REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Mişu Caratană, unul dintre ‘stăpânii de sclavi’ de la Kogălniceanu, nu mai suportă detenţia!

Mişu Caratană, unul dintre ‘stăpânii de sclavi’ de la Kogălniceanu, nu mai suportă detenţia!

Replica API 1 mai 2018 | 00:00 1658

Vrea în libertate

Vrea în libertate

Unul dintre celebrii frați Caratană, din localitatea Mihail Kogălniceanu, condamnat în dosarul ciobanilor ținuți în sclavie, vrea în libertate. Este vorba despre Mișu Caratană, condamnat alături de fratele său, Mihăiță Caratană, dar și de alte persoane din anturajul lor, rude și prieteni. Spre deosebire de fratele său, care a fost condamnat la 9 ani de închisoare, Mișu Caratană a primit o pedeapsă mult mai mică, de 3 ani, din care a executat jumătate. Numai că fermierul dorește să scape mai devreme, motiv pentru care, în luna martie a acestui an, a formulat cerere de liberare condiționată, la Judecătoria Medgidia. Partea proastă e că instanța de fond a respins cererea ca neîntemeiată:

Solutia pe scurt: „Respinge ca neîntemeiată cererea de liberare condiţionată formulată de condamnatul CARATANA MIŞU,deţinut în Penitenciarul Poarta Albă, jud. Constanţa. Stabileşte termen de reînnoire a cererii la împlinirea fracţiei obligatorii prevăzute de lege. (...) Obligă condamnatul la plata către stat a sumei de 300 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.03.2018”, se arată în încheierea de ședință.

În continuare, Caratană a formulat contestație la Tribunalul Constanța, având termen luni, 30 aprilie. Dacă și Tribunalul se va pronunța în defavoarea acestuia, atunci Caratană nu va avea de ales decât să aștepte până la o dată viitoare când va putea formula o nouă cerere.

De precizat că sentința definitivă care i-a trimis după gratii pe cei doi frați, împreună cu apropiații acestora, s-a dat în luna noiembrie 2016, la Curtea de Apel Constanța, iar pedepsele sunt cuprinse între 3 ani și 9 ani de închisoare, astfel: Mihăiţă Caratană – 9 ani de închisoare, Mişu Caratană – 3 ani, Liviu Ghiorţu – 6 ani şi 6 luni, Enache Cristian Şapte – 8 ani, Ion Vişan – 8 ani şi 6 luni și Dumitru Mitrenga – 8 ani de închisoare.

Scurt istoric

Potrivit datelor din dosarul penal, în urmă cu 9 ani, cei doi frați, împreună cu persoanele enumerate, au sechestrat mai mulți ciobani pe care i-au exploatat după bunul plac, i-au bătut și și-au bătut joc de ei. Astfel, într-o dimineaţă din toamna anului 2009, poliţiştii din Kogălniceanu, însoţiţi de luptătorii Trupelor Speciale, au demarat o acţiune coordonată de Parchetul Tribunalului Constanţa, concretizată în mai multe descinderi la fermele fraţilor Caratană, dar şi la celelalte persoane implicate, cum ar fi Liviu Ghiorţu. Aici oamenii legii au găsit 14 persoane, printre care şi un copil de 15 ani, care trăiau în condiţii inumane, cu mâncare puţină, cu salarii neplătite de mai bine de jumătate de an şi cu interdicţia de a pleca prea departe. Unii nu aveau voie nici să îşi vadă rudele, deşi acestea se aflau în zonă.

După ce au fost eliberaţi, cei 14 şi-au petrecut 2 zile în sediul Poliţiei, unde au fost hrăniţi din banii poliţiştilor, iar unii dintre ei prezentau urme evidente de violenţă. Cu puţin timp înaintea descoperirii acestora, oamenii legii din Kogălniceanu au avut mai multe conflicte cu cei doi fraţi, care au agresat 2 poliţişti chiar în sediul Poliţiei. Unul dintre ei este comisarul-șef Laurențiu Carp, fostul șef al Poliției Mihail Kogălniceanu, actual comandant al Secției 3 a Poliției Municipiului Constanța. Acesta s-a constituit parte civilă.

Deși istoricul acestui proces penal este presărat cu fel de fel de declarații contradictorii și răsturnări de situație, judecătorii au reușit să pună cap la cap toate aspectele pentru a trage concluziile corecte. Acuzațiile aduse clanului Caratană sunt: lipsire de libertate, violare de domiciliu, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, respectiv loviri sau alte violenţe.

Pe proprietatea acestora s-a mai găsit, la vremea respectivă, și o fabrică ilegală de țigări, însă aceasta este o cauză separată. În ceea ce-i privește pe alți membri din același grup, au fost prinși și condamnați la închisoare pentru fraude electorale, la alegerile locale din 2012, iar Mihăiță Caratană este inculpat și într-un alt dosar, împreună cu fiica acestuia, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în legătură cu concesionarea unui teren pentru care a primit subvenții APIA.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pufta la, puscarie ancuta la chindie, enache si caraiola contracte la primarie!
5
0
Bai astia de la Replica cand scrieti un articol ar fi bine sa si stiti despre ce scrieti!!!!!!! Cel de care vb voi aici nu a fost comndamnat pt fapta cu ciobanii drept pt care a primit doar trei ani. Mai documenti-va si dupa aceia vb . Sa va fie rusine!!!
2
0
.......o suge in parcarea de la curba la greu in masina unui mucan ! Ha Ha Ha ..... Ce au ajuns machidoancele tinere ... perverse rau de tot si rele de musca ! Cipanii alearga sa faca bani si ele sug in parcari ...
4
0
Machidoni handicapati din cauza astora l-au prins si pe ala cu fabrica de tigari.
4
0
Cine a desfiintat pedeapsa cu moartea a fost ticalos,nicidecum intelegator al oamenilor. Sunt cazuri de aratari cu aspect umanoid care niciodata nu vor putea fi integrate in societatea umana,aratarile fiind periculoase pentru toate speciile vii. Aspectul umanoid nu trebuie sa ne determine pe restul sa suportam prezenta lor. Pe de o parte tinem in custi animale nevinovate cica la gradini zoologice si lasam in libertate criminali iremediabil.
13
1
Executati imediat fara judecata in piata din Kogalniceanu! Ne au infestat golanii si criminalii !
11
1
primaria kogalniceanu a ajuns agentie de caritate primarita si-a angajat coafeza ca secretara, pe viorica cumnata cumnatului si mai nou si pe fisu lu coconcea care este finul vicelui pandrea. KOGALNICENILOR uite asa sute de milioane din banii vostri se duc pe salarii pentru apropiatii primaritei. INTREBARE: ce competente o recomanda pe Fotu Viorica ptr functia de la mentenanta?
21
0
Legat in lanturi pina ii iese sclavia din cap.
11
0
Scursurile societatii, niste scarbe ordinare, niste analfabeti! Sa putrezeasca in puscarie aceste gunoaie ale societatii noastre moderne, da. Cine se cred ASTIA ?! Sunt niste excroci, hoti si mincinosi. Urata natie, spurcata chiar!
15
0
pisamas pe mata de machidon spurcat
22
2
Dac-as avea o fatza ca a lui, nici eu n-as suporta-o.
14
2

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218