REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Minorul care a băgat SPAIMA în locuitorii din Cernavodă a fost... IERTAT!

Minorul care a băgat SPAIMA în locuitorii din Cernavodă a fost... IERTAT!

Replica API 9 ianuarie 2016 | 23:50 327

Anchete duse pe apa sâmbetei

Anchete duse pe apa sâmbetei

A condus băut, a tâlhărit, a furat din maşini şi din societăţi comerciale dar a fost… iertat. Este vorba despre Vasile Ionescu, de 17 ani, care a băgat pur şi simplu spaima în locuitorii din Cernavodă. Poliţiştii au avut parte de o muncă dificilă întrucât este cunoscut faptul că legea este blândă cu minorii, iar acum, când în sfârşit ajunsese după gratii, iată că inculpatul s-a împăcat cu persoanele vătămate. Singura speranţă a anchetatorilor se leagă de soluţia din celelalte dosare în care este cercetat.

Judecătoria Medgidia, la data de 7 ianuarie anul curent, a decis încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Vasile Ionescu, în prezent în stare de arest preventiv în Penitenciarul Tichileşti, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, tentativă la furt şi ameninţare, ca urmare a împăcării părţilor. Magistraţii au stabilit pentru acesta măsura educativă a asistării zilnice pe durată de 6 luni sub coordonarea Serviciului de Probaţiune Constanţa, fiindu-i revocată măsura arestului preventiv.

Decizia nu este definitivă. Prin urmare, după contestaţie, dacă soluţia rămâne aceeaşi, putem spune că anchetele oamenilor legii au fost în zadar: timp pierdut, resurse irosite şi nervi măcinaţi. Însă, legea spune clar că, potrivit dispoziţiilor art. 159 alin. 2 din Codul penal, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală şi stinge acţiunea civilă. Spre deosebire de retragerea plângerii prealabile care este un act unilateral de voinţă, împăcarea părţilor constituie un act bilateral, implicând în mod necesar acordul de voinţă al persoanei vătămate şi al inculpatului.

Amintim că Vasile Ionescu a ajuns în arest pe 7 iulie 2015, el fiind o mai veche “cunoştinţă” a oamenilor legii, ajungând în arest şi în 2014, când a fost prins băut la volanul unei maşini furate. Nici bine nu a scăpat de după gratii, că s-a şi apucat de furat. Astfel, în urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii din cadrul Poliţiei Cernavodă au documentat activitatea infracţională a lui Vasile Ionescu, de 17 ani, care în perioada mai-iunie 2015 ar fi comis prin efracţie 7 furturi din autoturisme, prin spargerea geamurilor laterale ale acestora, dar şi 2 furturi din societăţi comerciale, prin forţarea uşilor de acces. Valoarea totală a prejudiciului cauzat este de aproximativ 3.000 lei, recuperat în proporţie de 80%.

Fugit de acasă din 2011, implicat într-o sumedenie de infracţiuni!

Totodată, la data de 15.11.2014, ora 17.03, prin ameninţarea cu acte de violenţă, acelaşi Vasile Ionescu a deposedat de un telefon mobil un minor de 13 ani. Telefonul a fost recuperat şi restituit persoanei vătămate, prejudiciul de 500 lei fiind astfel recuperat. Pe 16 noiembrie 2014, a fost arestat. De asemenea, la data de 10.11.2014, ora 4,00, poliţiştii l-au depistat în trafic, conducând un autoturism pe strada Independenţei din Cernavodă. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că acesta, aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice , respectiv 1,13 mg/l alcool pur în aerul expirat, a sustras autoturismul, marca Dacia Logan, profitând de faptul că proprietarul l-a lăsat descuiat, cu cheia de contact pe scaunul şoferului.

Mai exact, într-o clipă de neatenţie, proprietarul maşinii a plecat în casă fără a-şi asigura autovehicului. Atât i-a trebuit minorului, care s-a şi urcat la volan şi a luat-o la sănătoasa, putând să producă în orice clipă o tragedie. Nici atunci nu a fost la prima abatere, el mai fiind cercetat şi pentru furturi în trecut. Precizăm că Vasile Ionescu a ales să fugă de acasă încă din anul 2011, atunci fiind dat dispărut de familie.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218