REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mircea Băsescu dă în judecată statul român pentru condiţiile din puşcărie

Mircea Băsescu dă în judecată statul român pentru condiţiile din puşcărie

Replica API 7 decembrie 2016 | 00:00 329

La CEDO

La CEDO

Mircea Băsescu

Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al României, cheamă în judecată statul român. Acesta a trimis o cerere, prin avocat, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, fiind nemulţumit de condiţiile din puşcărie. Acesta a depus şi o cerere de eliberare condiţionată, care i-a fost admisă de Judecătoria Medgidia, dar contestaţia procurorilor DNA a fost admisă de către Tribunalul Constanţa. Precizăm că este condamnat la 4 ani de închisoare cu executare.

Documentul trimis la CEDO a intrat în posesia Vocea.biz, şi este cu referire la faptul că starea de sănătate a lui Mircea Băsescu este una delicată şi „Reclamantul îndeplineşte de asemenea condiţiile liberării sale condiţionate, astfel cum va rezulta din înscrisurile ataşate cererii noastre adresată Onoratei Curţi. Nu în ultimul rând, arăt faptul că reclamantul este fratele fostului Preşedinte al României, Traian Băsescu şi că acesta este posibil să fie supus unei imparţialităţi din partea justiţiei din România atât raportat la mediatizarea excesivă a cazului său dar şi ca urmare a presiunilor politice exercitate în legătură cu fratele acestuia, încă angrenat în viaţa politică a României, aflată în prag de campanie electorală pentru alegeri parlamentare”, se precizează în document.

„Precizăm că durata de soluţionare a măsurii lipsirii de libertate în situaţia arestării preventive este extrem de scurtă, media de soluţionare a unei astfel de propuneri nedepăşind 3-4 zile. Similar, trebuie să i se asigure persoanei condamnate care are vocaţie la liberarea condiţionată, o procedură la fel de rapidă ca şi cea a măsurii arestării preventive, lipsirea de libertate pentru o perioadă excesivă dar şi starea de incertitudine în care se află persoana cu vocaţie la liberare fiind astfel prelungită în mod nelegal. Îi este încălcat unei astfel de persoane atât dreptul la libertate prevăzut de dispoziţiile art. 5 alin. 3 şi 4 din Convenţie dar şi dreptul la un proces just şi echitabil conferit de dispoziţiile art. 6, alin.l din Convenţie”, se mai arată în document.

Amintim că marţi, 1 noiembrie, s-a analizat contestaţia procurorilor DNA cu privire la decizia Judecătoriei Medgidia, şi anume aceea de a fi eliberat condiţionat. În timp ce procurorul a precizat că Băsescu nu a îndeplinit condiţiile de eliberare şi că ar putea repeta infracţiunea, avocatul condamnatului a spus că trebuie respectată Constituţia. Însă, magistraţii au amânat pronunţarea pentru miercuri, 2 noiembrie, atunci când contestaţia a fost admisă.

Precizăm şi faptul că, la data de 16 iunie anul curent, Curtea de Apel Constanţa a decis ca Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, să fie condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, iar Marian Căpăţână, la 3 ani cu executare, decizia fiind definitivă. Însă, potrivit art. 100, din Noul Cod Penal, privind condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii, Mircea Băsescu ar executa din pedeapsă, pentru că are peste 60 de ani, doar jumătate din durata acesteia. Adică doi ani.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614