REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Mituleţu-Buică: Criza sanitară a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale

Mituleţu-Buică: Criza sanitară a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale

Replica API 22 ianuarie 2021 | 00:00 1199

Criza sanitară generată de pandemia de COVID-19 a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale, iar AEP şi principalii săi parteneri instituţionali, MAI, STS şi MAE, au reuşit să stabilească instrumente legale şi administrative potrivite pentru desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare în condiţii optime, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin-Florin Mituleţu-Buică, scrie Agerpres.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică

Autoritatea Electorală Permanentă a organizat conferinţa online "Consideraţii electorale şi lecţii învăţate în anul 2020: experienţa României", în parteneriat cu Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale a Statelor Unite ale Americii (IFES).

Preşedintele AEP a subliniat că aproape toate statele care în anul 2020 au organizat alegeri în vremea pandemiei s-au confruntat cu probleme complexe, diverse şi imprevizibile faţă de anii anteriori, iar instituţiile au fost supuse la noi provocări.

"În România, pe fondul pandemiei COVID-19, deciziile cu privire la organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale au necesitat o analiză atentă, atât în ceea ce priveşte riscurile sanitare, cât şi cu privire la respectarea dreptului cetăţenilor de a-şi exercita votul", a spus Mituleţu-Buică, prezentând contextul organizării alegerilor locale şi parlamentare.

El a declarat că "organizarea în condiţii bune a alegerilor locale şi parlamentare se datorează experienţei dobândite anterior, cooperării inter-instituţionale eficientă la nivelul statului român şi ale statelor în care România a deschis secţii de votare, precum şi schimburilor de bune practici cu instituţiile omoloage, în special organizaţiilor internaţionale de profil".

"Criza sanitară generată de pandemia de COVID-19 a schimbat optica privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, iar AEP şi principalii săi parteneri instituţionali, respectiv MAI, STS şi MAE au reuşit să stabilească instrumente legale şi administrative potrivite pentru desfăşurarea celor două procese electorale în condiţii optime", a mai susţinut preşedintele AEP.

În opinia sa, AEP şi partenerii săi instituţionali au demonstrat pe întreaga perioadă electorală determinarea de a se adapta cât mai eficient posibil la toate schimbările şi cerinţele impuse de contextul actual.

"Alegerile locale şi parlamentare au fost monitorizate şi observate atât de către societatea civilă, cât şi de către OSCE/ODIHR. Pe tot parcursul perioadelor electorale am asigurat informarea publică cu privire la procesul electoral şi cu privire la finanţarea campaniilor electorale. Deşi la alegerile locale au existat unele critici pe linia comunicării publice, consider că tot ce s-a făcut a fost suficient şi satisfăcător pentru informarea corectă a alegătorilor şi a personalului birourilor electorale, despre desfăşurarea procesului de votare, acesta fiind momentul principal al unui proces electoral de succes şi pentru care muncesc toate organismele electorale şi instituţiile implicate în organizare acesteia. Alegerile parlamentare au fost mult mai uşor de organizat, pe teren experimentat şi de succes, plus în contextul păstrării termenelor legale şi fără o presiune a noutăţilor şi greutăţilor întâmpinate la alegerile locale", a mai apreciat şeful AEP.

El a transmis că, în perioada următoare, va continua "îmbunătăţirea arhitecturii electorale în acord cu valorile, misiunea şi viziunea asumate de instituţie şi menţinerea unui dialog constant şi deschis cu instituţiile partenere, organismelor internaţionale, societatea civilă, partidele politice, alegătorii, în vederea perfecţionării cadrului legislativ în materie electorală şi al finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale".

Beata Martin-Rozumiłowicz, reprezentat al Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale a Statelor Unite ale Americii (IFES), a afirmat că în ţările unde s-au organizat alegeri în contextul pandemiei autorităţile electorale au constatat că trebuie asigurat un echilibru între măsurile sanitare şi dreptul la vot.

"Preşedintele Autorităţii electorale române tocmai a menţionat că aceste alegeri au avut loc în contextul unei pandemii globale foarte dificile care afectează toate ţările şi societăţile noastre fundamental. În ţările care au organizat alegeri în 2020 - în Franţa, în Coreea de Sud, în Polonia, în Serbia, în Macedonia de Nord şi multe altele - multe autorităţi electorale au constatat că trebuie menţinut un echilibru între asigurarea măsurilor de sănătate publică, care trebuie să fie în vigoare pentru a-şi proteja cetăţenii, asigurând în acelaşi timp drepturile fundamentale ale alegerilor, în conformitate cu normele democratice", a spus aceasta.

Ea a menţionat că asigurarea acestui echilibru a ridicat mai multe întrebări importante.

"Acest echilibru a ridicat întrebări importante despre cum să asiguri măsuri suplimentare de sănătate publică în secţii de votare, precum şi măsuri speciale pentru a se asigura că toţi cetăţenii îşi pot exercita dreptul fundamental de a vota. Au fost, de asemenea, ridicate aspecte importante legate de extinderea votului poştal, inclusiv în ţara mea, Statele Unite ale Americii, şi, de asemenea, discuţii sporite despre riscurile şi beneficiile rolului tehnologiei, soluţii în alegeri", a mai afirmat Beata Martin-Rozumiłowicz.

La conferinţă au participat specialişti din AEP, care au prezentat măsurile luate pentru organizarea alegerilor, modificările legislative, precum şi soluţiile IT pentru desfăşurarea votului, precum şi experţi ai unor organizaţii internaţionale din domeniu, experţi independenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102