REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mistretii fac febra aftoasa la granita cu Romania

Mistretii fac febra aftoasa la granita cu Romania

Replica API 8 ianuarie 2011 | 00:00 217

Autoritatile din Romania, in alerta

Autoritatile din Romania, in alerta

După ce trei mistreţi au fost descoperiţi în Bulgaria ca purtători al virusului febrei aftoase, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a intrat în alertă.

"Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş-Cheţan, a convocat Grupul naţional de experţi pentru febra aftoasă, pentru a elabora planul strategic de supraveghere şi protecţie în judeţele din partea de Sud şi Sud-Est a ţării. Principalele zone de risc pentru introducerea virusului pe teritoriul României le reprezintă în acest moment judeţele Constanţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Olt şi Dolj", a declarat, pentru cotidianul "Replica", directorul coordonator al DSV din Constanţa, Romeu Lazăr. Oficialul DSV a mai precizat că împreună cu prefectul judeţului, Claudiu Iorga Palaz, va informa autorităţile locale din judeţe despre existenţa riscului de contaminare a animalelor cu febra aftoasă. "Această boală este foarte contagioasă, iar implicaţiile economice sunt dezastruoase, se pot închide zone întregi. Speciile susceptibile sunt toate animalele biongulate - bovine, bubaline, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice. Răspândirea virusului face din acest virus cea mai periculoasă boală a animalelor, în principal din cauza impactului economic major datorat pierderilor cauzate de moartea animalelor, reducerea producţiilor animaliere şi a blocării comerţului cu animale şi produse şi subproduse de origine animală. Din fericire, acest virus nu se transmite la oameni", a mai spus Romeu Lazăr. Ultimul focar de febră aftoasă în România a fost stins în 1974. De atunci România este liberă de febră aftoasă, iar acest statut este menţinut şi reconfirmat anual de către Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367