rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 27 februarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Mituleţu-Buică: Criza sanitară a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale

Criza sanitară generată de pandemia de COVID-19 a schimbat optica privind organizarea proceselor electorale, iar AEP şi principalii săi parteneri instituţionali, MAI, STS şi MAE, au reuşit să stabilească instrumente legale şi administrative potrivite pentru desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare în condiţii optime, a declarat, joi, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin-Florin Mituleţu-Buică, scrie Agerpres.

Constantin-Florin Mituleţu-Buică

Autoritatea Electorală Permanentă a organizat conferinţa online "Consideraţii electorale şi lecţii învăţate în anul 2020: experienţa României", în parteneriat cu Fundaţia Internaţională pentru Sisteme Electorale a Statelor Unite ale Americii (IFES).

Preşedintele AEP a subliniat că aproape toate statele care în anul 2020 au organizat alegeri în vremea pandemiei s-au confruntat cu probleme complexe, diverse şi imprevizibile faţă de anii anteriori, iar instituţiile au fost supuse la noi provocări.

"În România, pe fondul pandemiei COVID-19, deciziile cu privire la organizarea şi desfăşurarea proceselor electorale au necesitat o analiză atentă, atât în ceea ce priveşte riscurile sanitare, cât şi cu privire la respectarea dreptului cetăţenilor de a-şi exercita votul", a spus Mituleţu-Buică, prezentând contextul organizării alegerilor locale şi parlamentare.

El a declarat că "organizarea în condiţii bune a alegerilor locale şi parlamentare se datorează experienţei dobândite anterior, cooperării inter-instituţionale eficientă la nivelul statului român şi ale statelor în care România a deschis secţii de votare, precum şi schimburilor de bune practici cu instituţiile omoloage, în special organizaţiilor internaţionale de profil".

"Criza sanitară generată de pandemia de COVID-19 a schimbat optica privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor, iar AEP şi principalii săi parteneri instituţionali, respectiv MAI, STS şi MAE au reuşit să stabilească instrumente legale şi administrative potrivite pentru desfăşurarea celor două procese electorale în condiţii optime", a mai susţinut preşedintele AEP.

În opinia sa, AEP şi partenerii săi instituţionali au demonstrat pe întreaga perioadă electorală determinarea de a se adapta cât mai eficient posibil la toate schimbările şi cerinţele impuse de contextul actual.

"Alegerile locale şi parlamentare au fost monitorizate şi observate atât de către societatea civilă, cât şi de către OSCE/ODIHR. Pe tot parcursul perioadelor electorale am asigurat informarea publică cu privire la procesul electoral şi cu privire la finanţarea campaniilor electorale. Deşi la alegerile locale au existat unele critici pe linia comunicării publice, consider că tot ce s-a făcut a fost suficient şi satisfăcător pentru informarea corectă a alegătorilor şi a personalului birourilor electorale, despre desfăşurarea procesului de votare, acesta fiind momentul principal al unui proces electoral de succes şi pentru care muncesc toate organismele electorale şi instituţiile implicate în organizare acesteia. Alegerile parlamentare au fost mult mai uşor de organizat, pe teren experimentat şi de succes, plus în contextul păstrării termenelor legale şi fără o presiune a noutăţilor şi greutăţilor întâmpinate la alegerile locale", a mai apreciat şeful AEP.

El a transmis că, în perioada următoare, va continua "îmbunătăţirea arhitecturii electorale în acord cu valorile, misiunea şi viziunea asumate de instituţie şi menţinerea unui dialog constant şi deschis cu instituţiile partenere, organismelor internaţionale, societatea civilă, partidele politice, alegătorii, în vederea perfecţionării cadrului legislativ în materie electorală şi al finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale".

Beata Martin-Rozumiłowicz, reprezentat al Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale a Statelor Unite ale Americii (IFES), a afirmat că în ţările unde s-au organizat alegeri în contextul pandemiei autorităţile electorale au constatat că trebuie asigurat un echilibru între măsurile sanitare şi dreptul la vot.

"Preşedintele Autorităţii electorale române tocmai a menţionat că aceste alegeri au avut loc în contextul unei pandemii globale foarte dificile care afectează toate ţările şi societăţile noastre fundamental. În ţările care au organizat alegeri în 2020 - în Franţa, în Coreea de Sud, în Polonia, în Serbia, în Macedonia de Nord şi multe altele - multe autorităţi electorale au constatat că trebuie menţinut un echilibru între asigurarea măsurilor de sănătate publică, care trebuie să fie în vigoare pentru a-şi proteja cetăţenii, asigurând în acelaşi timp drepturile fundamentale ale alegerilor, în conformitate cu normele democratice", a spus aceasta.

Ea a menţionat că asigurarea acestui echilibru a ridicat mai multe întrebări importante.

"Acest echilibru a ridicat întrebări importante despre cum să asiguri măsuri suplimentare de sănătate publică în secţii de votare, precum şi măsuri speciale pentru a se asigura că toţi cetăţenii îşi pot exercita dreptul fundamental de a vota. Au fost, de asemenea, ridicate aspecte importante legate de extinderea votului poştal, inclusiv în ţara mea, Statele Unite ale Americii, şi, de asemenea, discuţii sporite despre riscurile şi beneficiile rolului tehnologiei, soluţii în alegeri", a mai afirmat Beata Martin-Rozumiłowicz.

La conferinţă au participat specialişti din AEP, care au prezentat măsurile luate pentru organizarea alegerilor, modificările legislative, precum şi soluţiile IT pentru desfăşurarea votului, precum şi experţi ai unor organizaţii internaţionale din domeniu, experţi independenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.

vineri, 22 ianuarie 2021800
Comentarii
mai mult...Politică
27 feb 21:47PoliticăKlaus Iohannis susține că pașaportul de vaccinare ar trebui folosit în scop medical

Președintele Klaus Iohannis a susținut, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European de joi, că...399

27 feb 21:45PoliticăVlad Voiculescu a fost întrebat în Parlament despre studiile sale: 'Găsiţi diploma mea pe contul de Facebook'462
27 feb 00:00PoliticăBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”416
27 feb 21:39PoliticăMinistrul Eduard Novak: Vom face o strategie a sportului românesc inspirată din modelul maghiar

Ministrul Sporturilor a anunțat că pregătește o strategie a sportului românesc care se va inspira din modelele de...390

27 feb 00:00PoliticăSurse: Andrei Muraru va fi noul ambasador al României în SUA468
27 feb 21:35PoliticăTraian Băsescu recunoaște că suntem cobai și abia acum se testează vaccinurile770
27 feb 00:00PoliticăComisiile reunite de buget-finanţe - raport favorabil pentru bugetul Ministerului Justiţiei

Bugetul Ministerului Justiţiei pentru anul 2021 a primit, vineri, raport favorabil din partea Comisiilor parlamentare...377

27 feb 21:30PoliticăAdrian Oros spune că limitarea la 5 porci pentru fiecare gospodărie țărănească este o lovitură pentru samsari493
27 feb 00:00PoliticăSorin Cîmpeanu vrea 24 de călătorii gratuite pentru studenți, plus 50% reducere tot anul391
27 feb 00:00PoliticăTUPEU! Vlad Voiculescu îi umilește pe profesori și copii, dar îl atacă și pe Sorin Cîmpeanu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a apreciat vineri că elevii ar putea oferi mărţişoare în şcoli "dacă...508

27 feb 21:21PoliticăMinisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aviz favorabil pentru bugetul pe 2021379
27 feb 00:00PoliticăUSR dă atacul la CCR: Un deputat vrea ca judecătorii constituţionali să poată fi urmăriţi penal mai uşor423
Vremea
5.6°5.6° - 6.1° duminică, 28 februarie 2021
ConstanțaUmiditate: 78%
Vânt: 7.89 m/s
Presiune: 1025 milibari

Loto
6/4910273412931
5/4032301819411
joker2448403019
Horoscop
mai mult...SPSportRT
27 feb 00:00SportDinamo - Viitorul 0-5. Cel mai mare succes al constănțenilor în istoria meciurilor directe cu "câinii"

Viitorul a spulberat Dinamo chiar în Ștefan cel Mare cu cel mai drastic scor din istoria confruntărilor directe, 5-0....644

27 feb 23:04SportBOMBĂ! Judecătorii au dispus eliminarea de pe internet a înregistrării cu MARICA prins cu soţia unui alt bărbat

La solicitarea avocatelor Luiza Budușan şi Mihaela Cristea, care o reprezintă pe Ana Muntean, Tribunalul Cluj a...1282

27 feb 00:05SportValeriu Iftime, despre scandalul VAR: ” Liga e de vină. Avem nevoie de un om viu, Gino Iorgulescu e pierdut!”

...543

27 feb 00:00SportCe s-a întâmplat în vestiarul lui U Cluj după victoria cu Slatina obținută la ultima fază a meciului

Dorința celor de la U Cluj de a promova în Liga 1 este atât de mare încât orice victorie din Liga 2 este privită...530

Local
27 feb 23:01LocalTeatrul de Stat: Spectacolul „Jocuri în curtea din spate” – disponibil în VR 360

Teatrul de Stat Constanța este al doilea teatru din țară care lansează una dintre producțiile sale adaptată în...570

27 feb 23:02LocalPROGRAMĂRI online pentru CĂSĂTORII, la Constanța

Administrația Locală a anunțat că, pentru a veni în întâmpinarea constănţenilor care doresc să-şi unească...747

27 feb 22:58LocalHoţ din LOCUINŢE, REŢINUT de poliţiştii constănţeni

959

27 feb 20:44LocalBate PANDEMIA prin buzunarele comercianţilor de MĂRŢIŞOARE

Lunile februarie şi martie sunt cele în care buzunarele bărbaţilor suferă cel mai mult. Imediat după Ziua...956

27 feb 23:02LocalSe SCHIMBĂ SCENARIUL în alte 15 UNITĂȚI de ÎNVĂȚĂMÂNT

În cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 27. Aceasta prevede schimbarea a 15 scenarii de funcționare pentru...1011

27 feb 23:02LocalRAEDPP taie în CARNE VIE: e vorba despre un SPAȚIU din PARCUL Tomis II

Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța a demarat controale în ceea ce privește...5977

27 feb 22:58LocalADOLESCENT de 17 ani, luat la BĂTAIE, în plină stradă, de doi INDIVIZI

Urmare a cercetărilor într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violențe,...1136

27 feb 22:57LocalPatru noi centre de vaccinare în județul Constanța

Patru noi fluxuri de vaccinare vor deveni operaționale, în județul Constanța, începând de luni, 1 martie 2021....1429

27 feb 22:58LocalA CRESCUT uşor INCIDENŢA cazurilor de COVID în Constanța

1443

Politică
27 feb 00:00PoliticăComisiile reunite de buget-finanţe - raport favorabil pentru bugetul Ministerului Justiţiei

Bugetul Ministerului Justiţiei pentru anul 2021 a primit, vineri, raport favorabil din partea Comisiilor parlamentare...377

27 feb 21:30PoliticăAdrian Oros spune că limitarea la 5 porci pentru fiecare gospodărie țărănească este o lovitură pentru samsari

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susţine că proiectul de ordin privind stabilirea...493

27 feb 00:00PoliticăSorin Cîmpeanu vrea 24 de călătorii gratuite pentru studenți, plus 50% reducere tot anul

391

27 feb 00:00PoliticăTUPEU! Vlad Voiculescu îi umilește pe profesori și copii, dar îl atacă și pe Sorin Cîmpeanu

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a apreciat vineri că elevii ar putea oferi mărţişoare în şcoli "dacă...508

27 feb 21:21PoliticăMinisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor, aviz favorabil pentru bugetul pe 2021

Comisiile reunite pentru buget, finanţe şi bănci ale Parlamentului au avizat favorabil, vineri, bugetul Ministerului...379

27 feb 00:00PoliticăUSR dă atacul la CCR: Un deputat vrea ca judecătorii constituţionali să poată fi urmăriţi penal mai uşor

423

Interviuri
26 feb 00:06InterviuriCHELARU, primarul din Năvodari: NU avem BUGET, dar toată lumea vrea proiecte NOI! Video!

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, în care a...1360

26 feb 23:57InterviuriTeo HIRA, directorul RAEDPP: Am preluat o NAVĂ BLOCATĂ pe un banc de nisip, cu un management DEFECTUOS! Video

Încă de când a preluat conducerea RAEDP Constanța, directorul Teo Hira și-a propus să aducă Regia la un alt...2426

9 feb 00:07InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna POARTA ALBĂ în ORAȘ! Video

3255

9 feb 00:07InterviuriCîrjaliu, primarul din AGIGEA: Ciobanu de la USR-PLUS, un MINCINOS care a FUGIT din Ucraina! Video

La mai bine de patru luni de la alegerile locale, la Agigea lucrurile par să nu funcționeze normal. A existat doar o...4079

6 feb 00:09InterviuriSorin MIHAI, șeful Inspectoratului ȘCOLAR: Suntem PREGĂTIȚI pentru începerea ȘCOLILOR! Video

Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, a acordat un interviu cotidianului Replica de...2876

29 ian 00:13InterviuriNicoleta PLOSCARU: Dacă aș fi fost CANDIDATUL PNL sau al USR, aș fi câștigat PRIMĂRIA!

2939

Monden
27 feb 00:00MondenCe studii are, de fapt, Alina Eremia! În ce domeniu poate să lucreze dacă renunță la muzică

Alina Eremia e una dintre cele mai apreciate cântărețe de la noi, iar artista reușește tot timpul să iasă în...594

27 feb 00:00Monden”Parcă ți-a explodat o bombă în gură”. Cum a reacționat Ana Mocanu, după ce fani au râs de chipul ei!

În urmă cu doar câteva seri Ana Mocanu a mers în cadrul emisiunii Xtra Night Show, iar imediat după apariția TV a...590

27 feb 22:07MondenLidia Buble, în halat de baie, pe străzile din Capitală

466

27 feb 00:00MondenKarmen Simionescu și-a făcut schimbare de look. Cum s-a vopsit artista

Karmen Simionescu duce viața la care alții doar visează, dar asta nu înseamnă că îi este ușor. Fiica lui Adi...476

27 feb 00:00MondenAlexandra Diaconescu, primele declarații după naștere: „Au fost dureri foarte mari”

Alexandra Diaconescu trebuia să nască de Dragobete, pe 24 februarie, dar fetița ei s-a lăsat așteptată și abia...398

27 feb 00:00MondenNepotul lui Gigi Becali, salvat dintr-o situație jenantă chiar de adversarul său

505

Mapamond
27 feb 00:00MapamondUn pilot a raportat o întâlnire cu un OZN: „Detest să spun treaba asta, dar seamănă cu un obiect cilindric lung”

Pilotul unui avion Airbus A320 al companiei American Airlines (AA) a raportat o întâlnire cu un OZN, descris sub forma...464

27 feb 00:00MapamondMasacrul cu 800 de morți din Axum: "Tot ce vedeai pe străzi erau cadavre și oameni plângând"

Trupele din Eritreea care luptă în regiunea Tigray din Etiopia au ucis sute de oameni în doar câteva zile, la final...464

27 feb 00:00MapamondSpania va administra doar o doză de vaccin persoanelor sub 55 de ani care au avut Covid

359

27 feb 00:00MapamondMoscova acuză Twitter de „dictatură digitală” după blocarea unor conturi legate de Rusia

Guvernul rus a acuzat vineri reţeaua de socializare Twitter că devine un „instrument al dictaturii” ţărilor...324

27 feb 00:00MapamondEmmanuel Macron spune că se va vaccina cu serul AstraZeneca dacă acesta va fi disponibil

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat joi că ar accepta cu bucurie să fie vaccinat cu vaccinul...371

27 feb 00:00MapamondPopulația de fluturi monarh, care migrează peste 3.000 km pentru a hiberna în Mexic, a scăzut cu un sfert

345

Sănătate
27 feb 00:00SănătateAcizii grași esențiali, o armă împotriva sclerozei multiple?

Scleroza multiplă este o afecțiune cronică, autoimună, care poate afecta creierul și măduva spinării și este una...374

27 feb 00:00SănătateCare este legătura dintre menopauză și declinul cognitiv? [studiu]

Menopauza este un proces biologic natural, caracterizat prin încetarea ovulației și, prin urmare, sfârșitul...385

27 feb 00:00SănătateArnica: ce remedii poți folosi și ce beneficii au

344

27 feb 16:53SănătateȘervețelele demachiante, dăunătoare pentru ten

Demachierea feței are un rol important în menținerea tenului frumos și sănătos. O demachiere corectă presupune...372

27 feb 00:00SănătateCeaiul Tulsi: beneficii și contraindicații

Tulsi sau Busuiocul Sfânt este diferit de busuiocul românesc, fiind originar din Asia de Sud-Est. Acesta este folosit...355

27 feb 00:00SănătatePolipii nazali: cauze, simptome și tratament

Polipii nazali sunt formațiuni necanceroase, în formă de lacrimă, care cresc în interiorul căilor nazale ori la...357

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT