REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mitropolia Olteniei vrea să dezvolte un centru de sănătate şi SPA în Techirghiol

Mitropolia Olteniei vrea să dezvolte un centru de sănătate şi SPA în Techirghiol

Replica API 5 iulie 2011 | 00:00 147

Adrian Stan, primarul care aşteaptă investitori

Adrian Stan, primarul care aşteaptă investitori

Toţi primarii în funcţie se gândesc la 2012, anul alegerilor. Îşi fac socotelile, se încălzesc deja pentru campanie. Primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan, spune că nu este obligatoriu să candideze pentru un al doilea mandat, însă este aproape sigur că tot pe el îl va desemna partidul PNL, alături de PSD, să candideze. Poate că unii nu văd că lucrurile încep să se schimbe în Techirghiol, singurul semn fiind poate drumul blocat între acest oraş şi Eforie, întrucât se asfaltează, însă Stan susţine că au început lucrări care vor continua şi în 10 ani de acum înainte. Dacă nu l-ai opri, probabil că ar povesti şi cum a fost pusă piatră cu piatră pe o stradă anume din localitate - interesant, dar în 2011, Techirghiol nu are încă toate drumurile asfaltate. Analizând toate cele spuse de primar, reiese că Techirghiolul nu se va adresa niciodată altui segment de turişti decât celui care vine la tratament şi relaxare, lucru care nu este rău, dar mai reiese un lucru: oraşul "visează" la anii de glorie din perioada interbelică. Tocmai de aceea, sunt aşteptaţi cu braţele deschise investitori, nu contează de unde sau pe cine reprezintă ei, cu condiţia să respecte "eticheta" turistică a localităţii: aceea de destinaţie pentru tratament, odihnă, relaxare.

Reporter: Domnule Adrian Stan, sunteţi primarul care v-aţi trimis angajaţii să danseze, sunteţi primarul care aţi jucat banii administraţiei la loto, dar, în afară de aceste lucruri, ce mai faceţi dumneavoastră, care vă sunt proiectele pentru oraş?

Adrian Stan: Da, cu o unică precizare, a fost foarte frumoasă prezentarea dumneavoastră, dar au fost banii consilierilor pe care i-am jucat, nu ai comunităţii, şi a fost, sub formă de glumă, o prezentare a problemelor reale pe care le are o comunitate mică, cum este Techirghiolul, de cofinanţare a proiectelor europene. Noi avem foarte multe proiecte, în număr de 25, la care există şi o cotă de participare a comunităţii. Câteva dintre proiectele pe care le-am depus au început şi am deranjat prin faptul că localitatea este puţin izolată, pentru că drumul dintre Eforie şi Techirghiol este într-o reabilitare totală, însemnând şi canalizarea, şi apa, şi stratul de piatră şi asfaltarea, lucru care sper să se încheie în 2-3 săptămâni şi, pe această cale, îmi cer imense scuze pentru disconfort faţă de cei care vin pentru prima dată în localitate, dar nu numai. Dar trebuie să înţeleagă că sunt bani europeni, bani pe care comunitatea noastră nu i-ar fi putut atrage niciodată. Sunt 3 milioane şi ceva de euro, bani la care nu punem nici un leu, pentru că sunt bani gestionaţi prin Consiliul Judeţean, lucrările sunt făcute de Drumurile Judeţene şi încă doi parteneri pe partea de apă şi canalizare. În afară de acest proiecte şi altele pe care le-am încheiat, în perioada imediat următoare începem reabilitarea Casei de Cultură "Constantin Tănase"; avem în lucru deja demarată o grădiniţă nouă şi ştiţi că spaţiile în grădiniţe sunt insuficiente la nivelul ţării; de asemenea aşteptăm semnarea unor finanţări externe pe amenajarea malului lacului, între Techirghiol şi Eforie şi toată faleza va fi reabilitată. Am început printr-un parc care a fost finalizat în faţa Sanatoriului Balnear şi sper să continuăm în ritmul acesta până la sfârşitul anului viitor. Deci, facem şi lucruri serioase şi mai şi glumim.

Rep.: Dar, domnule primar, nu v-aţi grăbit până acum cu lucrările, aţi aşteptat să fiţi mai aproape de campanie, să se vadă că munciţi, sau aşa merg lucrurile în România?

A.S.: Aşa merg lucrurile în România, însemnând că pentru proiectele depuse în 2008, adică imediat după ce am ajuns pe fotoliul... scaun de fapt, că nu e fotoliu, de primar, abia acum a venit finanţarea - şi pentru Casa de Cultură, şi pentru parc şi pentru mai multe lucruri pe care le avem în vedere. Dar, am asfaltat din prima lună în care am ajuns la primărie, am făcut canalizări din primul trimestru în care am ajuns la primărie şi o voi face şi în ultima lună, pentru că lucrurile nu se pot întâmpla toate deodată. În România, acesta este parcursul banilor, mă refer la fondurile europene. Este o procedură foarte riguroasă, nu poţi să te joci cu banii europeni. Mai avem un program pe care îl demarăm acum, de promovare a localităţii - "Să redescoperim Techirghiolul", însemnând o serie de evenimente culturale, unul dintre ele va fi chiar în această lună, cu scene de teatru de revistă din bubureşti, caricatură, epigrame, scena lui Tănase, pentru că Constantin Tănase a fost, în perioada interbelică, unul dintre cei care veneau, împreună cu elita românească, cu renumiţi scriitori - Cezar Petrescu, Tudor Arghezi - în Techirgiol. Aici au creat mulţi, iar Constantin Tănase a făcut o casă a lui, a contribuit la Casa de Cultură şi de acea ne-am gândit să creăm un eveniment. De asemenea, la sfârşitul lui august vom avea zilele Oraşului. Aceste evenimente sunt organizate în ideea ca cei care ne vizitează, turiştii, să aibă o diversitate de activităţi la care să ia parte. Am avut, luna trecută, un festival de cântec pentru copii - "Glasul Speranţelor", cu o participare merituorie, cu Octavian Ursulescu, cu Daminescu, cu mulţi oameni pricepuţi în domeniu. Acestea sunt lucrurile care se întâmplă în Techirghiol, iar proiectele pe care le-am demarat acum, indiferent că voi mai fi sau nu primar, vor sta la baza multor lucruri care se vor întâmpla la Techirghiol în următorii chiar 10 ani.

Rep.: La Techirghiol, pentru ce ar mai veni turiştii, în afară de cele spuse de dumneavoastră şi Sanatoriul Balnear? Ce altceva i-ar mai atrage? În plus, Techirghiol este oraş şi, totuşi, aveţi încă străzi pietruite, fără asfalt.

A.S.: Da, sunt drumuri de piatră şi fără canalizare. Sunt lucruri pe care încerc să le schimb. Am făcut canalizări în multe zone ale oraşului, continui. Cu asfaltările am depus un proiect pentru 22 de străzi, dar nu poţi să faci în patru ani ceea ce nu s-a făcut în 20 de ani. Facem lucruri care să compenseze faptul că suntem un pic rămaşi în urmă. Dar, revenind la ideea pentru ce-ar veni turiştii. În Techirghiol vin persoanele în vârstă, care caută linişte. Nu poţi cere Techirghiolului să fie cum este Costineştiul sau Mamaia, pentru că, dacă am oferi condiţii ca în Costineşti sau Mamaia, cu muzică, cu gălăgie, cum place tinerilor, probabil că ar fi alungaţi bătrânii care doresc linişte şi tratament. Sub aspectul noilor construcţii şi noilor oferte de cazare, în afară de sanatoriu sunt şi o serie de pensiuni care s-au modernizat. Mai este şi mănăstirea care oferă condiţii bune de cazare şi, spre bucuria noastră, mai investeşte şi Asociaţia Avocaţilor din România, care îşi face un sanatoriu. De asemenea, şi noi, comunitatea, avem un proiect pe fonduri europene - un complex SPA şi sper ca aceste lucruri să facă localitatea mai atractivă, care, din păcate, mai ales în anii '80, a fost uitată. S-au făcut construcţii, s-a investit în sud, din păcate, în Techirghiol - nu. La acestea se adaugă şi faptul că mai multe pensiuni care făceau cinste Techirghiolului, arătau foarte bine în perioada interbelică, şi-au schimbat acum proprietarii, iar proprietarii, în vârstă, din Bucureşti sau alte localităţi, ori care nu sunt în ţară, nu investesc în acele clădiri.

Rep.: La bugetul local aţi atras, la un moment dat, bani din vânzarea unor terenuri. Prin vânzarea acelor terenuri, nu vă temeţi că proprietarii vor investi, vor construi haotic şi atunci se va distruge liniştea aceea la care vă referiţi, iar Techirghiolul nu se va mai adresa acelui segment de bătrâni, cum aţi spus dumneavoastră?

A.S.: Nu. Eventualele construcţii sunt într-o zonă specială. A lua un teren nu înseamnă neapărat să se şi construiască ceva. Este o perioadă de criză imobiliară, în care foarte puţini se aventurează să construiască, iar locul şi PUZ-ul care este realizat în spatele Sanatoriului Balnear nu duce la schimbarea acestui echilibru de linişte şi armonie, ba din contră, aşteptăm investitori, să avem investiţii noi, pentru că spaţiile de cazare din acest moment sunt sub ceea ce clientul aşteaptă. De aceea se pleacă din românia, pentru că ofertele din Bulgaria şi Grecia sunt, sub aspectul cazării şi serviciilor, mai bune. Vreau să vă spun că banii din acele vânzări de terenuri nu i-am cheltuit pe toţi, îi avem o parte în contul primăriei, pentru că ne aşteaptă o perioadă de investiţii şi avem nevoie de ei pentru cofinanţări. De aceea suntem pregătiţi să absorbim fonduri, pentru că este singura şi irepetabila dată când pot veni bani europeni pentru investiţii majore, pe care, din bugetul local, nu le-am putea face.

Rep.: Legat de investitori, daţi-ne trei exemple de investitori străini care s-au anunţat interesaţi să vină în Techirghiol.

A.S.: Încă aşteptăm, nu există încă. În schimb, s-au dovedit momentan serioşi şi angrenaţi, aşa cum vă spuneam, cei de la Asociaţia Avocaţilor din România; a mai cumpărat teren Mitropolia Olteniei, care vrea să dezvolte un SPA, un centru de sănătate. Noi suntem parteneri cu o serie de localităţi din Italia, cărora le-am adresat invitaţia de a investi în Techirghiol. Oricine, indiferent că este român sau străin, este binevenit să investească în zona aceasta medicală, de odihnă şi tratament, de relaxare şi confort, adresat nu doar celor în vârstă.

Rep.: În zona Lacului Techirghiol, având în vedere că v-a revenit grija lui, ce urmează să se întâmple, v-aţi gândit la un parteneriat public-privat?

A.S.: Aşteptăm deschiderea oportunităţii parteneriatelor publice-private, pentru că încă nu este stabilit cadrul legal, pentru că sunt multe locuri unde ar trebui obligatoriu astfel de proiecte. Oricine vede că Băile Reci din Techirghiol, dar şi Eforie, nu sunt la standardele la care ar trebui să fie. Dar nu aşteptăm încă neapărat pe nimeni, demarăm noi, pe posibilităţile noastre, o lucrare. Avem, pe segmentul dintre Techirghiol şi Eforie, o piscină cu un mic tobogan acvatic şi loc de plajă, o plajă amenajată, lucruri care se vor face pe bani europeni.

Rep.: În concluzie, după toată această prezentare a proiectelor, veţi mai candida pentru un mandat? Ce vi s-a spus de la partid: staţi bine în sondaje sau aveţi îndoieli?

A.S.: Nu, n-am nici o îndoială. Însă, într-un an de zile (n.r.- până în 2012, la alegeri), se pot întâmpla multe. Nu este obligatoriu să candidez. Viaţa mea e viaţa mea, primăria e primărie. Spun că nu este obligatoriu, dar, într-un procent foarte mare, spun că voi fi candidatul USL-ului la Techirghiol.

Rep.: Credeţi că aveţi nevoie de încă un mandat să vă terminaţi proiectele sau credeţi că meritaţi încă un mandat?

A.S.: De meritat... ar fi deplasat să spun eu că merit. Ceea ce pot să vă spun este clar că am creat proiecte care vor fi implementate şi în 10 ani de acum încolo. Toate cele 25 de proiecte sunt cu bătaie lungă: închiderea gropii de gunoi, reabilitarea termică a blocurilor, turbină eoliană care să producă energia necesară pentru întreaga localitate. Sunt multe proiecte care nu le voi termina nici eu dacă voi fi în următorul mandat. Şi este bine, pemntru că eu când am ajuns în primărie nu am găsit nici un proiect pe care să îl demarez. Chiar am căutat.

Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367