REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Mircea Geoană, la reuniunea AP NATO: România poate ţinti spre poziţii şi mai influente în NATO

Mircea Geoană, la reuniunea AP NATO: România poate ţinti spre poziţii şi mai influente în NATO

Replica API 14 octombrie 2013 | 00:00 195

Alegerea deputatului Gabriel Vlase ca vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a NATO este un semnal clar că România poate ţinti spre poziţii şi mai influente în cadrul Alianţei, iar dacă ţara noastră "va juca inteligent", atunci poate "deveni o poartă de intrare-ieşire între cei doi plămâni ai economiei globale". 'România trebuie să profite din plin de statutul de partener şi aliat de încredere al NATO şi să îşi asume un rol mai activ în structurile sale de conducere. Alegerea lui Gabriel Vlase, de ieri, ca vicepreşedinte AP NATO din partea Grupului Socialist este un semnal clar că România poate ţinti cu realism pentru poziţii şi mai influente în cadrul NATO', a declarat Mircea Geoană, cu ocazia reuniunii anuale a AP NATO de la Dubrovnik.

Potrivit unui comunicat transmis duminică, senatorul Geoană a prezentat, în cadrul Comitetului Politic al AP NATO, în contextului Rezoluţiei bazate pe Raportul General: "Importanţa strategică crescândă a Asiei - Implicaţii pentru NATO", şi concluziile conferinţei Bucharest Forum 2013, ce a avut drept temă centrală "Noul Drum al Mătăsii".

Mircea Geoană a subliniat necesitatea ca SUA, NATO şi UE să pivoteze împreună, nu separat, către Eurasia. 'Asigurarea stabilităţii şi dezvoltării coridorul median care leagă Asia de spaţiul economic transatlantic este vitală atât pentru creşterea economică la nivel global, cât şi pentru stabilitatea internaţională. Zona Euro-asiatică şi cea a Orientului Mijlociu extins vor continua să reprezinte un vast spaţiu de potenţială colaborare economică, dar şi de rivalitate geopolitică între marile puteri actuale şi (re)emergente. SUA, China, India, Rusia, statele Asiei Centrale şi Turcia sunt extrem de active în această zonă-cheie la nivel global. Este vital pentru influenţa şi interesele europene ca UE să adopte o strategie proprie, coordonată cu NATO şi SUA, pentru un rol mai activ şi constructiv în acest nou context internaţional', a susţinut senatorul, potrivit sursei citate.

Totodată, Geoană a subliniat că 'România poate deveni o poartă de intrare-ieşire între cei doi plămâni ai economiei globale, dacă va juca inteligent şi îşi va pune geografia şi infrastructurile actuale şi viitoare la treabă'.

Deputatul PSD de Bacău Gabriel Vlase, şeful delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO, a fost ales, sâmbătă, vicepreşedinte al acestui forum, la lucrările celei de a 59-a reuniuni anuale care s-au desfăşurat la Dubrovnik, în Croaţia. Romania este reprezentată astfel în premieră în componenţa structurii de conducere a Adunării Parlamentare a NATO.

La reuniunea AP NATO - la care au mai participat Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, Hugh Bayley, preşedintele AP NATO, Ivo Josipovi, preşedintele Croaţiei, precum şi reprezentanţi din toate statele membre NATO - s-au adoptat şi două rezoluţii importante: 'Provocarea iraniană pentru securitatea din Orientul Mijlociu şi cea globală' şi 'Criza din Siria: implicaţii în şi dincolo de regiune'.

sursa: agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920