REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mistreţii din judeţul Constanţa nu se regăsesc pe lista miliardarilor lui Ţiriac

Mistreţii din judeţul Constanţa nu se regăsesc pe lista miliardarilor lui Ţiriac

Replica API 21 ianuarie 2013 | 00:00 253

Deşi există fonduri de vânătoare cu potenţial la Negureni şi Dobromir,

Deşi există fonduri de vânătoare cu potenţial la Negureni şi Dobromir,

Nu doar la Balc se vânează mistreţi, ci şi în judeţul Constanţa. Diferenţa dintre cele două locaţii ar fi că: mistreţii din judeţul nostru nu se regăsesc pe lista primarilor din Monte Carlo, prieteni miliardari ai magnatului Ion Ţiriac, organizatorul partidelor de vânătoare de la Balc, ci sunt vânaţi de către angajaţi ai Direcţiei Silvice din Constanţa. Deşi partidele de vânătoare înseamnă profit de milioane de euro pentru România, Constanţa încă nu se poate lăuda cu încasări record din acestor sector, chiar dacă potenţial există.

Chiar şi aşa, cei dornici să pândească sălbăticiunile din Dobrogea, respectiv mistreţi, şacali, vulpi, iepuri, fazani, mufloni, căpriori, se pot întâlni la partidele de vânătoare organizate şi desfăşurate pe fondurile cinegetice de la Negureni şi Dobromir, gestionate de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva. Vânătorii plătesc bani frumoşi ca să aibă ce le povesti apropiaţilor despre animalele împuşcate. Preţurile trofeelor de mistreţi ajung până la câteva mii de euro/bucata. Taxă de împuşcare, la Constanţa, pentru un mistreţ porneşte de la 50 de euro, pentru cei care participă la vânătoare, vor să împuşte şi nu văd vânatul pentru care au optat şi creşte la 100 de euro pentru cei care au văzut mistreţul şi a tras asupra lui. Referitor la carnea de mistreţ, se ajunge la 50 lei kilogramul, fiind valorificată în carcasă, iar trofeul se evaluează în funcţie de dimensiunile acestuia. "Deţinem doar două fonduri de vânătoare în administrare. Avem o creştere intensivă a vânatului la Negureni, creştem în ţarc circa 55 de mufloni. Zilele trecute s-au extras trei vulpi pentru vânătoare şi pentru testarea rabiei la Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor. În cazul lor aşteptăm analizele. La ultima vânătoare au fost extraşi opt şacalii şi doi mistreţi. Mistreţii au fost vânaţi de personalul nostru silvic şi conform regulamentului, în acest caz, trofeele se păstrează la Ocolul Silvic, nu se valorifică", a declarat, pentu "Replica", Bogdan Ion, directorul Direcţiei Silvice din Constanţa. Tot acesta a ţinut să precizeze că în perioada 2012-2013 Direcţia Silvică nu s-a confruntat cu nici un caz de braconaj. Reamintim faptul că în 2011 Direcţia Silvică a valorificat un trofeu de vânătoare de mistreţ cu peste 1.500 de euro, iar un trofeu de muflon cu 1.600 de euro. Sezonul de vânătoare în cazul mistreţilor se încheie în luna februarie. De altfel, rapoartele din teren efectuate de silvicultorii constănţeni arată că ambele fonduri de vânătoare sunt pe profit, dar sumele ar putea fi rotunjite în mod considerabil dacă la partidele de vânătoare şi-ar face simţită prezenţa oamenilor de afaceri.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614