REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.3° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

"Misterul" yachtului eşuat în Port: ANR refuză să pună la dispoziţie înregistrările, Căpitănia nu comentează

"Misterul" yachtului eşuat în Port: ANR refuză să pună la dispoziţie înregistrările, Căpitănia nu comentează

Replica API 29 iunie 2013 | 00:00 113

Mezei, iritat de întrebările presei

Mezei, iritat de întrebările presei

"Există o anchetă în desfăşurare", aceasta este cheia de scăpare folosită de autorităţile statului în faţa oricărei întrebări incomode. Acest răspuns a fost folosit din nou, pentru a "n"-a oară, atunci când cotidianul "Replica" a dorit să afle răspunsuri concrete în cazul yachtului eşuat în Portul Constanţa. Amintim, în acest context, că în data de 13 iunie un yacht a eşuat în zona Cazinoului Constanţa. Ambarcaţiunea, pilotată de un turist german, se îndrepta din Portul Constanţa către Portul turistic Tomis. A eşuat însă, situaţia transformându-se într-un scandal în toată regula: primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat că, din informaţiile sale, reprezentanţii Căpităniei şi cei ai Gărzii de Coastă l-ar fi alungat pe german, noaptea, pe furtună, din Portul Constanţa. De cealaltă parte, reprezentanţii Căpităniei au spus că neamţul nu a dorit să rămână în Portul Constanţa, că s-a rătăcit şi că vrea să ajungă în Portul turistic, i-a fost indicat drumul, însă respectivul s-ar fi izbit cu yachtul de pietre fiindcă nu a avut vizibilitate bună sau poate pentru că a adormit.

Revenind la discuţia de vineri, 28 iunie a.c., facem precizarea că Alexandru Mezei, şeful Căpităniei Constanţa, nu a ezitat să ridice tonul şi chiar să ţipe atunci când a fost întrebat dacă yacht-ul a primit interzis în Portul Constanţa şi de ce înregistrările nu sunt făcute publice, aşa cum legea o arată. În schimbul unor răspunsuri demne de instituţia pe care o administrează, Alexandru Mezei a preferat să paseze problema în curtea Autorităţii Navale Române (ANR), iar în legătură cu înregistrările a afirmat că "dacă ANR vrea să le facă publice, nu are decât". Acest răspuns este cel puţin incredibil, în condiţiile în care legea obligă ANR să facă publice înregistrările şi nu îi oferă posibilitatea unei alegeri. "Înregistrările nu sunt ale mele, sunt ale Autorităţii Navale Române, mai departe nu am ce să comentez. Dacă ANR vrea să le facă publice (n.r. - înregistrările), nu are decât, eu nu am nici o treabă, dacă nu sunt ale mele, nu cunosc, pentru că nu sunt înregistrările Căpităniei Portului Constanţa. Totul se înregistrează la Serviciul de Dirijare Trafic, care se află în subordinea directă a Autorităţii Navale Române. Ce vreţi eu să comentez? Există o anchetă care se derulează pe această temă", a spus Alexandru Mezei, şeful Căpităniei Constanţa. De ce se pune atât accent pe înregistrări? Pentru că doar Căpitănia şi ANR au competenţe de a comunica şi direcţiona nava, de a permite sau nu accesul în port, aspect pe care înregistrările secrete îl pot revela. Reprezentanţii ANR au refuzat să acorde înregistrările şi au motivat că refuzul este în baza art. 12 litera 3 a Legii privind accesul la informaţiile publice (lucru pe care îl considerăm eronat interpretat! -n.r.). Mai precis, legea exceptează de la accesul publicului doar posibilitatea ca înregistrările să afecteze viaţa cuiva, ori să pericliteze rezultatul anchetei, ceea ce este imposibil având în vedere situaţia de faţă. Luând în considerare toate aceste lucruri, există suspiciunea că informaţiile din înregistrările compartimentului VTS - Port control să afecteze posturile celor din ANR şi Căpitănie.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218