REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Miting al clienţilor bancari cu credite în franci elveţieni. Dobre: „Aştept raportul comisiei juridice”

Miting al clienţilor bancari cu credite în franci elveţieni. Dobre: „Aştept raportul comisiei juridice”

Replica API 6 iunie 2015 | 07:56 194

O luăm de la capăt

O luăm de la capăt

Un miting al clienţilor bancari cu credite în franci elveţieni (CHF) se va desfăşura duminică, 14 iunie a.c., între orele 15:30 şi 18:30, la Piaţa Victoriei din Bucureşti, anunţă liderii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF.

Liderul grupului, Cătălin Voivozeanu, susţine că scopul întrunirii este „manifestarea protestului în legătură cu creşterea cursului de schimb al francului elveţian, atitudinea pasivă manifestată de clasa politică, bănci, instituţii publice cu atribuţii în domeniul financiar-bancar şi asigurarea drepturilor cetăţeanului şi a societăţii civile în general”.

În luna aprilie, câteva sute de oameni cu credite în valută s-au adunat în faţa Palatului Parlamentului, pentru un miting de protest în care au cerut demisia guvernatorului BNR Mugur Isărescu şi a premierului Victor Ponta pentru indiferenţa cu care aceştia tratează problema debitorilor cu credite în CHF.

În Parlament există un proiect de lege privind convertirea la cursul istoric, al cărui iniţiator este deputatul constănţean Mircea Dobre (PSD). Potrivit acestuia, adoptarea legii ar putea fi pe modelul insolvenţei persoanelor fizice, adică o chestiune de lungă durată.

„Este la comisia juridică, s-ar putea să ajungă iar la noi la comisia de buget, pentru că sunt tot felul de discuţii cu cei de la ARB... Un proiect de lege de genul acesta trebuie luat în discuţie cu toate părţile implicate, nu numai Parlamentul trebuie să decidă. Aplicăm aceeaşi chestiune şi la Codul Fiscal, am deschis uşa tuturor să participe, exact acelaşi lucru trebuie să se întâmple şi la acest proiect de lege. După cum aţi observat, a durat şi până am aprobat legea insolvenţei persoanelor fizice, unde şi acolo sunt co-iniţiator. (...) Orice proiect trebuie să iasă cu un raport din comisie. Eu îmi susţin proiectul până la capăt, indiferent care va fi raportul. Ceea ce mă doare cel mai tare este faptul că acest raport nu a ieşit înainte să se întâmple ce s-a întâmplat cu francul elveţian. Atunci, mulţi cetăţeni ar fi fost salvaţi. Este o decizie în instanţă, la judecătorie, la Gorj parcă, care a dat câştig de cauză celor care au luat creditul, să li se facă convertirea la cursul din momentul în care s-a semnat contractul, ceea ce, personal, mă încântă”, a spus Dobre, pentru „Replica”.

Proiectul legislativ privind completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori a fost adoptat de Senat la 18 iunie 2014, apoi a fost trimis pentru raport la comisia pentru buget finanţe şi pentru aviz la comisiile pentru politică economică, reformă şi privatizare; pentru industrii şi servicii şi juridică, de disciplină şi imunităţi. Punctul de vedere al Guvernului, sosit la 22 septembrie 2014 a fost unul favorabil.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614