a exagera. Nu cred că a fost vorba despre o răpire, ci de obiceiurile care se practică la ei pentru căsătorie. Nu înţeleg de ce mi se pune această întrebare, întrucât fata nu s-a furat din incinta şcolii, nici măcar la 100 de metri de şcoală. Este elevă la şcoala noastră de la începutul anului şcolar, transferându-se de la Şcoala nr. 25. Nu a mai venit la şcoală şi nici nu cred că o să mai vină, dacă s-a măritat", a declarat directoarea Şcolii nr. 11, Anefi Icbal. Numai că directoarea nici măcar nu ar fi anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean, după cum susţine purtătorul de cuvânt Maria Moga, iar pentru a nu se afla ceva, se pare că femeia i-ar fi ameninţat pe elevi să nu cumva să "ciripească" ceva cuiva. De altfel, minora a fost răpită în timpul orelor de curs exact din faţa şcolii la care învăţa, susţin colegii ei.

Iată punctul de vedere al IPJ Constanţa:

"La data de 16 noiembrie a.c., ora 12.39, poliţiştii Secţiei 3 au fost sesizaţi prin S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că minora Sibel F., de 16 ani, din Constanţa, a fost luată de pe strada Călăraşi de două persoane de sex masculin în timp ce se îndrepta către şcoală. În urma verificărilor efectuate de poliţiştii Secţiei 3, în colaborare cu lucrători din cadrul Secţiei 1 Poliţie, s-a stabilit că Elcin I., de 20 de ani, din Constanţa, este prietenul minorei şi potrivit precizărilor tânărului a luat fata cu intenţia de se căsători conform tradiţiei acestora. Din discuţiile purtate cu familiile celor doi s-a stabilit că aceştia sunt de acord cu relaţia de căsătorie a celor doi, dar nu au putut preciza unde se află în prezent. Pe parcursul cercetărilor poliţiştii i-au identificat pe cei doi, iar minora a fost încredinţată familiei. În cauză s-a întocmit dosar penal efectuându-se cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal, iar cercetările continuă pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei de fapt". Vom reveni.

Daniel ALBU şi Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369