REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Mituri despre apa minerală - sunt sau nu adevărate?

Mituri despre apa minerală - sunt sau nu adevărate?

Replica API 11 iulie 2020 | 17:54 1577

Este apa minerală carbogazoasă sănătoasă sau nu? Ne balonează, ne provoacă aciditate sau este mai nutritivă decât cea plata? Discutăm astăzi despre 4 mituri legate de apă minerală și aflăm care este, de fapt, adevărul, scrie doc.ro.

Mitul 1: apa minerală nu este atât de hidratantă ca apa plata

Fals. Fiindcă apă minerală este tot... apă, nu avem de ce să credem că ar fi mai puțin hidratantă. În plus, un studiu realizat de Universitatea din Carolina de Sud, SUA, făcut pe un eșantion de câteva sute de persoane care abia încheiaseră o ora de sport, a dovedit că apă minerală este la fel de hidratantă că cea plata.

Mai mult decât atât, specialișții au observat tendința oamenilor de a bea o cantitate mai mare de apă minerală carbogazoasă, comparativ cu cea plata, asta datorită gustului plăcut al acesteia.

Mitul 2: apa minerală este dăunătoare pentru dinți și oase

Parțial adevărat. Acidul carbonic, format atunci când oxigenul întâlnește dioxidul de carbon, poate eroda suprafață dinților, însă doar în cantități foarte mari. Am putea spune așadar că este adevărat, dacă beți doar apă minerală, cel puțin 2 litri pe zi, timp de mai mulți ani. Efectul este atât de subtil, încât această nu va va afecta niciodată vizibil dintîi. În privința sănătății oaselor, toate studiile realizate până în prezent au dovedit că apă minerală nu afectează densitatea osoasă.

Mitul 3: apa minerală îngrașă

Fals. Apă minerală te balonează pe moment, mai ales dacă bei o cantitate mai mare. De aceea, poți avea senzația falsă că îngrașă. Mai mult decât atât, poate chiar să te ajute să slăbești. Bulele din apă minerală îți pot oferi o senzație de sațietate, care te ajută să combați senzația de foame în timpul unei diete, în special pe stomacul gol sau între mese.

Mitul 4: apa minerală provoacă arsuri gastrice

Fals. Apă minerală în sine nu provoacă arsuri gastrice sau reflux gastric în cazul persoanelor sănătoase. În schimb, dacă suferi de gastrită, arsuri în capul pieptului sau orice afecțiune gastrică, discuta cu medicul tău înainte de a alege între apă plata și minerală. Pe fondul unei acidități crescute din alte cauze, apă minerală poate să agraveze simptomele neplăcute.

Contraindicații apă minerală

Există și situații în care apă minerală carbogazoasă este contraindicată, însă medicul te va preveni cu privire la aceste situații. De pildă, pacienții care suferă de sindrom de colon iritabil ar trebui să limiteze complet consumul de apă minerală carbogazoasă, întrucât accentuează simptomele specifice acestui sindrom, mai ales balonarea. Același lucru este valabil și pentru pacienții cu afecțiuni inflamatorii intestinale, precum boală Crohn sau colita ulcerativă.

Lucruri pe care e bine să le știi dacă obișnuiești să bei apă minerală:

Nu consumă numai apă minerală, ci fă-ți un obicei din a bea și apă plata.

Nu consumă prea des apă minerală cu zeamă de lămâie, întrucât aciditatea lămâii combinată cu bulele de acid pot cauza disconfort gastric.

Apă minerală te poate ajută să îți ții apetitul sub control atunci când ești la dietă, menținând senzația de sațietate mai mult timp.

Totodată, apă minerală poate combate și constipația, însă e nevoie de studii suplimentare pentru a confirmă această teorie.

Persoanele care au dificultăți la înghițire (de obicei, din diverse cauze medicale) pot consumă apă minerală mai des pentru a își ameliora această problema. Asta pentru că apă minerală simulează terminațiile nervoase implicate în procesul de deglutiție și, astfel, îmbunătățește abilitatea individului de a înghiți.

Dacă ai dubii cu privire la sănătatea ta și consumul de apă minerală, consulta-te cu medicul pe această tema. Acesta îți va explică concret ce impact are consumul de apă minerală asupra organismului tău.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
apa nu i buna nici in sosoni , i ti miros ciorapii dupa o luna , toate apele sunt contrafacute, imbunatatite cu fel de fel de nenorociri la imbuteliere, unde nu se tine cont decat de cantitate si castig!
1
0
"Apa minerala nu este atat de hidratanta ca apa plata". Cand te lansezi in a redacta un astfel de articol, te documentezi temeinic, draga jurnalist. Iar, daca preiei un articol scris aiurea, macar iti dai silinta sa il corectezi. La ce ma refer? Atat apa carbogazoasa, cat si apa plata sunt ape minerale! Deci exista apa minerala carbogazoasa si apa minerala plata! Nu apa minerala si apa plata! Nu ma crezi? Cauta, citeste, implica-te si vei afla! Pam, pam!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218