REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Mircea Geoană: Mai dureros ca Schengen ar putea fi neliberalizarea pieţei muncii pentru români

Mircea Geoană: Mai dureros ca Schengen ar putea fi neliberalizarea pieţei muncii pentru români

Replica API 8 martie 2013 | 00:00 170

Liberalizarea pieţei europene a muncii pentru cetatenii români e considerată de Mircea geoană , o problemă mult mai dureroasă pentru români, decât aderarea la Schengen.

Există astăzi o temă de politică europeană care se poate dovedi îin acest an mai dureroasă pentru România chiar decât Schengen. Impactul unei nereuşite ar fi unul cu mult mai important decât zecile de minute în plus petrecute în puncte de frontiere şi vămi de către cetăţenii români şi business-urile de transport şi distributie care au legatură cu România. Dacă acum vorbim de piederi ipotetice de zeci de milioane de euro pentru transportatori şi de sute de milioane ca urmare barierelor în schimburile comerciale, în celălalt caz ne putem aştepta la pierderi pentru milioane de români care lucrează sau îşi doresc să lucreze în cele mai importante tări ale UE.

Subiectul se numeşte liberalizarea pieţei europene a muncii pentru cetăţenii români. Mai precis, de la 1 ianuarie 2014, orice român ar trebui să fie liber să se angajeze în orice stat al UE, fără a avea nevoie de permis de muncă. Barierele birocratice şi practice care împiedica multi români să aibă un loc de muncă in tarile UE ar disparea. Deocamdata, sunt 9 tari unde avem restrictii pe piata muncii: Austria, Belgia, Franta, Olanda, Germania, Luxemburg, Malta, Spania si Marea Britanie. Asa cum se observa, sunt practic cele mai puternice tari ale UE.

Liberalizarea pieţei muncii ar echivala pentru angajatul roman cu o intrarea de facto in UE. Practic, portile Europei s-ar deschide deplin pentru toti cetatenii nostri. Nu trebuie uitat cat sufera Romania de pe urma numarului prea mic de salariati: din 9,8 milioane de romani cati pot sa munceasca, doar 4,3 milioane sunt salariati. Bineinteles, ar fi bine sa cream aceste locuri de munca in tara, dar, pana la urma, orice loc de munca de munca pentru un roman este un beneficiu pentru Romania.

Iată, deci, de ce liberalizarea pietei europene a muncii este marea batalie pe care Romania o are de purtat in 2013. Este o batalie chiar cu mult mai importanta decat accesul in spatiul Schengen.

Văzând ce se intamplă cu aderarea in spatiul Schengen, vazand imaginea franjuri pe care Romania o are in Europa, vazand cum, pe zi ce trece, tot mai multe capitale importante se ridica impotriva noastra, tare imi este teama ca, tot pe baza unor decizii politice, sa nu ajungem la amanarea deschiderii totale a pietei europene a muncii pentru lucrătorii romani.

sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218