REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mişcarea opozantului rus Navalnîi, vizată de percheziţii în mai multe oraşe pe întreg teritoriul Rusiei

Mişcarea opozantului rus Navalnîi, vizată de percheziţii în mai multe oraşe pe întreg teritoriul Rusiei

Replica API 16 octombrie 2019 | 00:00 317

Aleksei Navalnîi

Organizaţia anticorupţie a lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Vladimir Putin, a fost vizată marţi de un nou val de percheziţii, care au dat o nouă lovitură acestei mişcări aflate mai mult ca oricând în colimatorul autorităţilor ruse, informează AFP.

Comitetul de anchetă rus a anunţat într-un comunicat că operaţiunile au vizat atât domiciliile angajaţilor, cât şi birourile organizaţiei, în 30 de regiuni ale Rusiei. "Conturi bancare ale Fondului de Luptă împotriva Corupţiei (FBK) au fost îngheţate", a adăugat comitetul.

Navalnîi a denunţat pe Twitter acest "al treilea val" de percheziţii în numai câteva săptămâni. De asemenea, el a difuzat imagini de supraveghere video, fără a le preciza originea, pe care pot fi văzuţi poliţişti cu măşti şi căşti în birourile FBK.

Directorul FBK, Ivan Jdanov, a relatat pe Twitter că la Moscova, în jurul orelor 10:00 (07:00 GMT), agenţi "au spart uşa" de la sediul organizaţiei. El a adăugat că aceste percheziţii au avut loc peste tot în Federaţie Rusă, din Rusia europeană şi până în Extremul Orient rus, trecând prin Siberia. Printre oraşele vizate s-au numărat Moscova, Vladivostok, Ekaterinburg, Samara, Celiabinsk şi Iaroslavl.

Deja în septembrie, mai mult de 200 de percheziţii au avut loc în paralel în 41 de oraşe, vizând Fondul, angajaţii săi şi voluntari.

"Ei nu ne vor face să ne fie frică", a reacţionat Liubov Sobol, personalitate marcantă a mişcării lui Navalnîi la Moscova şi care s-a aflat în centrul unei mişcări de contestare ce a zguduit capitala rusă vara aceasta, odată cu apropierea alegerilor municipale.

Ignorat de mass-media de stat, Aleksei Navalnîi, căruia preşedintele rus nu-i rosteşte niciodată numele, este un avocat de 43 de ani care şi-a construit popularitatea pe reţelele sociale, unde postările sale anticorupţie sunt intens distribuite. Înregistrarea video în care îl acuză pe premierul Dmitri Medvedev că s-ar afla la conducerea unui imperiu imobiliar a avut 32 de milioane de vizualizări pe YouTube.

Fondul de Luptă împotriva Corupţiei, la originea mai multor anchete ce denunţă ilegalităţi şi stilul de viaţă al elitelor ruse, este vizat de mai multe săptămâni de o anchetă pentru "spălare de bani".

Cu numai o săptămână în urmă, autorităţile au sporit şi mai mult presiunea, clasând FBK drept "agent al străinătăţii", calificare introdusă de o lege în 2012 şi care serveşte la desemnarea unei organizaţii ce beneficiază de finanţare din partea unei alte ţări şi care are o "activitate politică".

Acest concept vag a permis vizarea a numeroase grupuri critice la adresa puterii ruse, "agenţii străinătăţii" fiind supuşi unor importante constrângeri administrative şi financiare şi făcând obiectul unei supravegheri sporite.

Acest termen este unul controversat pentru că aminteşte de o expresie din epoca stalinistă menită să justifice în mod oficial epurările, fiind de asemenea folosit în anii 1970-1980 pentru a-i califica pe disidenţi.

Pentru susţinătorii lui Navalnîi, aceste urmăriri sunt politice, autorităţile ruse declanşând ancheta lor pentru "spălare de bani" împotriva FBK într-un moment de vârf al mişcării de contestare care a avut loc vara la Moscova, când manifestaţii ale opoziţiei erau din ce în ce mai multe înainte de municipale. Cu atât mai mult cu cât el se afla în primele rânduri ale organizatorilor acestor manifestaţii, dintre care unele au fost reprimate în mod violent.

Aceasta a fost cea mai importantă mişcare de protest de după reinstalarea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012. Mai mulţi manifestanţi au primit pedepse grele cu închisoarea pentru "violenţe" împotriva poliţiei.

Aleksei Navalnîi a stat 30 de zile la închisoare pentru organizarea de manifestaţii, în timp ce toţi candidaţii săi au fost excluşi din scrutin. El însuşi nu a putut candida în alegerile prezidenţiale din 2018.

În final, alegerile din 8 septembrie pentru Parlamentul Moscovei s-au soldat cu o lovitură pentru candidaţii puterii, care au pierdut aproape o treime din locuri.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367