REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Mituri și preconcepții despre infecțiile tractului urinar

Mituri și preconcepții despre infecțiile tractului urinar

Replica API 29 septembrie 2020 | 00:00 915

Să ai o infecție a tractului urinar este un lucru foarte dureros - la propriu. Iar dacă ești femeie, cel mai probabil vei avea o astfel de infecție urinară la un moment dat în viață.

Care sunt miturile legate de infecțiile urinare?

Mitul 1: Faptul că faci o infecție de tract urinar înseamnă că ai o problemă legată de igienă

Singurul mod în care igiena ta intimă îți poate afecta riscul de a face o infecție a tractului urinar este dacă te ștergi dinspre spate înspre față, spun experții în sănătatea sistemului reproducător. Făcând acest lucru, bacteriile se pot răspândi cu ușurință de la rect înspre vagin și uretra. În caz contrar, și curățenia excesivă a zonei intime poate cauza, de fapt, probleme.

Nu este deloc de ajutor dacă îți speli vaginul și zonele intime cu săpunuri cu acțiune dură și cu substanțe chimice de acest gen, deoarece acestea vor ucide lactobacilii care sunt baza florei tale vaginale, adică bacteriile „bune” care împiedică dezvoltarea excesivă a altor bacterii care pot cauza infecții. Dacă ai infecții urinare recurente, alte probleme de sănătate - precum calculii renali sau incontinența urinară - ar putea fi de vină.

Mitul 2: Poți să te alegi cu o infecție urinară doar după ce ai făcut sex

Sexul este în mod frecvent asociat cu infecțiile tractului urinar - bacteriile pot să fie „împinse” cu ușurință în uretră atunci când ai raport sexual, dar nu uita că poți să faci infecții urinare și în alte cazuri. Specialiștii în obstetrică și ginecologie notează că alți factori de risc frecvent întâlniți sunt: faptul că te ștergi în zona intimă dinspre spate spre față, faptul că te abții să urinezi, deshidratarea și afecțiunile precum diabetul și o boală autoimună (aceasta îți compromite starea sistemului imunitar).

Mai mult decât atât, unele persoane cred că infecțiile urinare apar doar la femeile active din punct de vedere sexual, ceea ce este complet eronat. Infecțiile urinare pot apărea în orice stadiu al vieții, indiferent de viața sexuală a pacientei. Este adevărat, însă, că femeile însărcinate și cele aflate la menopauză prezintă risc crescut de infecție de tract urinar.

Mitul 3: Doar femeile fac infecții de tract urinar

Experții dărâmă și acest mit și spun că și bărbații pot face infecții urinare. Nu este un lucru foarte probabil, grație anatomiei lor. Bacteriile au o probabilitate mai mică să călătorească pe o distanță lungă și să infecteze urina, în cazul bărbaților, în comparație cu distanța uretrală scurtă, în cazul femeilor.

Mitul 4: O infecție de tract urinar (ITU) este o boală cu transmitere sexuală (BTS)

Deși ambele pot să se întâmple după un raport sexual, infecțiile tractului urinar nu sunt, cu siguranță, considerate infecții cu transmitere sexuală, spun medicii. Infecția este rezultatul bacteriilor care trăiesc deja pe pielea noastră și care sunt împinse prin uretră, acolo unde nu este locul lor. Așadar, actul sexual doar le asigură bacteriilor o modalitate ușoară de transport și cam atât. Infecțiile urinare nu sunt contagioase sau transmisibile, așa că nu trebuie să te îngrijorezi că vei „lua” de la partenerul tău o infecție urinară.

Mitul 5: Dacă simți iritație în timp ce urinezi, automat înseamnă că ai o infecție de tract urinar

Medicii aud mulți pacienți care spun că simt că au o infecție urinară doar pentru simplul fapt că se confruntă cu o senzație neplăcută sau cu o iritație atunci când urinează. Deși acesta poate fi un simptom al unei infecții de tract urinar, el ar putea fi, în același timp, cauzat de infecții vaginale sau de iritații care provin de la alte afecțiuni inflamatorii frecvente, cum ar fi vaginita sau infecția cu Candida albicanis.

Mitul 6: Infecția urinară va dispărea de la sine

Femeile, spun experții, nu mureau din cauza infecțiilor de tract urinar înainte de apariția antibioticelor, ele pur și simplu aveau dureri mai mari. Așa că da, o ușoară infecție urinară ar putea să dispară sau să treacă de la sine. Problema este că infecțiile tractului urinar au devenit tot mai greu de tratat, din cauza sporirii rezistenței la antibiotice a bacteriei care le cauzează, E.coli.

Experții ne recomandă să mergem la medic, pentru a confirma că este vorba de o infecție de tract urinar și pentru a primi tratamentul medicamentos corespunzător. Lăsată netratată, o infecție de tract urinar poate să pătrundă și mai mult în organism și poate cauza o infecție profundă în vezica urinară.

Mitul 7: Frigul poate cauza o infecție urinară

Probabil că și tu ai fost sfătuită, cel puțin o dată, să nu mergi în picioarele goale pe gresie pentru că te ia frigul de la picioare și faci o infecție de tract urinar. Ei bine, nu este deloc adevărat. Infecția de tract urinar apare doar în urma multiplicării bacteriene, care nu are nicio legătură cu frigul. Acest mit are însă un sâmbure de adevăr - frigul favorizează cistitele, caracterizate de inflamarea tractului urinar. Atunci când te expui la temperaturi foarte scăzute, rinichii sunt stimulați și produc mai multă urină.

Urinarea frecventă poate determina inflamarea tractului urinar, ce se poate manifesta prin simptome similare celor infecțiilor urinare, adică prin usturime și disconfort la urinare, precum și dureri în partea de jos a abdomenului. Poți trata această problemă cu antiinflamatoare, dar și prin consumul de băuturi calde atunci când petreci mult timp în frig.

Mitul 8: Infecțiile urinare recurente sunt periculoase

Unele femei sunt mai predispuse infecțiilor urinare decât altele, ceea ce înseamnă că au această problemă mai des. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă faci 1-2 infecții urinare pe an. Însă, dacă ai mai multe infecții urinare în decursul a 6 luni, medicul poate face investigații mai amănunțite, pentru a se asigura că nu este vorba despre o problemă mai gravă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920