REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mitrea îi face plajă privată lui Briceag şi lui Stolojan, pe banii lui Borbely

Mitrea îi face plajă privată lui Briceag şi lui Stolojan, pe banii lui Borbely

Replica API 1 decembrie 2011 | 00:00 95

Cică de la Olimp începe eroziunea costieră

Cică de la Olimp începe eroziunea costieră

"Japonezii au spus, în urma unui studiu din 2005, că dacă nu intervenim în 22 de ani nu vom mai avea zonă costieră". Sunt vorbele ministrului Mediului, Laszlo Borbely, făcând referire la faimosul litoral al Mării Negre. Date fiind aceste potenţiale consecinţe dezastruoase, mai marii responsabili cu "planul de bătaie" de pe la Administraţia Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au şi început să împartă lucrările pentru reabilitarea şi consolidarea falezelor. Şi unde roade cel mai tare marea din ţărm dacă nu în zonele cu plaje care nu se află în circuitul turistic?! Astfel că, prin 2008, s-au apucat de investit în două mari şantiere: Tuzla şi Olimp. Dacă despre cel din Tuzla nu putem să spunem decât că este o zonă splendidă, dar piciorul turistului va ajunge acolo peste ani buni, când se va realiza o infrastructură de drumuri prin câmpul aflat înaintea plajei, despre cel din Olimp există deja o altă ipoteză.

Bine că se face, dar tocmai de acolo începe eroziunea?

Borbely a vizitat marţi şantierul de construcţii hidrotehnice de la Olimp, unde s-a arătat mulţumit de lucrările la cele două diguri, realizate în proporţie de 90%. "Sperăm ca în primăvara lui 2012 să fie gata şi să câştigăm 15 metri de plajă", afirma cu mândrie un şef al respectivului şantier. Lucrările din zonă au costat 65.3 milioane de ron, fonduri alocate de la bugetul ministerului şi parţial din fondul de mediu. La faţa locului situaţia uimeşte: după un lung şi anevoios drum făcut prin pădure, se ajunge pe plajă, fix în zona cunoscută drept "Cherhanaua lui Briceag". La câteva sute de metri distanţă tronează alt "monument de importanţă strategică", vila lui "Dragă Stolo" - în traducere, Theodor Stolojan. Cherhanaua în cauză este renumită că serveşte ca locaţie "de protocol" pentru evenimentele organizate "în taină" (adică şpriţ, acord de vioară etc.) prin sudul litoralului. Iar despre vila lui "Dragă Stolo" se zvoneşte că ar urma să intre în circuitul turistic, fie el tot pentru întrunirile "de taină". Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al ABADL, afirmă totuşi că plaja din zonă nu este în circuitul turistic. "Din câte ştiu eu, sectorul respectiv de plajă nu a fost concesionat nimănui, fiind vorba despre o zonă neinclusă în circuitul turistic. Nu pot spune sigur, dar nu cred că va fi introdusă în circuit foarte curând", a declarat acesta pentru "Replica" de Constanţa.

Florin ILIESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614