Mit sau realitate? Ne scăldăm în dejecții pe litoralul românesc?!
Mit sau realitate? Ne scăldăm în dejecții pe litoralul românesc?!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestNu există sezon estival fără să ne confruntăm cu probleme de tip E.coli în Marea Neagră. De altfel, în iulie, la Vadu populația și turiștii au fost alertați să nu intre în mare, după ce s-a constatat risc de infecție cu această bacterie, experţii în sănătate luând în calcul, la acel moment, inclusiv unele deversări clandestine de dejecţii în Marea Neagră. Legenda conductelor care duc urina și fecalele de la hoteluri, sau de la blocurile care se construiesc fără măsură, în mare circulă...nu de ieri, de azi, ci de multă vreme, dar nimeni nu a ”spart” acest mit. Este o problemă veche, ignorata an de an. Aceste situații readuc în atenție modul în care se construiește în Constanța și modul în care sunt autorizate și verificate aceste investiții. De altfel, anul trecut influencerul Lucian Mîndruță lansa o isterie colectivă, afirmând că în apa mării ne scăldăm de foarte mult timp în dejecții.
În anii trecuți, au fost semnalate situații din Mamaia, de exemplu, potrivit cărora un constructor deversa, printr-o conductă, ape uzate direct în mare. Conducta era îngropată în nisip până la marginea plajei şi făcea legătura cu un bazin în care era montată o pompă, iar de aici continua cu altă conductă prin care erau evacuate ape de epuisment din fundaţia unui bloc aflat în construcţie. Culmea, ”minunea” s-a produs cu bună știință a celor de la ABADL, beneficiarul lucrărilor de construire având acceptul companiei pentru deversarea apelor de epuisment în mare.
Și în Faleză Nord au fost situații similarii. În urmă cu câțiva ani, Garda de Mediu a fost solicitată să facă verificări, după ce mirosul greu deranja turiștii și constănțenii. Ei dădeau vina pe RAJA, care a eliminat rapid suspiciunile aduse, explicând faptul că nu deţine în zonă nici o instalaţie de evacuare a apelor uzate, ci doar o conductă pentru ape pluviale cu diametrul de 600 de mm. Ulterior, s-a constatat că sursa poluării ar fi fost două blocuri din Faleză Nord, a căror canalizare ar fi fost racordată ilegal la conducta de colectare a apelor pluviale ce ajunge în mare.
În 2019, locuitorii din Năvodari semnalau în spațiul public faptul că mai multe conducte plecau din zona blocurilor noi, din Mamaia Nord și ajungeau direct în Marea Neagră. Conductele erau folosite pentru a deversa în mare dejecțiile de la blocurile de pe faleză.
O altă cauză a prezenței bacteriei E.coli în sursă biologică a apei ar fi lipsa toaletelor, ceea ce face ca un comportament igienic față de calitatea apei să nu poată fi menținut. Lipsa WC-urilor pe plajele din Constanța continuă să fie o problemă majoră cu care se confruntă turiștii și locuitorii. Cei mai mulți sunt nevoiți să meargă la toaletele private, dacă sunt, sau mai grav, preferă să-și satisfacă nevoile fiziologice în mare.
Pentru turiștii ajunși în stațiune, există 3 variante: fie fug până la cazare, pentru a folosi un grup sanitar decent, fie plătesc 2-3 lei autoservirilor de pe marginea falezei, care pun la dispoziție doar un vas de toaletă, în multe cazuri lipsind chiuveta și săpunul, fie, recurg la gesturi urâte, făcându-și nevoile în mare.
Aceeași situație este și pe plaja Modern, toaletele publice lipsind cu desăvârșire, și, de asemenea, lipsesc și autoservirile, deci rămân doar 2 variante pentru ca turiștii să-și satisfacă nevoile fiziologice.
în lipsa WC-urile, nevoile fiziologice se fac în mare
UAT-urile sunt obligate să aducă la zona limitrofă a plajei utilitățile necesare
UAT-urile sunt obligate să aducă la zona limitrofă a plajei, între zona de promenadă și plajă, toate utilitățile necesare, însemnând apă, canalizare și curent electric. În stațiunea Mamaia exista aceste utilități în zonele limitrofe, iar potrivit legii, operatorii de plajă sunt obligați să asigure aceste toatele publice. De ce nu o fac?!
De altfel, influencerul Lucian Mîndruță lansa, anul trecut, o isterie colectivă, afirmând că în apa mării ne scăldăm de foarte mult timp în dejecții. Declarația lui Mîndruță venea la scurt timp după ce autoritățile anunțat prezența E.coli în mare. „Apropos de bacteriile fecale găsite în apa de la Eforie Nord. Și comentariile că oamenii și-ar face nevoile în apă. Mi-e greu să cred că cineva poate face așa ceva. Și oricum cred că o altă întrebare trebuie pusă: E cineva curios să afle unde se duc conductele cu apa de la toaletă din stațiuni? Că doar nu se întorc în Dobrogea, nu? Cu atâta mare la îndemână… Și cât de mult e apa asta… sa zicem … procesată? N-am găsit nicăieri o informație legată de asta. Cred că e mai secretă decât dispunerea bazelor militare…! Eu știu de o singură conductă de genul ăsta. Unde iese în mare, care e direcția curentului și care e cea mai apropiată plajă. Dar nu vreau să stric concediul nimănui!”, spunea, anul trecut, Mîndruță.
Unde-și fac nevoile fiziologice cei care vin cu cortul sau rulota pe litoral?
Așa cum precizam și mai sus, în luna iulie, s-a constatat prezența bacteriei E.coli și pe plaja Corbu. Plajele de aici, inclusiv cea din Vadu, fac parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării și au stătut de Sit Natura 2000. Sunt mulți turiști care vin să campeze în aceste zone, iar lipsa toaletelor publice ne face să ne întrebăm oare unde-și satisfac nevoile acești turiști? Au WC-uri în rulote?
Fostul prefect Silviu Coșa: DSP monitorizează apa de îmbăiere
Fostul prefect Silviu Coșa ne declara, într-un interviu acordat ziarului Replica în luna august, că DSP monitorizează în permanență apa de îmbăiere. Buletinele de analiză pentru probele recoltate sunt conforme procedurilor europene și, teoretic, rezultatele sunt declarate satisfăcătoare, deși realitatea pare alta.
”Anul trecut n-a existat niciun risc, probele aveau caracter temporar, anul acesta a fost problema E.coli, după trei zile, valorile erau în limitele normale”, spunea Coșa.
Sunt 4 stații de epurare pe litoral
Revenind la deversările necontrolate în mare, reprezentanții RAJA spun că toate sistemele centralizate de preluare a apelor uzate operate de compania de apă deversează apele menajere colectate în stații de epurare moderne.
stație de epurare de la Eforie
În ultimii ani, au fost investiți bani mulți în reabilitarea și extinderea sistemelor de canalizare și tratare a apelor uzate.”Noi nu avem deversări în mare cu apă neepurată! Avem în total 23 de stații de epurare, din care 4 pe litoral: Constanța Nord ( n.red. ce deservește stațiunea Mamaia) Constanța Sud, Eforie și Mangalia”, ne-au declarat reprezentanții RAJA. Se fac verificări periodice la fiecare stație de epurare. Conductele de refulare se află la distanță de 2 - 4 km în largul Mării Negre, departe de zonele de îmbăiere.
Organizațiile nonguvernamentale încearcă să limiteze efectele poluării litoralului prin diverse programe de conștientizare a agenților economici, a instituțiilor de stat și a turiștilor. Însă, sunt degeaba... Problema ar putea fi rezolvată doar de autorități, dacă s-ar implica mai mult!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News