REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mizeria din WC-urile şcolilor a umplut copiii de hepatită

Mizeria din WC-urile şcolilor a umplut copiii de hepatită

Replica API 17 decembrie 2012 | 00:00 211

Criza a scos femeile de serviciu din circuit

Criza a scos femeile de serviciu din circuit

Medicii specialişti constănţeni se declară îngrijoraţi de numărul de elevi suspecţi/confirmaţi în ultima perioadă cu Hepatită A. Aceştia atrag atenţia că boala se răspândeşte prin transmitere fecalo-orală, fiind strâns asociată cu igienă personală precară - de altfel, este cunoscută şi drept "boala mâinilor murdare" -, dar şi din cauza salubrităţii deficitare, respectiv folosirea de obiecte, apă şi alimente contaminate, WC-uri publice nedezinfectate corespunzător, înotul în bazine insuficient clorinate. Cu alte cuvinte, medicii specialişti nu exclud nici varianta ca elevii să se fi pricopsit cu Hepatita A după ce au folosit toaletele murdare din incinta unităţilor de învăţământ. Totodată, este ştiut faptul că şcolile din Constanţa se confruntă cu o lipsă acută de personal nedidactic (personal din care fac parte şi femeile de serviciu).

Cele mai multe şcoli au femei de serviciu cu jumătate sau un sfert de normă. "În mediul rural, pentru siguranţa elevilor în şcoli, este o mare nevoie şi de personal nedidactic, respectiv femei de serviciu, având în vedere că şcolile au dimensiuni mari, iar aici din păcate, personal de serviciu este încadrat cu 0,25 sau 0,50 normă de lucru. Acest personal are de îngrijit un spaţiu foarte mare şi, din păcate, normat foarte puţin", susţin cadrele didactice din judeţul Constanţa. Reamintim faptul că, în această lună, în localităţile Topraisar şi Dumbrăveni, medicii au confirmat cazuri de Hepatita A şi au făcut dezinfecţia în şcoli. "Hepatita este o inflamaţie a ficatului ce reprezintă cel mai frecvent rezultatul unei infecţii virale A,B,C,D,E sau G, care poate degenera în boli grave. Grupurile specifice de risc sunt: copiii din comunităţi (creşe, grădiniţe, şcoli, instituţii de îngrijire); adulţi care trăiesc în aglomeraţii cu salubritate precară. Cele mai eficiente metode de prevenire sunt: salubrizarea îmbunătăţită, igiena personală riguroasă şi un stil de viaţă sănătos. Administrarea de imunoglobulină cât mai aproape de la expunere este cea mai bună metodă de apărare împotriva Hepatitei A după expunere. Bola se manifestă la 14-42 de zile de la contactul infectant, prin disconfort, oboseală, somnolenţă, greaţă, ameţeli, varsături, stare de rău general. Boala poate fi prevenită prin vaccinare după consult la medicul de familie şi la recomandarea acestuia, spălarea pe mâini ori de câte ori este nevoie, folosirea de obiecte de igienă personală sau de unică folosinţă, consumul de apă numai din surse autorizate şi depozitarea gunoiului în locuri special amenajate", susţine dr. Loti Popescu, şeful Biroului pentru Promovarea Sănătăţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană din Constanţa. De precizat că în 2012 medicii au diagnosticat, până în prezent, 122 de constănţani cu Hepatită A, în timp ce anul trecut "bilanţul" au fost - 140 de astfel de cazuri.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218