REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Mircea Popa, despre vaccinul împotriva COVID-19: Dorinţa e ca produsul să nu fie injectabil, să fie administrat intranazal

Mircea Popa, despre vaccinul împotriva COVID-19: Dorinţa e ca produsul să nu fie injectabil, să fie administrat intranazal

Replica API 29 mai 2020 | 00:00 935

Prof. univ. Mircea Ioan Popa, cercetător la Institutul Cantacuzino, a declarat joi că se doreşte ca vaccinul împotriva COVID-19, care urmează să fie dezvoltat în urma acordului de colaborare dintre Centrul OncoGen şi Institutul Cantacuzino, să poată fi administrat pe cale intranazală.

"Trebuie să menţionăm că cei care conduc acest proiect sunt colegii timişoreni. Practic, în acest proiect noi venim în ajutorul - sau, împreună cu dânşii - şi vom putea, făcând testări pe animale de laborator, să verificăm faptul că produsul pe care dânşii îl pun la dispoziţie duce la răspuns imun în studiile pe care le vom face noi. (...) Aşa cum domnul profesor Păunescu a afirmat, dorinţa este ca produsul să nu fie un produs injectabil, ci un produs administrat pe cale intranazală - asta însemnând ceva mai uşor de tolerat, inclusiv de către populaţia care nu este foarte de acord cu vaccinurile. Sperăm că produsul nostru va fi unul de foarte bună calitate", a arătat Mircea Ioan Popa, într-o declaraţie acordată presei.

Totodată, el a menţionat că imediat după încheierea contractului va începe derularea proiectului, pentru care este alocată o perioadă de 18 luni.

"Produsul realizat de colegii timişoreni este aproape gata pentru a putea fi pus la dispoziţie pentru începerea acestui proiect, dar trebuie să ştim - este vorba de un proiect de cercetare - întotdeauna o cercetare ştii că o începi şi încerci să o duci la bun sfârşit, dar pot să apară şi lucruri pe care nu le poţi gândi de la început. Practic, Ministerul Educaţiei a scos la concurs o serie de teme de cercetare, noi am concurat şi am reuşit să obţinem această finanţare. Ca atare, urmează semnarea contractului - când colegii timişoreni vor veni la Bucureşti pentru acest scop - apoi imediat, foarte rapid, va începe derularea proiectului", a precizat Mircea Ioan Popa, scrie Agerpres.

El a spus că şi Ministerul Educaţiei a solicitat ca proiectul să se deruleze cu o viteză foarte mare.

"Ca atare, avem la dispoziţie maximum 18 luni şi speranţa noastră este ca într-un număr de luni să putem să anunţăm că avem ceva nou de spus faţă de momentul de astăzi", a menţionat prof. univ. Mircea Ioan Popa.

El a adăugat că, în cazul în care testele pe animale vor demonstra că produsul este imunogen, vor urma şi studii clinice. Totodată, a arătat că suma de 3,5 milioane lei este destinată doar proiectului de cercetare.

"Nu vom discuta de banii utilizaţi de alte ţări, dar, desigur, suma de bani necesară pentru a duce la capăt un produs, pe toate căile şi până la finalul finalurilor, este mai mare decât doar 3,5 milioane, însă Ministerul Educaţiei, când a scos la concurs aceste proiecte, nu a ţintit tot ceea ce ar trebui să fie ţintit. Este un proiect de cercetare. Ca atare, vor fi necesare fonduri suplimentare şi, dacă produsul este bun, cu siguranţă aceste fonduri vor fi utilizate. (...) Profesorul Virgil Păunescu, dacă ar fi dorit să facă o colaborare, poate cu altă ţară sau altă instituţie internaţională, probabil că ar fi reuşit, Dar dânsul, gândindu-se la faptul că este român şi suntem români, gândindu-se că Institutul Cantacuzino are poziţia şi importanţa pe care le are, a ales ca acest proiect să se desfăşoare împreună cu noi", a declarat Mircea Popa.

Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului - OncoGen, care funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă "Pius Brînzeu" din Timişoara, a anunţat miercuri că, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", a câştigat competiţia organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-nCov-2. Centrul OncoGen menţiona că a semnat un acord de colaborare cu Institutul Cantacuzino.

"Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producţia de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen. Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanţial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producţiei de vaccinuri. Cu această ocazie vă anunţăm că Centrul OncoGen, în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară 'Cantacuzino', a câştigat competiţia organizată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-nCov-2. Suma se ridica la 3,5 milioane lei şi ne permite continuarea cercetărilor pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen şi recunoscut atât de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cât şi de Guvernul Britanic", se arată într-o postare pe Facebook a OncoGen.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920