REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Mitropolitul de Kyrenia a fost conferit cu cea mai înaltă distincţie a Universităţii Ovidius

Mitropolitul de Kyrenia a fost conferit cu cea mai înaltă distincţie a Universităţii Ovidius

Replica API 27 noiembrie 2012 | 00:00 264

La împlinirea celor două decenii de învăţământ teologic ortodox din Constanţa,

La împlinirea celor două decenii de învăţământ teologic ortodox din Constanţa,

Cu ocazia festivităţilor prilejuite de împlinire a două decenii de învăţământ teologic ortodox universitar la Constanţa şi a apropiatei sărbătoriri a Sfântului Andrei, Facultatea de Teologie Ortodoxă "Sfântul Apostol Andrei" a Universităţii "Ovidius" din Constanţa a organizat o şedinţă solemnă la Palatul Arhiepiscopal. Evenimentul a constat în decernarea titlului Doctor Honoris Cauza, Eminenţei Sale Hrisostom, Mitropolit de Kyrenia, Exarh de Lapithos şi Karavas. Evenimentul a avut loc în Sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului, unde au participat preoţi, studenţi la Teologie, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, întreaga comunitate ştiinţifică a Universităţii "Ovidius", rectorul Dănuţ Tiberiu Epure, care a şi rostit o alocuţiune de deschidere, în care a prezentat personalitatea marcantă a invitatului de onoare.

"Înalt Prea Sfinţia Voastră, distinşi invitaţi, astăzi (luni -n.r.) conferim cea mai înaltă distincţie onorifică a Universităţii "Ovidius" din Constanţa şi anume titlul de Doctor Honoris Causa. Evenimentul este unul deosebit de important pentru întreaga suflare academică Ovidiană. Este deja o tradiţie a Universităţii noastre, omagierea personalităţilor marcante care şi-au legat destinul de instituţia constănţeană este întotdeauna un prilej de bucurie. Astfel comunitatea ştiinţifică şi academică Ovidiană are onoarea de a-l primi în rândurile sale pe Eminenţa Sa Hrisostom, una dintre cele mai de seamă personalităţi din domeniul teologic la nivel internaţional. Activitatea editorială a Înalt Prea Sfinţiei Sale este semnificativă. Un număr important de cărţi, studii şi articole publicate atât în Cipru cât şi în reviste de specialitate din Israel, Elveţia, Egipt, Austria. Mexic, Grecia, Statele Unite", a spus rectorul Epure.

ÎPS Hrisostom vorbeşte şi scrie în patru limbi

De asemenea, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a urat oaspetelui bun venit într-o cuvântere plină de emoţie şi bucurie. " Este o mare bucurie şi o împlinire pentru Facultatea noastră de Teologie. Este o rază de lumină pentru Universitate "Ovidius". Acordăm titlul de Doctor Honoris Causa unei personalităţi a vieţii creştine şi personalitate a comunităţii academice. ÎPS Hrisostom s-a născut în anul 1970 la Nicossia. Şi-a satisfăcut stagiul militar în Garda Naţională Cipriotă, lucru care pentru noi este mai puţin obişnuit. În 1994 a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie la Universitatea Aristotelică din Tesalonic, unde a obţinut şi titlul de licenţiat în Teologie. ÎPS Hrisostom, este de formaţie teolog biblist şi liturgist, cu o pregătire solidă însă şi în domeniul filologic, istoric şi în cel al studiilor europene, inclusiv în cel al legislaţiei europene. Vorbeşte şi scrie în patru limbi: greacă, engleză, franceză şi germană şi poate citi şi folosi pentru munca sa de cercetare ştiinţifică şi limbile biblice: ebraica, aramaica, siriaca,şi ugarita". După cele două cuvântări, Înalt prea Sfinţitului Hrisostom i-a fost înmânată înalta distincţie. Modest şi emoţionat, ÎPS Hrisostom a mulţumit, spunând că se simte extrem de onorat şi a rostit o cuvântare despre Biserica din Cipru, despre autonomia ei care în timp a devenit autocefalică şi a propus trei proiecte pentru Facultatea de Teologie. ÎPS sa Hrisostom a avut amabilitatea să declare pentru "Replica" faptul că: " Sunt foarte bucuros pentru că poporul român şi în special Universitatea Ovidius au decis să împartă bucuria lor cu mine. Îi felicit pentru 20 de ani de educaţie teologică şi le doresc mulţi ani cu belşug în viitor, în special Eminenţei Sale Teodosie, un om care te inspiră şi care are o personalitate carismatică".

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614