REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Mircea Duşa şi secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, se află la Constanţa. SUA îşi va intensifica prezenţa în Marea Neagră

Mircea Duşa şi secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, se află la Constanţa. SUA îşi va intensifica prezenţa în Marea Neagră

Replica API 5 iunie 2014 | 00:00 201

România sărbătoreşte un deceniu de la aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, prilej cu care ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a dorit să îi mulţumească Secretarului Apărării al SUA, Chuck Hagel, aflat în vizită la Constanţa, în cadrul conferinţei organizată la terminalul de pasageri din portul militar, pentru sprijinul pe care acesta l-a acordat, ca senator, în 2004. Cu ocazia întrevederii dintre cei doi, au fost abordate teme precum dimensiunea militară a Parteneriatului Strategic între cele două state, cu accent asupra sprijinului SUA pentru România în actualul context din vecinătatea estică, importanţa măsurilor de reasigurare la nivel aliat, stadiul operaţionalizării proiectelor SUA din România, ca şi teme referitoare la agenda aliată în perspectiva Summit-ului NATO din Ţara Galilor. "Este importantă asistenţa forţei americane în dezvoltarea programului cu aeronave de luptă S 14 care vor intra în exploatarea forţelor aeriene române din 2017. Am discutat cu secretarul american al apărării despre faptul că e foarte important pentru noi ca Statele Unite să continue să ofere sprijinul de modernizare al armatei române. Am notat importanţa susţinerii stabilităţii, integrităţii Republicii Moldova, şi faptul că dezvoltarea relaţiilor cu Republica Moldova continuă să reprezintă prioritate a politice externe a României. De asemenea, am reintegrat poziţia ţării noastre de a deveni membru al comunităţilor euroatlantice şi am exprimat disponibilitatea noastră de a împărtăşi expertiza proprie în acest proces", a declarat Mircea Duşa.

Chuck Hagel a reafirmat parteneriatul strategic şi a precizat că este recunoscător sacrificiilor pe care românii le-au depus în această alianţă, în zonele de conflict. Pentru Hagel, eforturile militarilor români din Irak sau Afghanistan sunt o confirmare a intuiţiei pe care a avut-o vis-a-vis de România, fiind astăzi mândru de parteneriatul româno-american. "Felicit din nou România pentru aniversarea a zece ani de la aderarea la NATO. România a reuşit să demonstreze că este un partener viabil pentru SUA şi NATO. Sunt mândru de efortul meu din Senat, alături de alţi senatori. Ştiu cât de mult preşedintele Obama apreciază această prietenie cu România şi poporul român. La rândul meu, apreciez căldura, ospitalitatea românilor şi vă mulţumesc pentru asta. Am avut o întâlnire pe marginea problemelor pe care le întâmpinăm, nu doar în cadrul NATO, ci şi în alte domenii de interes comun. Ne reafirmăm parteneriatul strategic. Am vrut să vizitez România ca să exprim clar faptul că SUA apreciază contribuţia României la securitatea regiunii şi în alte zone ale lumii. Trupele române servesc cu onoare în Irak sau în Afghanistan, unde sunt staţionaţi 1.200 militari. SUA este recunoscătoare pentru felul în care România îşi respectă angajamentele. La aniversarea a zece ani de la aderare, SUA recunoaşte sacrificiile poporului, trupelor şi familiilor lor, în acest deceniu de război", a declarat Hagel.

VOM REVENI!

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102